AMENZI ILEGALE! Soferii amendati pentru lipsa rovignetei isi pot cere banii inapoi! Vezi cine a sesizat Justitia ca procesele verbale de sanctionare sunt nule de drept si care este motivul nulitatii!

rovigneta_tm

Inalta Curte de Casatie si Justitie a adus zambetul pe fata a sute de mii de soferi care, in ultimii ani, au fost depistati in trafic fara rovigneta.


Magistratii completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept din cadrul instantei supreme au bulversat, in urma cu cateva zile, procedura clasica de sanctionare a soferilor care au circulat fara rovigneta, hotarand ca procesele verbale care nu poarta semnatura olografa a agentului constatator sunt nule de drept.

Mai exact, potrivit Deciziei nr. 6/15.02.2015, procesele-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor aplicate soferilor surprinsi fara rovinieta, transmise acestora pe suport de hartie, sunt lovite de nulitate absoluta in absenta semnaturii olografe a agentului constatator.

In aceste conditii, soferii amendati de CNADNR, care au achitat deja amenzile sau au fost executati silit, si-ar putea cere banii inapoi daca procesele verbale de sanctionare primite acasa contineau doar semnatura electronica a agentului constatator.

Aceasta decizie cu larg impact social se datoreaza Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, care, in data de 27 noiembrie 2014 a promovat un recurs in interesul legii, avizat cu opinie favorabila si de Procurorul General Tiberiu Nitu, in care a apreciat ca “semnatura electronica a agentului constatator, in speta Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A., este de natura sa atraga nulitatea procesului-verbal de contraventie incheiat pentru constatatarea contraventiilor la Ordonanta Guvernului nr. 15/2002”. Demersul Avocatului Poporului a fost initiat ca urmare a unor petitii adresate institutiei, prin care a fost sesizata o practica neunitara la nivelul curtilor de apel din tara. In timp ce unele instante considerau ca lipsa semnaturii olografe a agentului constatator atrage nulitatea procesului verbal de contraventie, alte instante au avut o abordare diferita, in sensul ca existenta semnaturii electronice a agentului constatator nu este de natura sa atraga nulitatea procesului-verbal de contraventie.

In cazul in care soferii sanctionati isi vor cere banii inapoi, CNADNR ar putea intra in faliment, in conditiile in care, doar in 2014, valoarea amenzilor aplicate soferilor depistati fara rovigneta depaseste suma de 200 milioane de lei. (G.I.)

 

 

Leave a Reply