Camelia Bogdan, la un pas de reprimire in magistratura! Inalta Curte decide, astazi, viitorul profesional al judecatoarei nascute la Timisoara

Exact in ziua in care Comisia pentru Legile justitiei a inceput dezbaterile pe Legea 317/2004, privind organizarea Consiliului Superior al Magistraturii, judecatoarea Camelia Bogdan are sanse sa demonstreze ca sanctionarea sa disciplinara de catre vechiul consiliu a fost una cat se poate de abuziva si a avut legatura cu condamnarea mogulului de presa Dan Voiculescu la 10 ani de inchisoare in dosarul ICA.


Astfel, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, in principiu, recursul judecatoarei impotriva deciziei Consiliului Superior al Magistraturii din 8 februarie 2017, astazi urmeaza sa decida daca aceasta va fi reprimita in magistratura.

Avocatii Cameliei Bogdan au sustinut, in sala de judecata, ca aceasta a primit din partea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) un raport in care se arata ca nu s-a aflat in stare de incompatibilitate atunci cand a predat la un seminar pentru functionarii APIA.

In plus, ei au aratat ca raspunderea magistratilor se prescrie in termen de doi ani, aducand ca argument o decizie a CEDO, dar si un recurs in interesul legii adoptat de ICCJ.

Potrivit avocatilor, CSM a interpretat eronat dispozitiile legale privind cumulul de functii si a exclus un magistrat care “a fost evaluat intotdeauna cu nota 10”.

“Faptul ca sistemul de drept nu prevede un termen de prescriptie constituie o incalcare a drepturilor, conform deciziei CEDO. Am fost cercetata disciplinar si s-a constatat ca nu aveam obligatia de abtinere. Conform recursului in interesul legii adoptat in 2016, conflictele de interese se constata de catre Agentia Nationala de Integritate. Eu sunt formator acreditat de Banca Mondiala”, a declarat Camelia Bogdan, in instanta.

Pe 8 februarie 2017, Camelia Bogdan a fost exclusa din magistratura, in urma unei decizii a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii. Motivul excluderii l-a constituit faptul ca judecatoarea Camelia Bogdan, unul dintre cei doi magistrati care l-au condamnat la 10 ani de inchisoare pe Dan Voiculescu in dosarul ICA, s-ar fi aflat in incompatibilitate/conflict de interese, deoarece ar fi predat in 2014 in cadrul unui seminar de prevenire a fraudei si coruptiei functionarilor APIA, institutie subordonata Ministerului Agriculturii, care a fost parte civila in dosarul ICA.

De cealalta parte, Camelia Bogdan a sustinut atunci ca a primit de la ANI un raspuns conform caruia participarea sa in calitate de lector la cursurile organizate in anul 2014 pentru functionarii APIA “nu este de natura sa genereze situatie de incompatibilitate” si, in opinia ei, nici nu s-a aflat in conflict de interese.

Ea a mai spus ca a predat la seminarul de la Poiana Brasov in timpul vacantei judecatoresti, cu acordul presedintelui de sectie de la Curtea de Apel Bucuresti, participand totodata si la sedintele de judecata la care a fost repartizata in acea perioada.

“Nu am incasat drept remuneratie pentru prestatia mea ca lector, sub nicio forma, nicio suma de bani de la vreo parte din dosarul ICA. Nu am fost selectata ca lector de Ministerul Agriculturii (nici de catre Agentia Nationala de Interventii si Plati in Agricultura, institutie care, potrivit art.1 din Legea nr.1/2004, are personalitate juridica si este ordonator de credite), ci de o societate care a castigat procesul de selectie pentru organizarea de cursuri pentru functionari din institutii aflate in subordinea acestui minister. In prealabil, am solicitat ‘expressis verbis’ Agentiei Nationale de Integritate verificarea vreunei potentiale incompatibilitati intre calitatea de magistrat si calitatea de lector in cadrul programului ‘Aplicarea Viitoarei Politici Agricole Comune. Prevenirea fraudei si a coruptiei in vederea protejarii intereselor financiare ale Uniunii Europene’, ANI comunicandu-mi ca aceasta participare ‘nu este de natura sa genereze situatie de incompatibilitate”, a mai aratat Camelia Bogdan.

Conform judecatoarei, remuneratia pentru activitatea de lector nu provine de la Ministerul Agriculturii, ci dintr-un imprumut contractat de statul roman, prin Ministerul Finantelor, cu Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare. (V.E.)

 

One thought on “Camelia Bogdan, la un pas de reprimire in magistratura! Inalta Curte decide, astazi, viitorul profesional al judecatoarei nascute la Timisoara

  1. Camelia Bogdan nu va reveni in justitie, pentru ca nu a parasit-o niciodata! Pur si simplu va fi repusa in drepturile din care a fost suspendata, dupa ce la trimis la inchisoare pe mostenitorul banilor Securitatii, marele mogul de presa Voiculescu. Sistemul nu poate pedepsi magistratii curajosi, pentru ca altfel o sa avem doar judecatori care procedeaza ca in dosarul Borcea: se duc acasa la inculpat si pleaca avand in poseta 20.000 de euro, convinsi ca banii sunt pentru ca arata coool

Leave a Reply