CAPTURA! Explozibil pentru spargerea bancomatelor, ascuns pe un camp de langa Timisoara! Procurorii DIICOT au ridicat doi tineri, care aveau asupra lor 150 grame de C4 si o capsa detonatoare

Captura de proportii a procurorilor DIICOT la Timisoara, in urma unei operatiuni fulger la care au participat politisti din cadrul Directiei Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul IGPR.


Miercuri dimineata, in jurul orei 9,50, in incinta unui restaurant de pe raza municipiului, au fost depistati si retinuti doi barbati care faceau parte dintr-o grupare infractionala specializata in spargerea de seifuri si bancomate, avand ca metoda specifica – folosirea de explozibil C4 sau TNT.

In urma perchezitiei corporale, asupra unuia dintre ei – Marian-Irinel Leonte, de 25 de ani, din judetul Iasi, care era urmarit general in baza unui mandat de arestare emis de Judecatoria Pascani, pentru comiterea infractiunii de talharie – au fost gasite 150 de grame de exploziv plastic de tip C4 si o capsa pirotehnica electrica detonanta.

Ulterior, in urma investigatiilor, politistii au ridicat alte 200 de grame de  material exploziv de tip TNT (trinitrotoluen) si o capsa detonanta electrica de la celalalt suspect, Bogdan Hurubea, de 31 de ani, din judetul Timis, membru al aceleiasi grupari, care erau ascunse pe un camp viran din localitatea Sacalaz, intr-un borcan din sticla transparenta, ingropat in pamant.

Alti doi complici, Ionut Bujor si Iulian Vasilescu, prinsi in urma unei anchete a DIICOT, aveau acasa, intr-un apartament din Bucuresti, arme si munitii, precum cartuse, un pistol marca Valtro, un aruncator de grenade metalic si trei dispozitive tip grenada.

Marian-Irinel Leonte si Bogdan Hurbea au fost prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 30 de zile, fiind cercetati pentru savarsirea infractiunii de grup infractional organizat constituit in vederea comiterii infractiunilor de nerespectare a regimului materiilor explozive.

DIICOT a precizat ca, prin ordonanta din data de 22.11.2017 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Iulian Vasilescu (Duta) (arestat preventiv in alta cauza), Bogdan Hurubea, Marian-Irinel Leonte si Ionut Bujor (arestat preventiv in alta cauza) pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui  grup infractional organizat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor,  nerespectarea regimului materiilor explozive,  contrabanda calificata.

Din cercetarile efectuate de oamenii legii reiese ca, in cursul anului 2017, Iulian Vasilescu a initiat organizarea unui grup infractional in vederea comiterii de infractiuni din sfera celor contra patrimoniului, in special pentru savarsirea de infractiuni de furt calificat avand ca mod de operare spargerea/distrugerea echipamentelor tip bancomate sau de stocare/depozitare masa monetara (seif) ce se gasesc de regula in dotarea societatilor ce organizeaza jocuri de noroc (de genul caselor de pariuri), precizeaza DIICOT.

Iulian Vasilescu a incercat sa coopteze in cadrul grupului infractional persoane tinere pe care sa le initieze in pregatirea si comiterea de acte materiale specifice infractiunii indicate mai sus. Desi avea domiciliul pe raza municipiului Bucuresti, sector 3, Vasilescu a inchiriat un apartament conspirativ in Sector 4, in luna februarie 2017, acolo unde avea sa gazduiasca persoanele cooptate in cadrul grupului infractional. Ulterior, a pus la cale, sustin anchetatorii, o serie de spargeri in multe tari din Europa si a planificat obtinerea de materii explozive si mijloace de initiere ale unor astfel de materii pentru usurarea actiunilor de spargere/distrugere.

Pe 1 aprilie 2017, politistii de frontiera din cadrul PTF Calafat l-au depistat pe  Bogdan Hurbea, pasager intr-un autoturism condus de catre  Iulian Vasilescu, care la momentul intrarii pe teritoriul Romaniei, venind dinspre Republica Bulgaria, avea in buzunarul interior al gecii doua fitile detonante, dintre care unul prevazut cu capsa pirotehnica detonatoare, pe care acesta a incercat sa le introduca fara drept in tara.

De asemenea, fata de Ionut Bujor si Iulian Vasilescu s-a retinut faptul ca au detinut in apartamentul in care locuiau, situat in Bucuresti, sector 4, arme si munitii constand in: 764 cartuse „17 si 82”, un cartus „71187”, un pistol marca Valtro,  calibru 9 mm, cu incarcator, un dispozitiv ce are caracteristicile unui aruncator de grenade metalic si trei dispozitive tip grenada.

Actiunea de miercuri, de la Timisoara, a fost efectuata impreuna cu politisti din cadrul Directiei Arme, Explozivi si Substante Periculoase a Politiei Romane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre  Directia Operatiuni Speciale.

La activitati au participat si politisti de la inspectoratele de politie judetene Timis si Galati. (Gigi Ilas)

Leave a Reply