Cu cat se pedepseste jignirea unui politist prin aratarea degetului mijlociu? Ministerul de Interne propune inchisoare pentru acest gest obscen

Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul ordinii si sigurantei publice, pus in dezbatere publica, joi, de Ministerul de Interne, extinde infractiunea de ultraj la gesturi aparent nevinovate, care pot trimite la inchisoare teribilistii din spatiul public.


In cazul in care va fi adoptat in forma initiala, proiectul sustinut de ministrul Carmen Dan propune pedepsirea cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda pentru „intrebuintarea in public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene in mod nemijlocit la adresa unui organ de urmarire penala sau de ordine publica, aflate in exercitarea atributiilor de serviciu”.

Asadar, ridicarea degetului mijlociu in fata unui politist aflat in timpul serviciului, gest care este interpretat ca purtand mesajul “fuck you!”, poate trimite in spatele gratiilor orice teribilist de pe strada.

Tot inchisoare intre 3 luni si 2 ani se propune pentru “tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat, inclusiv bormasina, sau obiect ori prin strigate sau larma”.

Concret, proiectul prevede ca orice persoana care a fost avertizata sa inceteze astfel de activitati dar care nu renunta “si prin aceasta tulbura folosinta locuintei locatarilor dintr-un imobil constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani”. Potrivit legii actuale, aceste fapte sunt contraventii si nu infractiuni.

Legea sanctioneaza si organizarea de petreceri cu caracter privat si utilizarea de aparatura muzicala la intensitate de natura a tulbura linistea locuitorilor, in corturi, alte amenajari sau in spatiu neacoperit, situate in perimetrul apropiat imobilelor cu destinatia de locuinte sau cu caracter social, in mediul urban.

De asemenea, politistul va putea cere oricarei persoane “vizate de masuri politienesti” sa tina mainile la vedere sau sa adopte o pozitie inofensiva.

Proiectul arata ca “se prezuma intentia savarsirii unei actiuni violente indreptate impotriva politistului” daca o persoana nu respecta cererile de mai sus sau daca se apropie de politist dupa ce acesta a somat-o prin cuvintele “Stai, politia! Nu te apropia!”. In cazul in care persoana vizata nu se conformeaza, ar putea fi incatusata si dusa la sectie pentru identificare si eventuale sanctiuni. (G.I.)

Leave a Reply