EMINESCU! Spectacol de gala pe scena Teatrului National din Timisoara, sub bagheta regizorului Ion-Ardeal Ieremia

Romania il identifica pe Mihai Eminescu, poetul tuturor romanilor, cu insasi cultura sa. Este un gest important, un gest care certifica asumarea culturii romane prin reprezentantul ei cel mai de seama.


Dincolo de simbol se afla Poetul. Si, dincolo de Poet, se afla omul. Teatrul National din Timisoara, atent mereu la pulsul subtil al creatiei, propune, pentru aceasta zi speciala – 15 ianuarie – doua spectacole care, fiecare in felul sau, deseneaza harta unui destin: destinul unui om care, prin arta sa, ne-a calauzit pe drumul propriei noastre culturi si al propriei noastre limbi.

Astfel, luni, 15 ianuarie, Teatrul National si Opera Nationala Romana din Timisoara prezinta spectacolul Eminescu. Spectacolul, o colaborare a celor doua institutii de cultura din Timisoara, este semnat de regizorul Ion-Ardeal Ieremia si urmareste parcursul biografic si artistic al poetului  prin celebrele sale cuvinte, ca si prin cele ale contemporanilor si urmasilor care i-au transformat opera si viata in istorie.

Actori si muzicieni ai celor doua institutii vor transforma litera in cuvant si muzica, distributia reunindu-i pe actorii Claudia Ieremia, Ion Rizea, Victor Manovici, Alina Ilea, Calin Stanciu Jr., Malina Petre, Romeo Ioan, Laura Avarvari, Daniela Bostan, Catalin Ursu, acestora alaturandu-li-se soprana Narcisa Brumar, soprana Lacrimioara Cristescu si mezzosoprana Gabriella Varvari. La pian Angela Balici, Dragos Zaharescu, Rares Paltineanu, cu concursul Operei Nationale Romane Timişoara, maestru de cor Laura Mare. Spectacolul va avea loc in Sala Mare, cu incepere de la ora 19.

De asemenea, luni, 15 ianuarie, de la ora 19, la Studio „Utu Strugari” este programat spectacolul Eminul meu iubit, un spectacol semnat de Sabin Popescu, pe un scenariu care are la baza corespondenta dintre poet si Veronica Micle, in interpretarea actorilor Iuliana Toanca-Craescu si Eugen Padureanu. (I.P.)

 

 

Leave a Reply