GALA UNITER 2018! Teatrul National din Timisoara castiga premiul pentru Cel mai bun spectacol din 2017 cu “Rambuku”, regal actoricesc cu Claudia Ieremia si Ion Rizea in rolurile principale

Teatrul timisorean a urcat, din nou, pe cea mai inalta treapta a podiumului dramaturgiei romanesti la Gala Premiilor UNITER 2018, care a avut loc, luni seara, in orasul Marii Uniri, Alba Iulia.


In fata a peste 300 de invitati, actori, scenografi si regizori, care au fost primiti pe covorul rosu in pavilionul special amenajat in fata Catedralei Romano-Catolice, ministrul Culturii, George Ivascu, a acordat Teatrului National „Mihai Eminescu” din Timisoara premiul pentru Cel mai bun spectacol al anului 2017.

Este vorba despre „Rambuku”, de Jon Fosse, adapatarea Anca Manutiu, regia Mihai Manutiu. “Sunt extrem de fericita de acest premiu, care abia asteapta sa ajunga la Timisoara. Multumesc juriilor. Sunt mandra si fericita ca acest spectacol este produs in Timisoara, ca este facut la noi, in atelierele noastre”, a spus, emotionata, Ada Lupu Hausvater, in momentul in care a urcat pe scena pentru a primi premiul, felicitand, totodata, regizorul ca a ales sa lucreze cu Claudia Ieremia si Ion Rizea in rolurile principale.

Gala Premiilor Uniter, aflata la cea de-a 26-a editie, este unul dintre cele mai importante programe ale Uniunii, initiat si coordonat de Ion Caramitru. Se desfasoara anual, incepand din 1991, acordand distinctiile Uniunii pentru fiecare an calendaristic incheiat.

Decernarea premiilor se face dupa principiul nominalizarilor stabilite de un juriu de selectie, dupa care un alt juriu decide, in seara Galei, prin vot secret, castigatorul fiecarui premiu. In acest an s-au acordat peste 20 de premii pentru roluri, spectacole, critica si distinctii speciale pentru intreaga activitate dedicata teatrului.

Iata lista premiilor acordate la Gala UNITER 2018:

Cel mai bun spectacol – Rambuku;

Cel mai bun regizor – Yuri Kordonsky;

Cel mai bun scenograf – Helmut Stürmer si Ioana Popescu

Cel mai bun actor in rol principal – Victor Rebengiuc

Cea mai buna actrita in rol principal – Mariana Mihut

Cel mai bun actor in rol secundar – Zsolt Bogdan

Cea mai buna actrita in rol secundar – Ada Lupu

Critica teatrala – Doina Modola

Teatru radiofonic – Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin

Teatru TV – Visul unei nopti de iarna

Debut – Codrin Boldea

Senatul UNITER a decernat:

Premiul pentru intreaga activitate – actrita: Ileana Stana-Ionescu

Premiul pentru intreaga activitate – actor: Anton Tauf

Premiul pentru intreaga activitate – regizor: Alexandru Dabija

Premiul pentru intreaga activitate – scenograf: Doru Păcurar

Premiul pentru intreaga activitate – critica si istorie teatrala: Sorina Balanescu

Premiile speciale pentru spectacolul de circ, pentru teatrul de copii, pentru coregrafie in arta spectacolului, pentru teatrul de papusi si marionete, pentru teatrul de revista, pentru muzica de teatru, pentru performanta in domeniul nonverbal – Teatrul de Papusi ”Prichindel” din Alba Iulia, Universitatea de Arte din Targu-Mures si Teatrul ”Ion Creanga” din Bucuresti

Premiul de Excelenta – Horatiu Malaele

Premii decernate în cadrul Galei:

 Premiul MECENA – Steven van Groningen

Premiul special al Presedintelui Uniter – Marina Constantinescu

Premiul pentru „Cea mai buna piesa romaneasca a anului” – 50 de secunde. (Mara Ion)

Leave a Reply