Timisorenii care comanda produse online, in vizorul inspectorilor ANAF! Taxe recuperate de la amatorii de shopping subevaluat

Inspectorii ANAF au inceput monitorizarea persoanelor care comanda online sau telefonic bunuri din tari aflate in afara Uniunii Europene, in special din China, dupa ce s-a constatat ca o parte dintre cei care vin sa-si ridice coletele din vama declara sume suspect de mici pentru a beneficia de scutirile de taxe.


Se speculeaza legislatia in vigoare, care stipuleaza ca pachetele cu valori sub 150 de euro sunt scutite de taxe vamale, in timp ce bunurile cu o valoare mai mica de 10 euro sunt scutite de plata TVA.

Cele mai multe cazuri au fost semnalate la Directia Regionala Vamala Brasov, unde inspectorii de la Fisc au controlat peste 130.000 de colete, urmata de Directia Regionala Vamala Timisoara si Directia Regionala Vamala Bucuresti.

In urma acestor verificari, s-au descoperit 6.309 colete pentru care amatorii de shopping online au declarat valori mai mici decat costul real produselor.

Conform ultimului bilant al ANAF pe aceasta procedura de control, in perioada august-decembrie 2017 au fost recuperate taxe in valoare de 391.000 de lei, echivalentul a 85.000 de euro, din care 41% au fost calculate pentru colete venite din China.

Cat despre produsele subevaluate, inspectorii au descoperit, de exemplu, un telefon de 300 de dolari, dar cu o valoare declarata de 20 de ori mai mica de un cumparator din Cluj-Napoca.

Un alt colet continea bijuterii pe care un cumparator din Bucuresti a platit 164 de dolari, dar a declarat o valoare de 5 dolari. (Mara Ion)

 

Leave a Reply