Politist cazut in misiune! Cazul asasinarii subofiterului timisorean Sasa Disici, impuscat in timp ce urmarea o masina furata, a starnit discutii aprinse cu ocazia editarii calendarului pe 2015 a Sindicatului Politistilor din Romania!

statuie sasa disici

Calendarul editat de conducerea centrala a Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) a starnit discutii aprinse la Timisoara, dupa ce s-a constatat ca fotografia unui politist timisorean cazut la datorie lipseste din paginile publicatiei.

Subofiterul Sasa Disici, ucis in misiune in noaptea de 3 spre 4 martie 2001, ar fi trebuit sa apara pe pagina lunii martie 2015, in semn de respect si comemorare, insa sindicalistii de la centru au hotarat ca mai nimerita ar fi o fotografie neutra, cu un politist care ofera flori doamnelor din trafic.

“Inainte de tiparirea calendarului pe 2015, am discutat cu cei de la Bucuresti si au fost de acord ca, pe pagina lunii martie, sa readucem in memoria politistilor sacrificiul subofiterului Sasa Disici, impuscat in timp ce urmarea masina unor infractori. Cei de la Cadre ne-au dat o fotografie cu Sasa Disici, am trimis-o la Bucuresti si ne asteptam sa-l vedem in calendar. Surpriza a fost maxima cand am primit pachetul cu agende si calendare si am vazut ca s-a renuntat la publicarea in memoriam a fotografiei politistului cazut la datorie in Timis. Nu ni s-au oferit explicatii, insa tind sa cred ca cei din conducerea centrala a sindicatului a platit inca o polita Timisului, pentru ca nu s-a aliniat si nu se aliniaza la politica dezbinarii dusa de Paraschiv, Coarna, Petrut si ceilalti reprezentanti ai SNPPC”, ne-a declarat comisarul sef Doinel Malcoci, liderul Sindicatului Politistilor Timis.

In ciuda senzatiei de “pedepsire” a Timisului, presedintele SNPPC, Marin Gruia, spune ca s-a decis nepublicarea fotografiei lui Sasa Disici in calendar pentru a nu face anumite diferente intre politistii cazuti la datorie.

gruia, snppc

 

“Vreau sa va spun ca avem multi colegi politisti care au cazut la datorie in ultimii ani! Impuscati, accidentati, agresati violent si decedati ulterior. Daca publicam doar poza lui Sasa Disici, sareau ceilalti, din alte judete. Chiar si in Timis mai avem cazul politstului de frontiera de la Sannicolau Mare, impuscat in strada in 2009! Am fost si la inmormantare! In aceste conditii, am luat decizia ca in calendarul pe 2015 sa punem doar fotografii pozitive, care sa ilustreze munca de fiecare zi a aparatorilor linistii si ordinii publice, iar cu politistii cazuti in misiune sa facem anul viitor o brosura, pe care sa o distribuim la toate inspectoratele de politie din tara. Deci, nu este vorba despre o rafuiala cu Timisul, in niciun caz, mai ales din partea mea, care am o relatie buna cu liderii din toate judetele”, spune Marin Gruia.

Reamintim ca in noaptea de 3 spre 4 martie 2001, subofiterul Sasa Disici a fost anuntat prin statie ca trebuie sa urmareasca o masina furata. Mercedesul, in care se aflau trei persoane, a trecut pe langa echipajul din care facea parte Sasa Disici si Ioan Mateescu, dar a refuzat sa opreasca la semnalul lor. Disici a plecat singur in urmarirea masinii, pentru ca partenerul sau fusese trantit de autoturism intr-un sant de pe marginea drumului, iar in localitatea Remetea Mare, dupa ce a blocat masina infractorilor, a coborat si i-a somat sa se predea. I s-a raspuns o rafala de mitralera. Sasa Disici a fost doborat de sase gloante care i-au ciuruit pieptul, mainile si picioarele. La putin timp dupa aceasta crima, presupusul ucigas al politistului s-a sinucis, dupa ce a cazut intr-o ambuscada organizata de trupele speciale ale politiei. Conducerea IJP Timis a confirmat faptul ca pistolul cu care s-a sinucis Opris era acelasi cu care a fost rapus Disici, dar, la timpul respectiv, nu se putea spune cu certitudine ca el este autorul crimei.

asasin disici

 

“Parchetul de pe langa Tribunalul Timis a dispus incetarea urmaririi penale pentru infractiunile de omor deosebit de grav, furt calificat, nerespectarea regimului munitiilor si talharie calificata, fata de Raul Opris, pentru ca a murit. Totodata s-a dispus si disjungerea cercetarilor fata de autori necunoscuti pentru infractiunea de nedenuntare a unor infractiuni, intocmindu-se un alt dosar, de cautare a autorilor, (numarul 1184/2003) care se afla la Politia Timis si este supravegheat de procurorul sef Ion Brasoveanu de la Sectia de Urmarire Penala”, a comunicat, la vremea respectiva, procurorul Mariana Boer, purtatoarea de cuvant a Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara.

Mai mult, ministrul de interne Ioan Rus, prezent la funeraliile lui Sasa, a promis ca se va intoarce sa raporteze “Misiune indeplinita”, insa acest lucru nu s-a mai intamplat. In schimb, colonelul Dumitru Sorescu a anuntat fara prea multe comentarii ca Paul Popa este suspect in cazul asasinarii lui Sasa Disici, dar acesta n-a fost retinut…

Gh. Ilas

 

 

 

 

Leave a Reply