Sinodul BOR a ales! Mitropolia Banatului va fi condusa de arhiepiscopul Harghitei si Covasnei, I.P.S. Ioan Selejan!

Ioan Seleja 2

Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a ales, prin vot secret, noul Mitropolit al Banatului, chiar in ziua in care timisorenii is comemoreaza mortii de la Revolutia din Decembrie 1989 si-si amintesc cu durere ca usile Catedralei Mitropolitate au ramas inchise in fata celor ce doreau sa se refugieze aici din calea gloantelor.


Sinodul BOR a considerat ca alegerea Mitropolitului, chiar in aceasta zi sfanta pentru banateni, poate fi un gest de reparatie morala dupa tragedia de pe treptele Catedralei din Decembrie 1989.

Astfel, in ciuda recomandarilor politice cu care a intrat in cursa episcopul Caransebesului, Lucian Mic, si a prieteniei fratesti ce l-a legat pe Sofronie Drincec, episcopul Oradiei si Bihorului, de defunctul Nicolae Corneanu, membrii sinoduloui au hotarat ca noul Mitropolit al Banatului sa fie arhiepiscopul Harghitei si Covasnei, Ioan Selejan.

De fapt, membrii Sinodului au tinut cont de dorinta a peste 800 de credinciosi banateni care, saptamana trecuta, au semnat o scrisoare adresata Patriarhului Daniel, prin care si-au manifestat sprijinul pentru candidatura arhiepiscopului Ioan Selejan.

 “Ceea ce este foarte frumos in lucrarea Prea Sfintitului Ioan este faptul ca dansul nu e un patriot fanatic, ci un patriot intelept, in intelesul ca nu este exclusivist. Este un om de pace, de dialog, de cooperare, respecta celelalte etnii si celelalte confesiuni. Deodata cu zidirea bisericilor si manastirilor, Prea Sfintitul Ioan a zidit si relatii umane profunde interetnice si interconfesionale” a spus Prea Fericitul Daniel, la instalarea lui Ioan Selejan ca Episcop al Covasnei si Harghitei.

Aceasta descriere ar explica indeajuns hotararea BOR de alegere a inaltei fete bisericesti in fruntea ortodocsilor din Banat, o zona multietnica si multiconfesionala. Noul mitropolit va fi intronizat, la Timișoara, in Catedrala Mitropolitana, in data de 28 decembrie. (G.I.)

Leave a Reply