FILIERA ARABA! Retea de trafic de migranti coordonata de cetateni arabi, destructurata de DIICOT Timisoara. Pentru securizarea traseelor, discutiile se purtau doar pe Whatsapp si Viber

Procurorii  Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Timisoara impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Timisoara au efectuat, astazi, un numar 12 perchezitii domiciliare, pe raza judetelor Timis si Arad, actiunea vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunii de trafic de migranti.


In  cauza, exista suspiciunea rezonabila ca in cursul anului 2017, pe raza judetului Timis s-a constituit si a actionat in mod coordonat un grup infractional organizat, avand ca scop racolarea, indrumarea, cazarea si transportul de migranti originari din Orientul Mijlociu si Asia catre state din vestul Europei.

Pe parcursul cercetarilor a fost constituit un JIT (Joint Investigation Team) cu sprijinul Eurojust, intre DIICOT si autoritatile judiciare din Germania, datele obtinute evidentiind faptul ca membrii gruparii ce actiona pe raza judetului Timis faceau parte dintr-o vasta retea de trafic de migranti constituita la nivel european.

Reteaua si-a dezvoltat cu timpul segmente nationale, in fiecare dintre statele de tranzit de pe ruta traditionala de migratie, respectiv Turcia – Bulgaria – Serbia – Romania – Ungaria – Austria – Germania.

Din cercetarile efectuate a rezultat ca migrantii erau introdusi fraudulos in Romania din Serbia si transportati pana in municipiul Timisoara, unde erau cazati la diferite pensiuni din zona, pana la momentul organizarii trecerii frontierei cu Ungaria si transportarii acestora mai departe catre destinatiile finale, in special Germania.

S-a constatat, de asemenea, o inalta specializare a grupului infractional, atat prin prisma modului de desfasurare a activitatii infractionale, cat si a masurilor luate pentru a evita depistarea de catre organele legii: folosirea de dispozitive tehnice (GPS, applicatii mobile), atat pentru comunicare, cat si pentru deplasarea usoara in teren si identificarea locatiilor unde se afla migrantii; folosirea pentru transportul migrantilor de autoturisme inmatriculate in alte tari, aspect care face deosebit de dificila verificarea acestora; o foarte atenta pregatire a fiecarei operatiuni, incepand de la comunicarea locatiei pe unde au fost introdusi migrantii in tara, pana la preluarea acestora si transportarea catre Timisoara, iar apoi catre frontiera de vest; adoptarea unei metode foarte eficiente de transfer a sumelor de bani – metoda Hawala.

De asemenea, s-a constatat ca fiecare dintre segmentele nationale ale retelei de trafic de migranti era coordonat de un lider zonal, cetatean de origine araba.

Legaturile intre segmentele nationale ale retelei erau asigurate exclusiv de catre liderii segmentelor din fiecare tara, iar contactele se realizau doar prin intermediul aplicatiilor online fiind evitate orice contacte telefonice directe.

Ca modalitate de operare, s-a constatat ca liderii din Serbia si Romania stabileau in prealabil data si ora aproximativa cand un grup de migranti urma sa fie trecut peste frontiera, pe fasia verde. Liderul retelei din Romania lua atunci legatura cu unul dintre inculpatii cu rol in coordonarea activitatii de transport, pentru ca acestia sa aiba un transportator pregatit sa de deplaseze in zona frontierei cu Serbia, de unde sa preia migrantii.

Ulterior, dupa ce grupul de migranti era trecut ilegal in Romania, membrii retelei din Serbia  trimiteau locatia exacta unde se aflau migrantii, identificata prin GPS, datele fiind transmise pe doar prin intermediul aplicatiilor online Whatsapp sau Viber.

Pe baza acestor informatii exacte, transportatorii gruparii se deplasau la locatia indicata, de unde ii preluau pe migranti si ii transportau la Timisoara, in anumite locatii transmise, de asemenea, in timp real, acestora pe terminalele mobile.

Migrantii erau instruiti sa-si inchida telefoanele mobile in timp ce tranzitau frontiera de stat, pentru a nu se inregistra nicio locatie in memoria acestora (terminalele fiind repornite doar dupa traversarea frontierei). De asemenea, li se recomanda ca, in situatia in care erau depistati de catre autoritati, sa isi reseteze terminalele mobile, pentru a reveni la configurarile din fabrica.

Ulterior accederii pe teritoriul national, migrantii erau cazati la diferite pensiuni din Timisoara, unde nu le erau solicitate documente de identitate. Situatia nu prezenta niciun risc pentru migranti, chiar si in ipoteza in care ar fi fost depistati de catre autoritati. Aceasta intrucat, migrantii erau in prealabil invatati ce atitudine sa adopte in astfel de cazuri: sa solicite azil in Romania, sa ceara un interpret de limba materna (stiut fiind faptul ca pentru limbile rare, gen urdu pashtu etc nu se gasesc interpreti, ceea ce ingreuneaza cercetarile), sa faca declaratii lacunare despre modul in care au ajuns in Romania etc.

Ulterior, pe perioada solutionarii cererilor de azil, care pot dura si cateva luni, membrii gruparii puteau organiza linistiti mai multe tentative de trecere ilegala a frontierei catre Ungaria.

Pentru aceste servicii migrantii plateau sume de circa 4.000-5.000 de euro de persoana, veniturile obtinute de membrii gruparii in urma activitatii infractionale pe aceasta linie fiind in acest mod considerabile.

La nivelul Eurojust, in cadrul echipei comune de ancheta au fost organizate doua intalniri de coordonare. De asemenea, la sediul Eurojust a fost constituit un centru de coordonare pentru actiunea comuna simultana desfasurata astazi de catre DIICOT si autoritatilor judiciare din Germania.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul Directiei Generale Anticoruptie, SCCO Mehedinti si Gruparii de Jandarmi Mobila ”Glad Voievod” Timisoara, autoritatilor judiciare din Germania si EUROPOL. (V.E.)

Foto: Constantin DUMA

One thought on “FILIERA ARABA! Retea de trafic de migranti coordonata de cetateni arabi, destructurata de DIICOT Timisoara. Pentru securizarea traseelor, discutiile se purtau doar pe Whatsapp si Viber

  1. Petiția împotriva islamizarii României este depusă la judecătorie în procesul mega-moscheei și așteaptă semnăturile romanilor de pretutindeni până la finalizarea procesului. Citiți, semnați, distribuiți, dacă va pasa! Sustineti-l pe Catalin Berenghi la PROCES, în 16 martie, la Curtea de Apel București!
    https://petitieonline.net/petitie/48114146

Leave a Reply