Primarii votati de doar 10-15% din totalul alegatorilor de pe liste, cum este si cazul edilului sef al Timisoarei, nu sunt reprezentativi! PMP aduna un milion de semnaturi pentru a schimba legislatia electorala

Alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin este o eroare legislativa, care a facut ca democratia din Romania sa fie afectat in mod direct. In multe localitati din tara exista primari care au fost alesi de doar 7%-10% dintre cetatenii cu drept de vot, care nu sunt reprezentativi din punct de vedere electoral.


In aceasta categorie se inscrie si primarul Timisoarei, Nicolae Robu, care, din cauza absenteismului la urne, a fost reales in functie cu circa 14% din voturile cetatenilor inscrisi pe listele electorale.

In aceste conditii, Partidul Miscarea Populara a demarat campania “Alegem primarul in doua tururi”, prin care isi propune strangerea a peste 1 milion de semnaturi pentru revenirea la alegerea primarului in doua tururi de scrutin. De ce este nevoie de reparatia acestei erori?

“In primul rand, un partid mare cum este PSD isi garanteaza consolidarea si postamentul pe baza caruia obtine scoruri foarte mari la urmatoarele alegeri. Spre exemplu, la Bucuresti primarul a fost ales cu 13,3% din totalul listei de alegatori. Unde sunt vremurile care spuneau ca primarul din Bucuresti se alege cu peste un milion de voturi?

Consideram ca in momentul de fata, din cauza acestui mod de a alege primarii, acestia nu mai sunt reprezentativi din punct de vedere electoral. De asemenea, acest sistem nu stimuleaza prezenta oamenilor la urne. Singura sansa de a schimba hegemonia PSD in alegerile locale si parlamentare este revenirea la doua tururi in alegerile locale. Vreau sa atrag atentia ca acest sistem de alegeri scade reprezentativitatea si in Consiliile Judetene sau Locale”, a declarat liderul PMP, Traian Basescu, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Parlamentului.

Campania de strangere de semnaturi a PMP se va desfasura pana in luna iunie pe strazile tuturor localitatilor din Romania. Echipele PMP vor imparti pliante in care arata ca in multe localitati exista primari care au fost alesi cu 7%-10% dintre cetatenii cu drept de vot, iar scrutinul unic de alegere a edilului a dus la lipsa competitiei dintre candidati, scaderea interesului cetatenilor si implicit a prezentei la vot, precum si la cresterea retelei de primari si baroni locali PSD.

Reamintim ca PMP a depus inca din 2015 un proiect legislativ pentru revenirea la alegerea primarului in 2 tururi de scrutin, insa proiectul a fost respins in Parlament de majoritatea PSD-ALDE-UDMR. Anul acesta, Partidul Miscarea Populara a depus un nou proiect legislativ in acest sens. (Gabriela Gaspar)

Leave a Reply