ZIUA UNIRII! Oficialitatile Timisului s-au prins intr-o hora de album a unitatii locale, flancata de un steag al unionistilor de peste Prut

Oficialitatile Timisului au luat cu asalt, cu mic, cu mare, miercuri dimineata, aliniamentul din fata Inspectoratului de Politie al Judetului Timis, pentru a se prinde intr-o simbolica hora a unitatii locale, pentru a da mana cu mana de Ziua Unirii Principatelor.


Ceremonia de protocol s-a organizat, ca si in ultimii ani, la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care, in 24 ianuarie 1859, a realizat unirea Moldovei cu Tara Romaneasca.

Trecerea in revista a garzii de onoare de catre prefectul Eva Andreas, dar si defilarea militarilor din cadrul Brigazii 18 Infanterie „Banat“, Gruparii de Jandarmi Mobile „Glad Voievod“ Timisoara si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “Banat” al judetului Timis au facut parte din ceremonialul militar clasic pregatit pentru acest eveniment, la care s-au adaugat slujba religioasa oficiata de un sobor de preoti si alocutiunile didactice sau condescendente rostite de oficialitatile judetului.

In timp ce Eva Andreas a vorbit despre iminenta concepere a programului centenarului Unirii, presedintele CJT Calin Dobra s-a referit la nevoia de solidaritate intre romani, iar primarul Nicolae Robu a reusit sa sintetizeze, in cateva cuvinte, capitole intregi din istoria unionista si crearea Romaniei moderne.

Cu exceptia catorva figuri noi, printre care prefectul judetului sau inspectorul sef al IPJ Timis, fotografia de grup prinsa in albumul acestui moment aniversar a cuprins cam aceleasi personaje ca si anul trecut, cand s-a dat mana cu mana la o temperatura de minus 9 grade Celsius.

Si pentru ca, la 100 de ani de la Marea Unire, pe plaiurile mioritice inca se vorbeste despre reintregire si Romania Mare, la eveniment si-au facut aparitia si doi tineri unionisti care au afisat un mare steag tricolor cu mesajul „Basarabia e Romania”. Niciunul dintre oficialii prezenti la eveniment nu a remarcat gestul simbolic al tinerilor veniti de peste Prut, nici semnificatia unui mesaj care ne aminteste ca mai sunt cativa pasi istorici de facut pana la Marea Unire… (Mara Ion)

Foto: Costi DUMA

This slideshow requires JavaScript.

 

 

Leave a Reply