Scandalul jafului de la ANRP ajunge si la Timisoara! Fostul vicepresedinte Ionut Nasleu ar putea fi cercetat in dosarul unei despagubiri de peste 65 milioane de euro intrate in conturile clanului Becali

anrp2

Dupa ce au descalcit itele celei mai mari despagubiri din istoria ANRP – de 377,2 milioane de lei, platita afaceristului bucurestean Gheorghe Stelian -, procurorii DNA au decis sa verifice si culisele despagubirii record numarul 2, la fel de socanta ca si prima. Este vorba despre suma de 297,6 milioane de lei, cu care urmeaza sa fie despagubit nimeni altul decat nepotul preferat a lui Gigi Becali, actionar majoritar impreuna cu tatal sau al echipei de fotbal Steaua Bucuresti, Vasile Geambazi.


O prima transa din aceasta suma, adica peste 10 milioane de euro, a intrat deja in conturile afaceristului, in iunie 2014, dupa ce ANRP a emis un titlu de plata pentru prima din cele cinci transe eferente titlului de despagubire. Daca mai spunem ca acest titlu de despagubire a fost emis de Comisia Nationala pentru Compensarea Imobilelor in data de 27.06.2013, in perioada in care vicepresedintele ANRP, cu rang de secretar de stat, era Ionut Nasleu, atunci incepem sa intelegem de ce ancheta procurorilor anticoruptie se extinde si catre Timisoara. Paradoxal, la nici trei saptamani de la emiterea titlului de despagubire de aproape 65 de milioane de euro in favoarea nepotului lui Becali, premierul Victor Ponta a decis sa-l demita pe Nasleu din functia de vicepresedinte al ANRP, rapid si  fara a da nicio explicatie oficiala. De asemenea, nici impricinatul n-a fost mai generos cu informatiile despre cauzele inlaturarii sale din staff-ul institutiei. “Este evident ca Ionut Nasleu a fost demis pentru acordarea despagubirii in cazul Becali-Geambazi. Intrebarea mea este de ce nu a mers mai departe premierul cu acest caz clasic de corupţie”, a spus, la vremea respectiva, un apropiat al premierului Victor Ponta, citat de presa nationala.

crinuta dumitrean

Totusi, ce anume l-ar putea expune penal pe fostul director adjunct al RAT Timisoara, ajuns mare demnitar in Bucuresti, in conditiile in care fosta sa sefa, Crinuta Dumitrean, presedinta ANRP din acea perioada, a fost arestata deja? Este vorba despre emiterea titlului de despagubire in baza legislatiei vechi, desi in iunie 2013, cand s-a semnat pentru milioanele lui Becali, era in vigoare Legea 165/2013, care stipula faptul ca – daca titularul a instrainat drepturile care i se cuvin, cesionarul avea dreptul doar la 15% din suma primita drept compensatie de la ANRP, plus suma achitata mostenitorului.

Cu alte cuvinte, in conditiile in care Vasile Geambazi nu era titular sau mostenitor al terenului pentru care se obtinuse despagubirea, ci cumparase drepturile litigioase, avea dreptul la doar 15% din suma de 297,6 milioane de lei. Adica, la doar 44,64 milioane de lei, ceea ce inseamna aproximativ 10 milioane de euro, la care se adauga suma cu care s-au achizitionat drepturile litigioase. Totusi, in ciuda faptului ca noua legislatie a retrocedarilor, Legea 165/2013, era in vigoare de doua luni, fiind publicata in Monitorul Oficial in luna aprilie 2013, conducerea ANRP, din care facea parte si Ionut Nasleu in calitate de vicepresedinte, a decis sa emita titlul de despagubire in baza vechii legi, oferind cesionarului Vasile Geambazi un bonus de peste 50 de milioane de euro. La limita legii sau calcand pe lege?

Vasile Geambazi - Ionut NasleuPovestea terenului pentru care statul a platit peste 65 de milioane de euro a inceput in anul 2005, cand bucuresteanca Rodica Brabeteanu a solicitat retrocedarea a 28,5 hectare de la Comisia Locală a municipiului Voluntari (judeţul Ilfov).

Potrivit datelor de la dosarul din instanta, Comisia i-a reconstituit acesteia dreptul la 21,7 hectare, insa terenul nu se putea retroceda in natura, fiind ocupat de constructii. Un an mai tarziu, in decembrie 2006, in fata unui notar, fiul si mostenitorul Rodicai Brabeteanu a cesionat drepturile litigioase ale celor 28,5 de hectare catre Luminita si Gigi Becali. Potrivit contractului de cesiune incheiat la notaria, latifundiarul din Pipera i-a platit mostenitorului suma de 1 milion de euro. Dupa trei ani, in septembrie 2009, dupa ce fusese ales deja europarlamentar, Gigi Becali a cesionat drepturile pentru cele 28,5 hectare nepotului sau favorit, Vasile Geambazi, pentru doar 100.000 de euro.

Ulterior, in baza unei evaluari a suprafetelor de teren ce fusese expropriate, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis despagubirea nepotului lui Becali cu 297,2 milioane de lei. Intr-o prima faza, dupa evaluarea initiala, suma era de 303.342.900 de lei, insa ANRP a cerut o reevaluare, care a avut ca rezultat “ieftinirea” terenurilor cu 5.712.900 de lei… Sa mai spunem ca, in urma cu cateva zile, simtind fiorii reci ai anchetelor DNA, Vasile Geambazi a notificat ANRP ca renunta la o despagubire de 205,3 milioane de lei, si penalitatile de intarziere de 200 de lei pe zi, pentru un alt teren din Voluntari, in suprafata de 14,7 hectare, a carui drepturi litigioase le cumparase in 2003. De mentionat ca de evaluarea terenului s-a ocupat, ca si in alte peste 50 de dosare aflate pe masa ANRP, firma “Romcontrol” SA, care apartine sotului deputatului PNL, Andreea Paul Vaas…

Gh. Ilas

 

 

 

Leave a Reply