Campania de prospectiuni declansata de Gazprom in nord-vestul Timisului a inceput cat se poate de prost! Un protestatar, la un pas sa fie lovit cu jeep-ul de omul rusilor, Iosif Ingrisch!

ingrish1

Campania de explorare a terenurilor din nord-vestul Timisului, unde se cauta zacaminte de petrol si gaze naturale, a inceput cat se poate de prost pentru rusii de la Gazprom. Un incident petrecut, luni, in zona orasului Sannicolau Mare, a scos in evidenta faptul ca unii dintre proprietarii pamanturilor considerate perimetre petrolifere nu sunt de acord sa colaboreze cu firma care a demarat actiunea de identificarea si pregatirea terenurilor pentru explorare si, eventual, forajul de cercetare. Paradoxal, desi in contractul semnat cu Gazprom, prin divizia sa din Serbia, NIS Petrol, sunt prevazute fonduri generoase pentru a se obtine bunavointa localnicilor, reprezentantii firmei de consultanta Geolink Timisoara au abordat o atitudine ostila fata de cei care le-au cerut explicatii vizavi de campania de prospectiuni. Mai mult, enervat de intrebarile proprietarilor de teren, unul dintre reprezentantii Geolink, Iosif Ingrisch, a fost la un pas sa provoace o tragedie.


„Le-am cerut explicatii asupra metodelor de explorare a terenurilor, dupa ce am auzit ca in alte zone din tara, in urma prospectiunilor, au ramas ape otravite si terenuri sterile. In locul unui dialog civilizat, am fost acuzati ca filmam pe o proprietate privata, ca nu avem dreptul de a pune intrebari. La un moment dat, un individ corpolent – care ulterior am aflat ca se numeste Iosif Ingrisch (foto) si este seful unei loji masonice din Timisoara – s-a urcat intr-un jeep, a demarat in tromba, si a incercat sa se suie pe trotuar pentru a lovi persoana care filma intalnirea. Tot incidentul a fost filmat si urmeaza sa formulam o plangere penala pentru tentativa de omor”, ne-a declarat Ovidiu S., care detine 60 de hectare de teren in perimetrul care urmeaza sa fie explorat de Gazprom.

untitled11

 

Reamintim ca, la inceputul lunii mai, oamenii firmei angajate de Gazprom pentru prospectiuni in judetul Bihor au fost alungati cu pietre de pe terenurile unde intrasera abuziv, fara acordul proprietarilor, dupa ce lumea a aflat ca, la explorarea pamanturilor, nu vor fi folosite doar unde seismice, ci si o metoda bazata pe explozii controlate. De asemenea, la sfarsitul anului trecut, taranii din Pungesti, Vaslui, au declansat o revolta impotriva americanilor de la Chevron, care pana la urma au renuntat la intentia de amplasare a unor sonde care sa le permita forajele de cercetare.

„Firma care a obtinut acest contract de la Gazprom, de prospectare a 10.000 de hectare de teren in Timis, a trecut la treaba inainte de a derula campania de informare a populatiei, asa cum era stipulat in caietul de sarcini. Omul care a influentat, oarecum, decizia rusilor de a lucra cu Geolink a fost, cu siguranta, Iosif Ingrisch, fost director la Lukoil, care, in perioada premergatoare licitatiei, a fost vazut frecvent la sediul Gazprom din Timisoara. Daca au inceput in forta, e greu de presupus ca le va fi usor sa obtina acordul taranilor pentru a le investiga terenul”, ne-a declarat, confidential, unul dintre participantii la licitatia organizata de Gazprom…

VLAD ENCIU

 

Leave a Reply