PROCES DE PRESA! O traficanta de droguri din Timis, fosta agenta de politie, a solicitat unui ziar daune morale de 100.000 de euro, in urma publicarii unui articol! Nicoleta Rain a fost acuzata de DIICOT ca a condus una dintre filierele de trafic cu heroina din Banat!

nicoleta_rain

Condamnata la cinci ani de inchisoare in dosarul traficantilor de heroina din Lugoj, fosta agenta de politie Nicoleta Rain, de la Inspectoratul Politiei de Frontiera Timis, a pierdut si procesul intentat ziarului Redesteptarea, in care a cerut daune morale in valoare de 100.000 de euro pentru prejudiciul de imagine adus prin publicarea unor articole despre acest caz.


Astfel, prin actiunea inregistrata pe rolul Judecatoriei Lugoj in toamna anului 2011, Nicoleta Rain, acuzata de procurorii DIICOT ca a condus una dintre cele patru filiere ale traficului cu heroina din Lugoj, a cerut instantei sa constate ca, in editia ziarului nr. 1059 din 29.09.2011, i s-a incalcat drepturile de cetatean roman si comunitar, respectiv dreptul la viata privata, la demnitate, la onoare, respectul sentimentelor si reputatie. In acest context, reclamanta a cerut obligarea publicatiei la retractarea acuzatiilor calomnioase, publicarea in mass media a hotararii judecatoresti ce va fi pronuntata in cauza si repararea integrala a prejudiciului moral sub forma unor sume de bani in cuantum de 100.000 de euro, in lei, la cursul BNR.

Dupa o perioada in care dezbaterile au fost suspendate, din cauza procesului penal in care Nico a fost judecata alaturi de alti 35 de dealeri de heroina si consumatori de droguri din Lugoj si Bucuresti, acest dosar a fost repus pe rol la sfarsitul lunii februarie 2015, cand Curtea de Apel Timisoara a dat verdictul final in procesul penal. Mai mult, la ultimul termen din dosarul civil, instanta a cerut sa fie prezenta chiar si reclamanta Nicoleta Rain, care a fost adusa la Lugoj din Penitenciarul de Maxima Siguranta Atad, unde isi ispaseste pedeapsa de 5 ani inchisoare. In intampinarea depusa la dosar, Redesteptarea Press Lugoj a cerut respingerea plangerii, ca neintemeiata si nefondata, intrucat, altfel, s-ar incalca libertatea de exprimare stipulata in articolul 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Totodata, s-a invocat exceptia de netimbrare a actiune.

„Afirmatiile paratului, care ar putea sugera o posibila legatura a reclamantei Rain Nicoleta cu mafia traficantilor de droguri din Lugoj nu pot fi sanctionate, fiind vorba de sustineri ce au la baza un rechizitoriu complex intocmit de procurorul Sandor Mihai, neputandu-se retine intentia paratului de a aduce vreo atingere reputatiei reclamantei ori de a afecta demnitatea, onoarea sau viata particulara a acesteia. Publicarea articolului are la baza emiterii acestuia un alt factor important, si anume discutia telefonica a redactorului cu procurorul de caz Mihai Sandor, de unde se poate constata ca acest continut al articolului este doar o reproducere fidela a ceea ce s-a concluzionat in urma unui rechizitoriu dispus in cauza si a carui rezultat a durat ani de zile. Faptul ca reclamanta nu a fost arestata rezulta in mod neechivoc si din raspunsul procurorului: <Acuma-i acasa, e trimisa in judecata in stare de libertate… Daca nu era insarcinata sau n-avea copilul o arestam, dar asa…>. Mai  mult decat atat, acest articol explica chiar introducerea actiunii reclamantei, care <s-a indragostit peste noapte de un om de afaceri din Lugoj care o intretine si ii plateste un avocat foarte scump>. Consideram ca aceasta actiune este una de razbunare si intimidare, intentia reala a reclamantei nu este aceea a recuperarii vreunui prejudiciu, nefiind nici macar demonstrat existenta unui prejudiciu, ci aceea de a folosi sistemul judiciar si instanta ca un instrument in tentativa de intimidare”, se precizeaza, printre altele, in intampinarea depusa la dosar de avocatii ziarului din Lugoj.

In urma evaluarii probelor, judecatorul cauzei a inteles ca „libertatea jurnalistica acopera posibilitatea recurgerii la un anumit grad de exagerare sau chiar de provocare”, ca si in cauza Dalban vs Romania, in care CEDO a apreciat ca o inexactitate partiala a faptelor prezentate nu exclude protectia articolului 10 din Conventie, in cazul in care este vorba despre un subiect de interes public, iar reaua credinta nu este dovedita. Astfel, prin Hotararea nr. 1280/2015 pronuntata in dosarul 3196/252/2011, Judecatoria Lugoj a respins actiunea reclamantei Nicoleta Rain, cu cheltuieli de judecata consistente. (G.I.)

One thought on “PROCES DE PRESA! O traficanta de droguri din Timis, fosta agenta de politie, a solicitat unui ziar daune morale de 100.000 de euro, in urma publicarii unui articol! Nicoleta Rain a fost acuzata de DIICOT ca a condus una dintre filierele de trafic cu heroina din Banat!

Leave a Reply