RETINUT PENTRU 24 DE ORE! Georgica Cornu este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, delapidare si spalare de bani, intr-un nou dosar cu un prejudiciu de aproape 12 milioane de lei

cornu_georgica

Omul de afaceri Georgica Cornu si un sofer al grupului de firme Confort au fost retinuti pentru 24 de ore, dupa ce au fost ridicati in urma perchezitiilor desfasurate miercuri dimineata, la locuinta omului de afaceri de la periferia in Timisoarei.


In urma audierilor de catre procurorii DIICOT Mehedinti, in cursul serii, pe numele lui Georgica Cornu a fost emisa o ordonanta de retinere pentru 24 de ore, intr-un dosar in care este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, spalare de bani si delapidare. In acelasi dosar a mai fost retinut soferul omului de afaceri, in timp ce fostul asociat al “regelui asfaltului” din Banat, Lucian Caraiman, a fost audiat timp de mai multe ore.

Cei trei au fost ridicati, miercuri dimineata, in urma perchezitiilor desfasurate la domiciile lor intr-un dosar in care sunt acuzati de constituirea unui grup infractional organizat, spalare de bani si delapidare, cu un prejudiciu de aproape trei milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presa transmis, miercuri, de DIICOT, omul de afaceri Georgica Cornu, fostul sau asociat in grupul de firme Confort, Lucian Caraiman, si un alt reprezentant al societatilor sunt suspectati de constituire a unui grup infractional organizat, folosirea cu rea-credinta a bunurilor sau creditului de care se bucura societatea intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect, delapidare in forma continuata si spalare a banilor. Anchetatorii mai arata ca omul de afaceri Georgica Cornu ar fi initiat grupul infractional organizat in august 2012, ceilalti doi suspecti ocupandu-se de scoaterea din patrimoniul SC C&C Confort SRL a unor bunuri libere de sarcini, pentru a impiedica executarea acestora, pentru ca mai apoi acestea sa fie trecute sub controlul liderului grupului.

“Incepand cu 27 august 2012, suspectii Georgica Cornu si Lucian Caraiman, reprezentanti ai SC C&C MH Confort SRL, prin tranzactii frauduloase succesive, au scos din patrimoniul societatii comerciale patru bunuri imobile in valoare de 11.990.031 lei, care, in drept, au ajuns in proprietatea SC Gorno CG SRL, iar ulterior, prin radierea acesteia, bunurile respective au intrat in proprietatea personala a unui membru al gruparii. Din cercetarile facute in cauza a rezultat ca, in fapt, proprietarul bunurilor a fost Georgica Cornu”, spun procurorii.

Prejudiciul in acest caz este de 11.990.931,39 lei, reprezentand valoarea bunurilor imobile scoase in mod fraudulos din patrimoniul SC C&C MH Confort SRL, prin fraudarea creditorilor acestei societati, inclusiv Ministerul Finantelor Publice prin ANAF Timis, precizeaza DIICOT. Reamintim ca, la jumatatea lunii martie, locuinta lui Georgica Cornu a fost de asemenea perchezitionata, el fiind ulterior retinut de Parchetul Tribunalului Mehedinti, pentru evaziune fiscala si spalare de bani, apoi arestat la domiciliu, masura fiind inlocuita in final cu controlul judiciar.

Perchezitiile de atunci au fost facute in Bucuresti si in zece judete – Mehedinti, Timis, Arad, Bihor, Hunedoara, Gorj, Caras-Severin, Valcea, Dolj si Dambovita – la locuintele unor persoane suspectate de evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu de noua milioane de euro, precum si la sediile sociale ale societatilor administrate de acestea, intre adresele vizate numarandu-se si firme ale omului de afaceri Georgica Cornu, dar si locuinta acestuia din Timisoara. Potrivit anchetatorilor, in perioada 2008-2014, 101 persoane, in calitate de asociati, administratori sau imputerniciti ai 88 de societati comerciale, ar fi eludat obligatiile fiscale. De asemenea, acestia sunt suspectati ca ar fi dispus inregistrarea in contabilitate a mai multor facturi fiscale emise in baza unor operatiuni comerciale fictive, reprezentand cheltuieli cu achizitia de material de constructii, piese si componente auto, in valoare totala de peste 22,5 milioane de euro, pentru care ar fi dedus ilegal TVA si ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.

Prin aceste operatiuni fictive, suspectii ar fi prejudiciat bugetul cu peste noua milioane de euro. Ulterior, prin intermediul societatilor controlate, cei in cauza ar fi facut mai multe tranzactii financiare, respectiv depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de “rularea” acestor valori prin conturile bancare ale societatilor. Astfel, acestia ar fi disimulat provenienta si circulatia banilor.

In urma perchezitiilor, anchetatorii au indisponibilizat 16 autoturisme a caror valoare depaseste 600.000 de euro, printre acestea fiind doua BMW X5, doua Porche Cayenne si un VW Touareg. De asemenea, a fost ridicata suma de 700.000 de lei – cash – si s-au indisponibilizat bunuri imobile in valoare de 360.000 lei.

Georgica Cornu va fi prezentat Tribunalului Mehedinti cu propunere de arestare preventiva… (V.E.)

 

Leave a Reply