Cati cetateni straini sunt rezidenti in judetul Timis? Politistii de la Imigrari au avut mult de lucru in primul trimestru din 2018

Politistii Inspectoratului General pentru Imigrari au depistat, in primele trei luni ale anului in curs, nu mai putin de 533 de straini aflati in situatii ilegale, iar pentru 390 dintre acestia au fost dispuse masuri de indepartare de pe teritoriul tarii noastre. De asemenea, reprezentantii a 183 de societati comerciale au fost sanctionati pentru nerespectarea regimului juridic aplicat strainilor angajati.


IGI a asigurat, in primul trimestru al anului 2018, managementul sederii legale pe teritoriul tarii noastre pentru aproape 120.000 de cetateni straini, dintre care 69.248 provin din state terte (cei mai multi sunt din Moldova – 10.513, Turcia – 9.277 si China – 7.973) si 50.379 din state membre UE, SEE si Confederatia Elvetiana (Italia – 14.480, Germania – 6.039, Franta – 6.006).

In ceea ce priveste localizarea lor pe medii, majoritatea cetatenilor straini se concentreaza in urban, indiferent de tara/ zona de provenienta sau durata sederii. Astfel, municipiul Bucuresti a atras aproape o treime din cei peste o suta de mii de straini din Romania si ocupa primul loc. Multi dintre acestia locuiesc si in judetele Ilfov, Cluj si Timis. Numarul strainilor din aceste judete depaseste cu putin peste 9.000 in Ilfov, 8.000 in Cluj si peste 7.000 in Timis, precizeaza sursa citata.

Au fost primite 101 solicitari de viza depuse la misiunile diplomatice din strainatate, pentru obtinerea unor vize de lunga sau scurta sedere, de catre straini din Iordania, Palestina, Pakistan, China si alte state.

De asemenea, in perioada de referinta, a fost asigurat accesul la procedura de azil pentru 419 persoane care au depus cereri de acordare a unei forme de protectie internationala. Cei mai multi straini sunt din Irak, Siria, Pakistan si Afganistan. Pentru 32 dintre acestia a fost acordata o forma de protectie internationala si au fost inscrisi in programul de integrare.

In urma actiunilor intreprinse pentru combaterea sederii ilegale si a muncii nedeclarate, in aceasta perioada, au fost depistate 533 de persoane in situatii ilegale.

Pentru 390 de cetateni straini au fost dispuse masuri de parasire a teritoriului tarii noastre, 95 au fost indepartati sub escorta, iar pentru ceilalti au fost dispuse alte masuri, se mai arata in comunicatul IGI.

Politistii de Imigrari au emis 1.601 avize de angajare/ detasare, pentru lucratori permanenti, inalt calificati si detasati. De asemenea, pe linia combaterii muncii nedeclarate, au fost sanctionati reprezentantii a 183 de societati comerciale, cu amenzi in valoare de aproape 55.000 de lei, pentru nerespectarea regimului juridic aplicat strainilor angajati.

In perioada analizata, politistii au sanctionat contraventional 2.128 de cetateni straini pentru nerespectarea legislatiei in domeniul migratiei, acestora fiindu-le aplicate amenzi in valoare de aproape 360.000 de lei, se precizeaza in comunicat. (V.E.)

Leave a Reply