BREAKING NEWS! Tinte din Siria, atacate cu rachete de SUA, Franta si Marea Britanie. “Insultarea presedintelui Rusiei este inadmisibila!”, a fost prima reactie a oficialilor Moscovei

Presedintele SUA, Donald Trump a dat ordinul pentru lansarea atacului, impreuna cu Franta si Marea Britanie, asupra Damascului, ca raspuns la atacul chimic comis de „monstrul Assad”, in urma cu o saptamana, impotriva populatiei civile.


Astfel, sambata dimineaţa, coalitia formata din cele trei state a atacat mai multe zone din Siria care se presupune ca ar avea legatura cu armele chimice pe care regimul sirian este acuzat ca le-a folosit impotriva civililor din Duma in urma cu o saptamana, anunţa BBC. „Am ordonat fortelor armate ale Statelor Unite sa lanseze lovituri de precizie asupra unor tinte asociate cu arsenalul de arme chimice ale dictatorului sirian Bashar al-Assad”, a  anuntat Donald Trump la Casa Alba.

Atacul este concentrat pe tinte legate de producerea si utilizarea de arme chimice. Chiar in timpul discursului presedintelui, capital Siriei, Damasc, a fost tinta primei sarje de rachete, care au lovit cartierul Barzah, unde se afla Centrul de Cercetare Stiintifica, responsabil de dezvoltarea programului de arme chimice.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a anuntat ca a autorizat lovituri coordonate asupra facilitatilor chimice ale lui Bashar al-Assad. Si presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a anuntat, la fel, concentrarea pe capabilitatile chimice ale lui Assad. Niciunul nu a mai insistat asupra caderii regimului Assad, asa cum ar fi vrut presedintele american.

Totusi, Trump a adaugat: „Rusia trebuie sa se decida daca va continua aceasta cale intunecata sau se va alatura natiunilor civillizate ca o forta pentru stabilitate si pace.”

Atacul „precis” al celor trei aliati nu va avea un impact prea mare, daca se rezuma doar la capabilitatile chimice. Regimul Assad a avut ragaz suficient sa-si mute arsenalul. Putin inaintea atacului declansat de aliati, armata guvernamentala isi mutase avioanele de lupta MIG-29 si Sukhoi 24 pe aeroportul international Bassel Assad, in Latakia, si pe aeroportul international din Damasc. Elicopterele de lupta si bombardierele au fost mutate la baza Nayrab, de langa Alep, toate sub protectia sistemului antiaerian rusesc. Navele rusesti din Portul Tartous au fost scoase in larg, sub motiv ca urmaresc deplasarea navelor aliatilor. Iar Hezbollah si-a retras trupele in Liban.

Pentagonul a anuntat trei tinte atinse in prima serie de rachete: Centrul de Cercetare din Damasc, un depozit de arme chimice si un depozit de echipamente si centru de comanda a armelor chimice la vest de Homs.

Secretarul american al Apararii, James Mattis, a declarat ca a fost transmis un mesaj foarte puternic. „Suntem pregatiti sa sustinem acest raspuns pana ce regimul sirian nu va mai folosi arme chimice.”

In urma cu o saptamana, presedintele american, Donald Trump, a criticat dur noul atac chimic comis de regimul Assad, la 7 aprilie, in Douma „Acestea nu sunt actiunile unui om. Acestea sunt crime ale unui monstru”, a subliniat. Totodata, s-a adresat Rusiei si Iranului, sustinatoare ale lui Bashar al-Assad: „Ce fel de natiune este aceea care vrea sa fie asociata cu uciderea in masa a oamenilor nevinovati, barbati, femei, copii?”

REACTII

Ambasadorul Rusiei in SUA a facut o declaratie amenintatoare, imediat dupa bombardamentele de azi-dimineata: „Cele mai negre temeri s-au adeverit. Avertizarea noastra nu a fost ascultata. Un scenariu prestabilit este in desfasurare. Inca o data, suntem amenintati. Am avertizat ca astfel de actiuni nu vor ramane fara consecinte. Toata responsabilitatea o poarta Washington-ul, Londra, Parisul. Insultarea presedintelui Rusiei este inadmisibila, inacceptabila. SUA, care poseda cel mai mare arsenal de arme chimice, nu au dreptul moral sa critice alte tari.”

„Sustin actiunile Statelor Unite, Marii Britanii si Frantei impotriva resurselor de arme chimice ale regimului sirian. NATO consideră că utilizarea armelor este inacceptabila. Cei responsabili trebuie trasi la raspundere”, afirma Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.

„Fac apel la toate statele membre sa se dea dovada de retinere in aceste circumstante periculoase si sa evite toate actiunile care ar putea provoca o escaladare a situatiei si ar putea agrava suferintele poporului sirian”, a declarat Antonio Guterres, Secretarul General ONU.

„Aceasta agresiune tripartita la adresa Siriei constituie o incalcare flagranta a dreptului international si este menita esecului”, se mentioneaza intr-un comentariu al Agentiei siriene de presa Sana.

Statele Unite si aliatii lor, fara nicio dovada si inaintea unei pozitii oficiale a Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, au declansat aceasta actiune militara impotriva Siriei si sunt responsabili pentru consecintele regionale ale acestei actiuni necugetate”, transmite Ministerul iranian de Externe(V.E.)

 

Leave a Reply