TENDER, IUBIT DE ZEITA THEMIS! Milionarul Ovidiu Tender scapa de acuzatiile din dosarul Rafo-Carom, dupa admiterea recuzarii completului care l-a condamnat la 11 ani de inchisoare! Prescrierea raspunderii penale in acest dosar se implineste in trei saptamani!

ovidiu_tender-horz

Raspunderea penala in dosarul Rafo – Carom, in care Ovidiu Tender a fost condamnat la 11 ani si patru luni de inchisoare pentru inselaciune si spalare de bani, alaturi de Marian Iancu, care a luat 13 ani si opt luni, are sanse mari sa se prescrie in doua saptamani, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis o cerere de recuzare si au dispus schimbarea completului de judecata.


In urma acestei decizii au fost anulate toate masurile dispuse de judecatorii Camelia Bogdan si Daniel Dontete, inclusiv sechestru pe bunurile si afacerile lui Tender si ale familiei acestuia. Mai exact, masura sechestrului extins a vizat “conturile (inclusiv a dobanzilor aferente sumelor inscrise la credit, ce vor curge in continuare conform contractelor incheiate cu unitatea bancara), actiunilor si activelor societatilor comerciale la care acestia figureaza ca imputerniciti, beneficiari reali, asociati sau administratori, inclusiv ale actiunilor si activelor detinute de aceste societati la celelalte societati la care inculpatii detin calitatea de asociat, imputernicit, beneficiar real sau administrator, situate in tara sau in strainatate, ale sotilor si sotiilor acestora, ale fostilor soti si fostelor sotii, ale rudelor de gradul I si ale altor persoane in posesia carora se afla bunuri cu privire la care exista presupunerea rezonabila ca provin din faptele penale deduse”.

De asemenea, judecatorii au mai dispus proprirea sumelor de bani datorate inculpatilor sau partilor responsabile civilmente de catre o a treia persoana sau de persoanele pagubite. “Se vor efectua comisii rogatorii in Austria, Sierra Leon, Senegal, cu mentiunea ca cererile vor fi trimise si punctelor de contact identificate prin reteaua CARIN (avand in vedere ca Sierra Leone si Senegal, Guineea Bisau (unde, din consultarea informatiilor continute in surse deschise, inculpatul Tender Ovidiu Lucian declara ca detine bunuri) sunt membre in reteaua Western African CARIN Network incepand cu luna noiembrie 2014), organele de urmarire penala urmand a lua contact inclusiv telefonic cu destinatarii cererilor de comisie rogatorie pentru aducerea la indeplinire a dispozitiilor”, au mai decis judecatorii.

Revenind la dosarul Rafo – Carom, urmatorul termen de judecata a fost stabilit, aleatoriu, de sistemul informatic, pentru data de 17 iunie. Astfel, apare o problema deoarece, potrivit calculelor facute de un judecator de la Tribunalul Bucuresti, acuzatiile de inselaciune fata de afacerist si de ceilalti inculpati din dosar se prescriu pe 9 iunie 2015. Daca lucrurile raman asa, noii judecatori vor constata ca procesul s-a prelungit peste termenul legal si vor decide inchiderea cazului. In acelasi timp, noii magistrati pot devansa termenul de judecata din iunie, daca doresc acest lucru si considera necesar.

Tentativa de a se forta noi amanari a aparut in urma cu o saptamana, cand o parte din cei 13 avocati angajati de Tender au cerut recuzarea judecatorilor Camelia Bogdan si Daniel Dontete. Despre Camelia Bogdan au sustinut ca este incompatibila deoarece a judecat „un dosar oarecum asemanator”, facand referire la pedeapsa de 13 ani si 8 luni de inchisoare decisa in cazul lui Marian Iancu (prieten cu Ovidiu Tender). In cazul lui Dontete, avocatii au sustinut ca s-a antepronuntat cand a sustinut ca va incerca sa judece procesul inainte de prescrierea cazului.

Tender nu a venit la proces. Aparatorii sai au sustinut ca s-a internat in Franta pentru o operatie pe cord. Dosarul Rafo – Carom s-a judecat la Tribunalul Bucuresti vreme de sapte ani, dupa ce a fost trimis inapoi la DIICOT si la Curtea Constitutionala. Prejudiciul in acest caz este de 43 de milioane de euro la nivelul anului 2006. Dupa ce s-a plimbat pe la mai multi judecatori, in decembrie anul trecut au venit si condamnarile. Tender a sustinut ca amanarile in acest caz l-au costat o fabrica din Fagaras care a ajuns in posesia fostei sefe a DIICOT, Alina Bica. La randul ei, Bica a declarat ca i s-a cerut sa amane la nesfarsit acest caz de catre personaje influente din S

Leave a Reply