DUEL! Cantareata Margareta Clipa a plecat mahnita de la Balul Moldovenilor din Timisoara, fara sa-si mai salute fanii. Motivul este halucinant si tine de rivalitatile din muzica populara

Invitata de onoare a Balului Moldovenilor din Timisoara, interpreta de muzica populara Margareta Clipa, a reusit sa transforme marea petrecere din capitala Banatului intr-o adevarata sarbatoare cultural-artistica, gratie melosului sau de pura esenta taraneasca, care face parte din patrimoniul folclorului autentic de pe plaiurile Bucovinei.


Tabloul evenimentului de gala a fost intregit de costumele populare originare din Moldova si Bucovina, asortate chiar si cu opinci, purtate cu fala de majoritatea invitatilor.

Chiar si europarlamentarul Maria Grapini, o reprezentanta de seama a moldovenilor stabiliti in Banat, a venit la bal cu o superba ie stramoseasca, in timp ce un alt “greu” al Asociatiei Culturale “Stefan cel Mare si Sfant” din Timisoara, fostul general de Securitate Gheorghe Atudoroaie, a purtat un costum national complet, inclusiv cizme de piele si itari.

“As avea rugamintea ca, la viitoarele editii ale balului, sa venim cat mai multi in costumele nationale specifice zonelor noastre, de acasa, pentru a ne dovedi patriotismul local, dar si pentru a ne promova identitatea noastra de moldoveni adevarati”, a fost recomandarea omului de afaceri Gheorghe Mihai, presedintelui Asociatiei Moldovenilor din Timisoara.

Atmosfera s-a incins inca de la primele acorduri de vioara, trompeta si tambal care s-au facut auzite in sala Restaurantului Studentesc, iar tempoul crescendo al pieselor interpretate de vedeta muzicii populare din Bucovina a iutit ametitor si ritmul horelor. Desi are un repertoriu bogat si divers, Margareta Clipa a evitat cantecele de dor sau de instrainare, pentru a nu starni nostalgii printre invitati.

In schimb, sotii Valeria si Traian Ilea, care au primit un “wild card” de la omul de afaceri Cristi Opria, au rascolit asistenta cu piese precum Rau ma dor ochii, ma dor, Pusca si cureaua lata, In Ardeal si Bucovina sau La toti ni-i greu, dar nu la toti la fel. De altfel, recitalul celebrilor artisti s-a prelungit cu noi si noi piese, mult peste timpul alocat de organizatori, mai cu seama ca majoritatea moldovenilor prezenti la eveniment s-au prins in hora si chiar cantau versurile hiturilor din Ardeal.

Acest succes la public a deranjat-o teribil pe Margareta Clipa, care a simtit ca poate pierde duelul folcloric dintre Bucovina si Ardeal. Astfel, l-a abordat pe unul dintre membrii de vaza ai asociatiei, pentru a-l intreba, pe un ton usor iritat, daca este vorba despre balul moldovenilor sau al ardelenilor. A cerut sa-i fie platit onorariul, si-a schimbat tinuta de scena si a plecat in tromba, fara sa-si mai ia ramas bun de la fani, de la membrii orchestrei, fara sa mai raspunda la eventualele bis-uri.

“Este pentru prima data cand solistul principal al balului pleaca fara sa-si mai salute publicul. Cu siguranta, doamna Margareta Clipa a fost suparata,  poate recitalul sotilor Ilea ar fi trebuit impartit in doua reprize, insa, pe de alta parte, daca toata lumea din sala danseaza, nu te poti opri din ratiuni de marketing al timpului. Imi pare rau pentru Margareta Clipa, insa, daca ar fi trecut peste orgoliul ranit, ar mai fi fost timp sa cante pana dimineata”, ne-a declarat Gheorghe Mihai.

Cand doi se bat, al treilea castiga chiar si in lumea muzicii, astfel ca duelul dintre Bucovina si Ardeal a fost castigat de un banatean. Pera Todorovici a reusit sa incante publicul, din nou, cu Tu esti floarea vietii mele, Nu am niciunde pe nimenea, Floare alba de sulfina si alte piese nemuritoare din repertoriul sau inimitabil. (Mara Ion)

This slideshow requires JavaScript.

 

Leave a Reply