PROTEST! Intelectualii Timisoarei se revolta impotriva modului discretionar in care Simona Neumann conduce Asociatia TM2021. VEZI principalele critici si masurile urgente ce se cer adoptate

Modul discretionar in care directorul executiv al Asociatia TM2021, Simona Neumann (foto), ar conduce proiectul Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021, a determinat o mobilizare masiva de organizatii civice, personalitati culturale, profesionisti si intelectuali din zone si generatii diferite, care au redactat un memoriu de protest.


Documentul a fost trimis atat primarului Timisoarei, presedintelui Consiliului Judetean Timis si ministrului Culturii si Identitatii Nationale, cat si comisarului european responsabil pentru Educatie, Cultura, Tineret si Sport, Tibor Navracsic. Printre semnatarii memoriului ii regasim pe Stefan Popa Popas, Florin Iepan, Andrei Ujica, Ilie Stepan, Silviu Oravitzan, Smaranda Vultur si alti importanti oameni de cultura din Timisoara, recunoscuti pe plan international, dar care sunt tinuti la portile acestui mare proiect al comunitatii locale.

Semnatarii documentului intitulat “Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021, in pericol” atrag atentia ca, la un an si jumatate dupa ce Timisoara a castigat titlul de Capitala Culturala Europeana 2021, Asociatia TM2021, care gestioneaza dosarul, a evoluat intr-o directie ce ingrijoreaza. In locul unei deschideri a proiectului spre comunitate si a largirii implicarii, s-a remarcat un proces contrar, soldat cu indepartarea principalilor actori care au contribuit la elaborarea dosarului de candidatura: au plecat marea majoritate a colaboratorilor-cheie care au redactat cele doua dosare castigatoare, au demisionat 5 membri ai Consiliului Director, fara a fi inlocuiti. Inclusiv presedintele de onoare al asociatiei, domnul Ioan Holender si-a anuntat public demisia.

Principalele critici formulate de societatea civila si de mediul cultural din Timisoara:

  1. Dosarul de candidatura specifica de mai multe ori la cap. 6B ca „procedura de selectie a directorului artistic presupune un apel international deschis, condus de o agentie externa de resurse umane, cu experienta internationala” si ca directorul artistic „va fi ales in urma unui apel deschis international, inainte de mai 2017”. Directorul executiv Simona Neumann a procedat la desemnarea domnului Chris Torch, ca director artistic, printr-un act unilateral de vointa.
  2. Echipa condusa de directorul artistic nu explica de ce este necesar sa achizitionam scump productii gata realizate, in locul sustinerii productiilor si initiativelor locale existente, nu face vizibil care este aportul real de continut al programului, ce ramane in urma pentru oras din el.
  3. Dosarul de candidatura prevedea un proces de restructurare interna si reorganizare a managementului: alegerea noului Consiliu Director care sa-si asume strategia implementarii programului si sa controleze intreg procesul executiv de implementare, actualizarea actelor asociatiei care sa cuprinda noile structuri. Or, la un an si jumatate deja de la inceperea implementarii, acest proces preparator nu a fost inca inceput.
  4. O flagranta incalcare a prevederilor legale nationale si europene si un conflict de interese major le reprezinta aprobarea mai multor proiecte pentru perioada 2017-2018, propuse de organizatii si institutii care au legatura directa cu o parte dintre membrii consiliului director, structura de conducere a Asociatiei TM2021.
  5. In anul 2017, a fost cheltuit un milion de euro, pentru care nu s-a prezentat nici un fel de raport legat de eficienta cheltuirii acestor bani si de impactul produs la nivel local. (…) In plus, in mediul cultural din oras s-a format perceptia ca asociatia a devenit o platforma deschisa pentru evenimente, organizatii si companii din afara orasului si din strainatate aflate in cautare de finantari facile.
  6. De la ultimele excluderi din asociatie nu s-au facut cooptari de noi membri, iar cererile depuse nu au constituit obiectul validarii. Astfel, in mod practic, chiar daca personalitati de prestigiu ale orasului si alti cetateni cu vocatie participativa doresc sa se alature procesului de implementare a programului Capitalei Culturale, inscrierile in asociatie si accesul la actul decizional sunt blocate pana dupa alegerea noului consiliu director din aprilie 2018.
  7. Desi raportul comisiei culturale UE de monitorizare, precum si OG 26/2000 actualizata, art. 22 alin. 1 si art.25, interzic expres conflictul de interese,  conducerea asociatiei a hotarat eliminarea interdictiei de incompatibilitate prevazuta la art. 24 punctul 2 din statutul initial, unde se prevedea ca „In situatia in care un membru al asociatiei ocupa o functie de conducere in cadrul unei institutii publice pe care asociatia, prin scopul si obiectivele sale o sprijina, acesta nu poate fi membru in consiliul director al asociatiei.” Eliminarea acestei prevederi statutare s-a luat pentru ca Victor Neumann, sotul Simonei Neumann, director executiv al Asociatiei TM2021, sa poate fi mentinut in consiliul director.
  8. Din raportul primei intalniri de monitorizare de la Bruxelles din octombrie 2017 aflam ca monitorizarea si evaluarea locala va fi facuta de Universitatea de Vest cu sprijinul unor experti europeni independenti, in frunte cu domnul Robert Manchin. Domnul Manchin este presedintele board-ului Culture Action Europe, board din care mai fac parte Chris Torch, directorul artistic si, de cateva luni, Simona Neumann, directorul executiv. Atat timp cat cei trei mentionati mai sus fac parte din organismul de conducere al unei asociatii cu sediul la Bruxelles, pot fi ridicate anumite rezerve in ceea ce priveste impartialitatea procesului de monitorizare. Ne intrebam cum poate opinia publica din Timisoara sa determine autoritatile locale si nationale sa-si onoreze obligatiile financiare asumate fata de Asociatia TM2021, daca aceasta are o conducere cu probleme de credibilitate? Acest titlu risca sa devina un paravan in spatele caruia se poate produce o risipa masiva din cele 48 de milioane de euro alocate pana in 2021.

Urmare a acestor observatii cu caracter general, solicitam cateva masuri urgente:

  1. Organizarea unei adunari generale extraordinare a Asociatiei TM2021 prin care sa fie validati membrii noi, astfel incat toti cei interesati sa poata participa la alegerea noului consiliu director si la recredibilizarea asociatiei.
  2. Infiintarea unui  bord consultativ, compus din personalitati culturale, care, impreuna cu noul consiliu director, sa gireze un apel transparent pentru pozitiile: director artistic, director de marketing, director de comunicare, producator general si experti desemnati.
  3. Noua echipa executiva sa prezinte un plan de actiune revizuit pentru evenimentele care urmeaza sa fie organizate in cursul anului curent si structura bugetului pana la finele anului 2019, cu alocarile financiare. Dupa care, sa se organizeze primul apel public de proiecte destinat sectorului cultural independent, pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 30 iunie 2019. (…)

Astazi, cand Europa Centrala si de Est este traversata de un val de nationalism, xenofobie si intoleranta care aminteste de anii treizeci, nu permitem nimanui sa puna la indoiala existenta valorilor europene la Timisoara.

Dar, de cate ori vom observa ca acestea sunt folosite ca sa se mascheze incompetenta, politizarea actului de cultura, lipsa de transparenta si intelegerile facute pe coltul mesei, ne vom simti obligati sa reactionam.

Semnatarii prezentului document cer Primariei Timisoara si Consiliului Judetean Timis sa analizeze urgent daca isi mentin increderea in conducerea asociatiei si daca isi asuma, in deplina cunostinta de cauza, riscurile ce decurg de aici. (Mara Ion)

 

Leave a Reply