Averea celui mai smecher vames de la Vama Moravita, mai mare cu peste 50.000 de euro fata de veniturile legale! Inspectorii ANI n-au primit nicio explicatie, iar cazul a fost pasat judecatorilor

Un fost inspector vamal de la Vama Moravita este acuzat de Agentia Nationala de Integritate ca nu-si poate justifica legal o parte din averea, fiind descoperita o diferenta semnificativa intre veniturile declarate si cele realizate efectiv in perioada exercitarii functiei publice.


La aproape 7 ani de la arestarea si anchetarea in dosarul Moravita II, vamesul Mihnea Fenesan a fost instiintat ca inspectorii ANI au constatat o diferenta nejustificata in cuantum de 188.920 de lei, adica aproximativ 53.374 de euro, la rata de schimb valutar din perioada verificata.

“Avand in vedere cele de mai sus, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curtii de Apel Timisoara, in vederea inceperii actiunii de control cu privire la modificarile patrimoniale intervenite si veniturile realizate in perioada exercitarii functiei de catre Fenesan Mihnea Ion”, se mentioneaza intr-un comunicat al ANI.

Deocamdata, fostul vames nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, in exercitarea dreptului la aparare, desi a fost anuntat ca poate prezenta date sau informatii pe care le considera necesare. In ianuarie 2014, Curtea de Apel Timisoara a decis condamnarea inculpatului Mihnea Fenesan la 5 ani si sase luni de inchisoare, pentru luare de mita, si plata prejudiciului creat bugetului de stat in valoare de 1.677.816 lei, adica aproape 500.000 de euro.

Atat de suparat a fost vamesul pe “nedreptatea” ce i s-a facut, incat in luna martie a aceluiasi an a incercat sa se sinucida, inghitind nu mai putin de 30 de pastile. A fost transportat in coma la Spitalul Judetean Arad, unde medicii au reusit sa-l salveze.

Drama sa i-a sensibilizat atat de mult pe judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie incat, la apel, i-au redus pedepasa la 3 ani de inchisoare cu suspendare.

Mai trebuie mentionat ca Mihnea Fenesan a fost unul dintre vamesii care au fost preveniti, pe surse, ca DNA-ul urmeaza sa-i ridice pe toti spagarii de la Vama Moravita, astfel incat a fugit din tara cu o zi inainte de desantul procurorilor cu elicopterele. A fost prins dupa aproape 3 luni la Linz, in Austria, si trimis inapoi in tara, unde a stat cateva luni in arest preventiv. (G.I.)

 

 

Leave a Reply