MISTER PENAL! Cine a dispus retinerea abuziva a jurnalistului Malin Bot? Parchetul Militar va fi sesizat cu plangeri impotriva jandarmilor, a politistilor, dar si a purtatorului de cuvant al Jandarmeriei

Jandarmii care au actionat ca niste bodyguarzi ai liderilor PSD, retinand un jurnalist care protesta in fata sediului partidului de guvernamant, risca condamnari la inchisoare si plata unor importante daune morale, in conditiile in care au actionat abuziv, in afara cadrului legal. Acest lucru este indubitabil, cata vreme nu exista niciun mandat emis pe numele lui Malin Bot.


“Ne vom adresa Parchetului Militar cu plangeri pentru lipsire de libertate in mod ilegal si abuz in serviciu, intrucat retinerea jurnalistului Malin Bot a fost cat se poate de ilegala. O persoana nu poate fi retinuta fara mandat, este vorba despre o masura abuziva, arbitrara.

Legea spune ca, daca te legitimezi, nu mai poti fi condus la sediu. Mai mult, Malin Bot este cunoscut organelor de ordine din Bucuresti, deci nu se poate invoca faptul ca a fost ridicat pentru a fi identificat. Este foarte clar ca jurnalistul a fost retinut intr-un sediu de politie timp de doua ore pentru a nu mai deranja sedinta din sediul PSD”, ne-a declarat avocatul timisorean Florin Kovacs.

De altfel, jurnalistul Malin Bot a si anuntat ca va solicita tragerea la raspundere penala a jandarmilor si o mare suma de bani ca despagubire.

“Lucram la plangerea penala pentru Parchetul Militar. In seara asta vine in Bucuresti, de la Timisoara, unul dintre cei mai buni avocati din Romania, Florin Kovacs, care este si prietenul meu si cu care voi definitiva procedurile penale.

Avem si un precedent similar in care procurorii au inceput urmarirea penala in Romania si exista jurisprudenta CEDO: Cazul Hoalga versus Romania.

In 6 iunie 2016, Romania a fost condamnata la plata unor daune si CEDO a decis intr-un caz perfect similar: Curtea considera ca privarea de libertate suferita de reclamanti la 1 ianuarie 2011, de la 15,30 la 23,30, nu a avut un temei juridic in dreptul intern. Prin urmare, a fost incalcat articolul 5 § 1 al Conventiei.

In aceeasi plangere penala ne indreptam si impotriva lui Georgian Enache pentru ca declaratiile lui publice au fost in afara cadrului legal pe care trebuia sa il respecte ca purtator de cuvant al Jandarmeriei si acesta a transmis informatii false cu privire la starea de fapt.

De asemenea, tot astazi casa de avocatura care ma reprezinta a ajuns la concluzia ca vom depune plangere penala si impotriva comisarului de politie care a dispus, cand am ajuns la Sectia 5, sa fim retinuti doua ore fara emiterea unei ordonante de retinere.

Precedentul pe care il folosim: Parchetul Militar din Timisoara a decis sa puna sub acuzare patru jandarmi din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Timis, care sunt cercetati sub aspectul comiterii infractiunilor de lipsire de libertate in mod ilegal si abuz in serviciu.

http://www.impactpress.ro/…/parchetul-militar-a-pus-sub-ac…/

Pe linie civila, vom deschide o actiune pentru prejudicii de imagine. Suma pe care o vom solicita este una foarte consistenta, urmand ca ea sa fie folosita integral pentru mediatizarea prin publicitate a imaginilor cu abuzul si a deciziei instantei.

Ne vom indrepta impotriva Jandarmeriei cu cererea de daune civile, dar si impotriva persoanelor fizice: Georgian Enache si seful dispozitivului, adica acel ofiter care a dat ordinul ca eu sa fiu ridicat abuziv”, a precizat jurnalistul pe pagina sa de Facebook. (V.E.)

Leave a Reply