Bani negri in fotbal? ACS Poli Timisoara, sponsorizata cu 300.000 de euro de un SRL care are un profit anual de doar 60.000 de euro!

In goana dupa sponsori care sa tina ACS Poli pe linia de plutire in Liga profesionista de fotbal, primarul Nicolae Robu a anuntat cu mandrie si responsabilitate citadina ca a descoperit un om generos, care a acceptat sa dea bani la club. Fara a se pierde mult timp cu negocieri inutile, saptamana trecuta a si fost semnat un contract de sponsorizare, care este valabil pentru anul fiscal 2014.


“S-a semnat contractul pentru suma de 300.000 de euro, se putea merge si mai mult, dar, deocamdata, domnul Cristi s-a angajat sa aduca acea instalatie electronica, cu panouri, pentru prezentarea anunturilor publicitare pe stadion. Chiar daca aceasta va costa, poate, ceva mai mult… Eu cred in calitatea acestui sponsor si ma bucur ca o constructie curata cum este ACS Poli aduce alaturi de ea un om serios, care a facut performanta in domeniul lui de activitate”, a declarat primarul intr-o emisiune a unui post local de televiziune, referindu-se la reteaua nationala de magazine prin care noul sponsor al echipei vinde mobilier.

Toate bune si frumoase pana aici, este chiar de apreciat ca mai exista oameni de afaceri care sfideaza criza economica si decid sa ajute sportul de performanta. Problema apare, insa, la o simpla verificare a bonitatii noului sponsor pe site-ul Ministerului de Finante. Date publice, necosmetizate… Conform ultimului bilant contabil inregistrat la Finantele Publice, in anul fiscal 2012, noul sponsor principal al ACS Poli a avut o cifra de afaceri neta de 46,255 milioane de lei, venituri totale de 46,394 milioane de lei si cheltuieli totale de 46,098 milioane de lei. In concluzie, un profit net de 254.675 de lei, adica putin mai mult de 60.000 de euro… In aceste conditii fiscale, daca avem de a face cu o situatie reala, ne intrebam si noi ca orice microbist care este de acord si sustine “constructia curata” de care vorbea primarul Nicolae Robu, ce inginerii financiare face o societate comerciala care, la un profit anual de 60.000 de euro, se angajeaza sa faca o sponsorizare de 300.000 de euro? Conform Legii 321/1994 privind sponsorizarea si a Codului Fiscal, o persoana juridica poate face sponsorizari si acte de mecenat in limita a trei la mie din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20 la suta din impozitul pe profit datorat.

Asadar, legal, daca luam in considerare indicatorii financiari al noul sponsor principal al echipei, acesta putea sa ofere clubului doar 8.149 de lei (1.810 euro), suma ce reprezinta 20 la suta din impozitul pe profit datorat statului, adica din 40.748 de lei. Ne-am gandit si la varianta in care afacerea cu mobila a noului sponsor a explodat pur si simplu in 2013 si, ca atare, isi poate permite sponsorizari de 300.000 de euro.

“Am ajuns la jumatatea planului de extindere prin magazine proprii pentru 2013 si prima parte a anului ne arata o crestere cu 10% a cifrei de afaceri fata de aceeasi perioada a anului trecut”, spunea Cristian Rusu, patronul societatii care a venit alaturi de ACS, anul trecut, la deschiderea unui magazin de mobila in Constanta.

Cu alte cuvinte, daca in prima partea a anului crestea afacerii a fost de doar 10 la suta, ne indoim ca pana la finele lui 2013 s-au batut toate recordurile, iar cresterea a fost de 1500 la suta  De fapt, valoarea cresterii de anul trecut va putea fi analizata dupa 30 mai 2014, cand expira termenul limita de depunere a situatiilor financiare pe anul 2014. Pana atunci, primarul Nicolae Robu trebuie sa explice fanilor ACS Poli cat de greu ii este sa desprinda de la bugetul local milioane de lei pentru sustinerea fotbalului alb-violet, dar si cate inginerii financiare trebuie sa admita pentru a atrage oamenii cu bani langa echipa.

Din pacate, noul sponsor principal al ACS Poli nu a putut fi contactat pentru a ne explica alchimia transformarii, intr-un an, a 1.800 de euro intr-o suma de aproape 200 de ori mai mare, insa directorul de marketing al firmei ne-a dat asigurari ca vom fi contactati pentru o minima explicatie.

“Nu cred ca eu sunt persoana potrivita pentru a discuta despre contractul cu Poli! Nu pot sa va spun nimic… Trebuie sa luati legatura cu sotul meu! Sau, lasati-mi un numar de telefon si va contacteaza el!”, nea promis Laura Rusu, sotia sponsorului principal a lui Poli.

Deocamdata, Cristian Rusu nu are nimic de declarat public…

cifra afaceri poli

Leave a Reply