FUZIUNE! Universitatea Politehnica din Timisoara va prelua, prin absorbtie, Universitatea „Eftimie Murgu” din Resita

Universitatea Politehnica Timisoara si-a exprimat acordul de preluare, prin absorbtie, a Universitatii „Eftimie Murgu” din Resita, consolidandu-si rolul de universitate de prestigiu pe plan regional.


Rectorul UPT, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Serban, a primit, la data de 8 martie 2018, solicitarea Consiliului Facultatii de Inginerie si Management din cadrul Universitatii „Eftimie Murgu” din Resita de a deveni parte a Universitatii Politehnica Timisoara, pe care a supus-o discutiei in Consiliul de Administratie al institutiei, iar ulterior Senatului UPT.

In sedinta din 29 martie 2018, Senatul UPT s-a declarat de acord cu aceasta solicitare, care este in concordanta misiunea si viziunea strategica a UPT de a-si consolida rolul de universitate de prestigiu pe plan regional si international. Totodata, Senatul UPT a constatat faptul ca, din punct de vedere legal, solutia este aceea de fuzionare prin absorbtie a intregii Universitati „Eftimie Murgu” din Resita cu Universitatea Politehnica Timisoara.

Universitatea Politehnica Timisoara isi asuma redresarea invatamantului universitar din Resita la nivelul de exigenta consacrat in UPT. Universitatea Politehnica Timisoara, o institutie cu o traditie de aproape un secol, vine astfel in sprijinul tinerilor din zona, dar si al municipiului Resita, un oras cu o puternica traditie industriala, cu un potential urias, caruia ii poate oferi noi perspective de dezvoltare.

Invatamantul superior tehnic din Resita a inceput in 1971, prin infiintarea Institutului de Subingineri, subordonat Institutului Politehnic „Traian Vuia” din Timişoara, unitate de invatamant prestigioasa, de renume european.  In anul 1990 s-a infiintat Facultatea de Inginerie, apartinand tot de Institutul Politehnic „Traian Vuia”, iar in 1992 a fost infiintata Universitatea „Eftimie Murgu”, autonoma fata de Politehnica timisoreana.

Prin aceasta masura, Universitatea Politehnica Timisoara, care mai are in structura si Facultatea de Inginerie din Hunedoara, isi afirma tot mai mult misiunea de institutie de invatamant superior de prestigiu pe plan regional, cu programe de studii racordate la exigentele internationale, cu activitate de cercetare la cel mai inalt nivel, concretizata si prin cele peste 200 de acorduri incheiate cu institutii de invatamant superior din toata lumea. (I.P.)

Leave a Reply