BREAKING NEWS! Scoala de Agenti de Politie din Cluj-Napoca a decis, la nici o luna de la inceperea cursurilor, exmatricularea unui elev din Timisoara    Primarul Nicolae Robu l-a avertizat pe directorul STPT/RATT, Ioan Goia, ca in doua luni urmeaza o "mare schimbare"    Politia germana sustine ca Timisoara a devenit noul centru al migratiei ilegale pe ruta balcanica, avand rolul de "colectare si distributie"    Senatorii au votat ca Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui, sa fie declarata sarbatoare legala si, in consecinta, zi nelucratoare    Declaratia de avere a premierului Viorica Dancila: aproape 120.000 de euro in conturi, doua case, doua apartamente si trei terenuri, dar si bijuterii in valoare de 5.000 de euro    Doi bodyguarzi din Arad au fost retinuti de Politie si urmeaza sa fie dusi la instanta cu propunere de arestare preventiva, dupa ce au rupt in bataie trei tineri care se certau intr-un bar

PREMIERA! Cererea de extradare a unui medic roman in Serbia, unde trebuie sa execute 5 ani de inchisoare pentru uciderea unui biciclist, respinsa de justitia franceza

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

Un medic roman condamnat la 5 ani de inchisoare in Serbia, dupa ce a fost trimis in judecata pentru omor prin imprudenta, a reusit sa convinga autoritatile judiciare din Franta, tara in care s-a stabilit de cativa ani, sa-i acorde protectie si sa respinga cererea de extradarare venita de la Belgrad.

Aceasta decizie curajoasa a Curtii de Apel din Montpellier, pronuntata in urma cu cateva zile, ar putea provoca un scandal diplomatic intre cele doua tari, in conditiile in care s-a incalcat un tratat de extradare valabil inca din 1971.

“Cosmarul s-a incheiat pentru Mariana Dimas”, a declarat presei franceze Bruno Fita, avocatul angajat de medicul de origine romana din Perpignan sa-l reprezinte in procesul intentat de autoritatile de la Belgrad, prin care s-a cerut extradarea sa in Serbia.

Femeia ar fi trebuit sa ispaseasca o pedeapsa de 5 ani de inchisoare cu executare in urma producerii unui accident de circulatie soldat cu moartea unui barbat. Evenimentul in care a fost implicata Mariana Dimas, 36 de ani, a avut loc in anul 2009, langa orasul Kladovo, situat in apropierea granitei cu Romania, in zona Portilor de Fier.

Atunci, romanca se afla la volanul masinii sale, iar in timpul manevrei de depasire a unui biciclist, l-a agatat pe acesta cu partea din spate a autovehiculului. Imediat a oprit masina si, potrivit propriilor declaratii, a inceput sa-i acorde victimei primul ajutor. Mai mult, a cerut sprijinul altor soferi si a sunat serviciile de urgenta pentru a ajuta victima.

La scurt timp, Mariana Dimas a fost condusa la o sectie de politie, interogata si ulterior arestata pentru 24 de zile. Perioada detentiei a fost un adevarat cosmar pentru Mariana Dimas, iar acest lucru a cantarit mult in decizia judecatorilor din Franta.

“Am fost incatusata si dusa la inchisoarea din Negotin. N-am beneficiat de un interpret si nu mi s-a permis sa-mi sun sotul. Am fost inchisa 24 de zile intr-o inchisoare pentru barbati. Eram singura femeie din intreaga inchisoare. Garzile erau barbati, iar obturatorul de la celula mea a fost tot timpul deschis. Nu aveam intimitate. Amenintarile de viol, amenintarile cu moartea erau constante. In timpul duslului, usa ramanea deschisa. Aveam dreptul la o plimbare pe zi. Am facut-o o singura data, insa am fost atat de hartuita incat am decis sa nu mai ies. Dupa 24 de zile, politia m-a eliberat. Sotul a venit sa ma ia si, ca masura de precautie, a fost nevoie sa fiu transportata in portbagajul masinii, pentru ca existau amenintari. Ciclistul decedat era o persoana importanta din comunitatea locala”, a relatat medicul din Romania.

Dupa aceasta perioada, Mariana a parasit Serbia si a angajat un avocat care sa o reprezinte la proces. In anul 2015 justitia sarba a condamnat-o la 5 ani de inchisoare cu executare pentru omor prin imprudenta.

Cazul Marianei Dimas a creat o adevarata dezbatere in presa franceza in conditiile in care avocatul romancei a sustinut nevinovatia clientului sau. El a cerut sa nu fie extradata deoarece ar fi fost retinuta in conditii inumane, iar condamnarea la 5 ani de inchisoare cu executare ar fi fost nedreapta, in conditiile in care Mariana a incercat tot timpul sa-i acorde ajutor medical victimei si a colaborat cu autoritatile sarbe.

In urma cu cateva zile, judecatorii Curtii de Apel din Montpellier au considerat cazul inchis si au respins cererea de extradare. “Nu va mai fi extradata deoarece magistratii de la Curtea de Apel din Montpellier au decis ca in conformitate cu legislatia franceza, faptele de care este acuzata Dimas s-au prescris in noiembriel 2012 si nu mai putea fi urmarita penal dupa acea data” a declarat Bruno Fita. Avocatul a subliniat ca magistratii au constatat ca autoritatile din Serbia nu puteau garanta securitatea acesteia, in conditiile in care, in momentul in care a fost incarcerata 24 de zile, ea a ar fi trait o adevarata drama. (V.E.)

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

%d bloggers like this: