Sefii Politiei Timis, arestati preventiv pe o perioada de 29 de zile! Principala acuzatie: hartuirea institutionala a unui politist nealiniat politic din Recas

sefii politiei timis

Magistratii Tribunalului Timis au decis, dupa audieri maraton, sa emita mandate de arestare pentru toti inculpatii din dosarul de coruptie de la Inspectoratul Judetean de Politie Timis.


Este vorba despre inspectorul sef Sorin Muntean si adjunctul sau, Florin Bolbos, acuzati de abuz in serviciu, seful Serviciului Politie Rutiera, Marcel Craciunescu, acuzat de luare de mita, Marian Temu, seful Politiei Orasului Recas, acuzat de abuz in serviciu, Adrian Berzescu, seful Politiei Locale Recas, acuzat de uzurparea functiei si hartuire, dar si de primarul orasului Recas, Pavel Teodor, pe care procurorii DNA il invinuiesc de instigare la uzurparea functiei, hartuire si abuz in serviciu. Doi ofiteri de la Politia Rutiera, Cosmin Bledea si Vasilica Girbaci, care i-au oferit diverse bunuri comisarului sef Marcel Craciunescu pentru a fi propusi spre avansare in grad, vor fi cercetati in stare de libertate.

Conform unui comunicat al DNA , cei sase arestati preventiv l-ar fi hartuit institutional pe politist nealiniat politic din Recas, care n-a inteles ordinul de a nu amenda pe nimeni in perioada campaniei electorale.

“In cursul lunii octombrie 2014, pentru a satisface interesele economice, personale si de natura politica ale inculpatului Pavel Teodor, primarul orasului Recas, inculpatii Muntean Petru Sorin si Bolbos Florin Mircea, in calitate de inspector sef al I.P.J. Timis, respectiv de adjunct al inspectorului sef, si-au indeplinit in mod necorespunzator atributiile de serviciu constand in coordonarea si controlul structurii din subordine.

Concret, acestia au dispus intocmirea unei propuneri catre Ministerul Administratiei si Internelor pentru radierea postului unui agent de politie din statele de functii ale Politiei Oras Recas si apoi au avizat propunerea Serviciului Resurse Umane din cadrul I.P.J. Timis de desfiintare a functiei respective. Ulterior, a fost dispusa mutarea agentului intr-un alt oras, fara a se respecta procedura legala privind mutarea unui politist in cadrul altei formatiuni de politie.

In sprijinul aceluiasi demers, inculpatul Temu Marian Dorinel, in calitate de sef al Politiei Orasului Recas, a intocmit documente justificative ce au creat o aparenta de legalitate si au stat la baza intocmirii propunerii de radiere a functiei respective, urmarind prin aceasta un interes pentru sine, acela de a fi mentinut pe acelasi post de conducere dar si un interes pentru altul, constand in satisfacerea intereselor economice si politice ale primarului Pavel Teodor.

In acelesi scop, inculpatul Berzescu Doru Adrian, in calitate de sef al Poliției Locale Recas, s-a implicat personal in activitati de supraveghere a agentului de politie, fara drept si fara a avea un interes legitim, folosindu-se si de subordonatii sai, cu scopul de a-i crea acestuia o stare de temere, menita a conduce la indepartarea acestuia din functia pe care o exercita in mod legal, in cadrul Postului de Politie Recas. Activitatile de urmarire au constat in supravegherea neautorizata de catre judecator a agentului de politie, atat in timpul exercitarii atributiilor de serviciu cat si in timpul liber, executand capturi de imagini in locurile frecventate de acesta cat si la domiciliul sau.

Inculpatul Berzescu Doru Adrian chiar a intocmit rapoarte din care reiesea ca atat agentul de politie vizat cat si alti angajati ai Politiei Recas, s-ar afla in timpul programului de lucru in alte locuri decat cele stabilite conform ordinelor interne. Aceasta procedura, dispusa de inculpatul Muntean Petru Sorin, a fost aprobata ca urmare a instigarii venite din partea inculpatilor Pavel Teodor si Milutinovici Eugen, in scopul asigurarii controlului asupra activitatii Politiei Recas, prin evitarea constatarii si sanctionarii faptelor comise de persoane din cercul relational al celor doi si satisfacerea intereselor politice si economice ale acestuia din urma. 

Prin exercitarea defectuoasa a atributiunilor de serviciu, inculpatii au vatamat interesele legitime pe de o parte ale I.P.J. Timis – Politia Orasului Recas, iar pe de alta parte a vatamat interesele legitime ale agentului de politie, prin crearea unei situatii/stari familiale „disfunctionale” ( probleme de sanatate ale parintilor, mutarea sotiei la un alt loc de munca, mutarea fiicei la o alta scoala, cheltuieli cu naveta, carburant, masina), afectarea starii de sanatate a partii vatamate, stabilitatea la locul de munca” se mentioneaza in comunicatul DNA.

craciunescu-rutiera-retinut

De asemenea, Marcel Craciunescu, seful Serviciului Politie Rutiera este acuzat de luare de mita.

“In luna martie 2014, inculpatul Craciunescu Nicusor Marcel, in calitate de sef al Serviciului Politiei Rutiere Timis, a pretins si primit de la inculpatii Bledea Cosmin si Girbaci Vasilica, pentru a propune avansarea acestora in grad profesional inainte de termen, doua seturi (8 bucati) jante Mercedes Clasa E si anvelope pentru autoturismul personal. Pe data de 25 martie 2014, conform celor promise de inculpatul Craciunescu Nicusor Marcel, cei doi inculpati au fost avansati la gradul profesional urmator, respectiv acela de comisar de politie. 

La sfarsitul anului 2013 – inceputul anului 2014, inculpatul Craciunescu Nicusor Marcel a pretins si primit de la doi agenti de politie un set de anvelope ( 4 bucati), pentru autoturismul marca Mercedes ML, apartinand sotiei sale, si un televizor LCD.

Ca urmare a remiterii acestor bunuri, unul dintre agenti a fost mutat, conform dorintei sale, in cadrul Compartimentului Accidente Grave din cadrul Serviciului Politiei Rutiere, iar celalalt a scapat nesanctionat pentru abaterile constatate in activitatea sa (urmare efectuarii unui control)”, spun procurorii anticoruptie.

In aceasta cauza complexa, DNA au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Directiei Generale Anticoruptie. (G.I.)

 

 

 

 

2 thoughts on “Sefii Politiei Timis, arestati preventiv pe o perioada de 29 de zile! Principala acuzatie: hartuirea institutionala a unui politist nealiniat politic din Recas

Leave a Reply