Incident in Palatul Justitiei din Timisoara! Doua tablouri semnate de pictorul Mihai Olteanu s-au desprins de la etajul trei si s-au prabusit periculos printre justitiabilii aflati la parterul cladirii

Un incident petrecut, miercuri dimineata, in cladirea Palatului Justitiei din Timisoara a pus intr-un pericol iminent integritatea fizica a persoanelor care se aflau in zona parterului.


Un tablou imens apartinand pictorului Mihai Teodor Olteanu, expus publicului pe partea exterioara a platformei care sustine scarile de metal, la etajul trei, ca parte a expozitiei “Scara Raiului”, s-a desprins din sistemul de prindere si a cazut pe dalele de marmura de la parter, provocand panica in randul justitiabililor si avocatilor.

Zgomotul a fost cu atat mai puternic, cu cat, in cadere, tabloul aflat la capatul scarii raiului sau iadului judiciar a antrenat o alta lucrare a pictorului timisorean, de aceeasi dimensiune, care era expusa la un etaj inferior. 

Un martor la incident ne-a transmis ca lucrarile de arta, de dimensiuni apreciabile, circa 100 cm x 80 cm, au cazut chiar in apropierea unei grefiere, doar sansa facand ca tanara sa nu fie lovita de ramele de lemn.

In schimb, jandarmii aflati in postul de control de la poarta instantelor au negat faptul ca, in perimetrul impactului, s-ar fi aflat vreo persoana.

“Confirmam producerea acestui incident nefericit si ne bucuram ca nu a fost accidentata nicio persoana. Un tablou s-a desprins din diblul cu care era prins de platforma scarilor si a cazut, antrenand un al doilea tablou aflat la un etaj inferior.

Deocamdata, nu cunoastem cauza desprinderii lucrarii expuse la etajul trei, insa va pot asigura ca, dupa remedierea ramelor, nu va mai fi expuse acolo, oricat de mic va fi riscul sa cada din nou. Aceste tablouri si altele expuse in sala pasilor pierduti se afla in custodia Curtii de Apel Timisoara, insa nu stiu cine le-a montat pe pereti, cei de la noi sau de la Tribunalul Timis, administratorul cladirii”, ne-a declarat judecatorul Cristian Pup, purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Timisoara.

Vernisajul expozitiei “Scara Raiului” a avut loc in data de 16 februarie 2017, lucrarile ar fi trebuit sa fie expuse justitiabililor timp de sase luni, insa, ulterior, colaborarea instantelor banatene cu pictorul Mihai Olteanu a fost extinsa pe o perioada nedeterminata, pana cand artistul va considera de cuviinta sa-si recupereze tablourile. (G.I.)

Leave a Reply