Liderul unei grupari paramilitare din Serbia, declarat indezirabil in Romania! A incercat sa obtina informatii despre bazele NATO, dar a fost prins la timp de ofiterii SRI

Liderul unei grupari paramilitare din Serbia a fost prins de ofiterii SRI in timp ce spiona baza militara a NATO de la Mihail Kogalniceanu, declarandu-se agent rus. Acesta planuia sa obtina, printre altele, informatii despre radarele amplasate la Marea Neagra, pe care sa le transmita unei puteri straine.


Bratislav Zivkovic este comandantul organizatiei “Cetniciki Pokret”, din Leskovac, Serbia, fiind cunoscuta ca una paramilitara, cu orientari nationalist-soviniste. In aceasta calitate a participat la conflictele din Bosnia si Kosovo, dar si la razboiul din estul Ucrainei, alaturi de pro-rusi.

Mercenar de cariera, Zivkovic s-a reprofilat din mers si incercat sa devina spion rus, fiind prins de SRI in timpul unei misiuni de culegere de informatii. Curtea de Apel Bucuresti a decis expulzarea imediata si l-a declarat indezirabil pe teritoriul Romaniei timp de 15 ani.

“In cursul anului 2017, Bratislav Zivkovic s-a deplasat de mai multe ori in Romania, cu scopul de a intreprinde activitati de culegere de informatii care, potrivit cadrului legal in domeniu, constituie riscuri si amenintari la adresa securitatii nationale. Zivkovic a intreprins acte preparatorii de procurare si transmitere a unor secrete de stat unei puteri sau organizatii straine, ori agentilor acestora, si constituirea de retele informative pe teritoriul Romaniei”, a declarat purtatorul de cuvant al SRI, Ovidiu Marincea.

Potrivit acestuia, Zivkovic “a manifestat interes pentru obtinerea de documente clasificate referitoare la infrastructura critica si obiectivele militare nationale, cat si ale aliatilor, amplasate in sud-estul Romaniei cu intentia de a afecta parteneriatele noastre strategice. Toate actiunile cetateanului sarb derulate in Romania au avut un caracter clandestin si un modus operandi specific activitatilor de spionaj”.

Directia Generala Contraspionaj a SRI a condus la prevenirea exfiltrarii de informatii clasificate de natura sa afecteze interesele de securitate nationala.

“Vreau sa subliniez ca cetateanul sarb nu a reusit sa intre in posesia niciunui document sau informatie clasificate”, a mai spus Marincea. (V.E.)

Leave a Reply