ANI GREI DE PUSCARIE IN DOSARUL ATON! Baronul de Carani, Nikolaus Mann, condamnat la 15 de inchisoare in dosarul fraudarii investitorului german Aton Gmbh! Instanta a dispus recuperarea a peste 35 de milioane de euro de la cei sapte inculpati

mann_popa_ dan

Dosarul fraudarii investitorului german Aton Gmbh cu peste 33 de milioane de euro de catre un grup infractional controlat de catre afaceristul Nikolaus Mann a fost solutionat, in sfarsit, de catre magistratii Tribunalului Arad.


Dupa aproape doi ani de administrat probe, judecatorii aradeni au aplicat pedepse extrem de dure tuturor celor care au contribuit la falimentarea nemtilor de la Aton. Cazul fraudarii grupului german Aton Gmbh, care a deschis la Carani cea mai mare moara din sud-vestul Europei si a investit in agricultura din vestul tarii peste 200 milioane de euro, a fost anchetat de procurorii DIICOT Timis, care, prin rechizitoriul 220/D/P/2009, i-au trimis in judecata pe inculpatii Nikolaus Mann, Dan Popa, Mihaela Cipleu, Violeta Otilia Morariu, Daniel Tunea, Lucian Ivanescu si Cristian Florin Mois, initial solicitand si arestarea preventiva a celor sapte. Instanta a decis judecarea grupului Mann in stare de libertate, desi acuzatiile retinute in dosar sunt extrem de grave.

Potrivit procurorilor, Nikolaus Mann si-a insusit ilegal, direct sau prin persoane interpuse si prin intermediul SC Euromobille SRL, societate pe care o controla in fapt, sume de bani, mijloace fixe (utilaje de exploatare miniera, de transport) si active (statie de betoane) din patrimoniul grupului Aton, prin diverse mijloace frauduloase. Procurorii spun ca, spre exemplu, Nikolaus Mann cumpara bunuri imobile, apoi le inchiria grupului Aton la un pret supraevaluat sau dobandea active la un pret subevaluat. Totodata, membrii gruparii intractionale ar fi intocmit facturi false pentru diverse achizitii si ar fi introdus in plata bilete la ordin din partea Aton, in urma executarii silite reusind sa obtina astfel sume de ordinul milioanelor de euro.

“Membrii gruparii, in calitate de administratori ai partii vatamate, sub coordonarea inculpatului Mann Nikolaus, au obtinut beneficii financiare substantiale prin insusirea in mod fraudulos, folosirea si traficarea de bunuri si bani apartinand societatilor comerciale administrate, prin falsificarea si utilizarea unor documente falsificate (contracte de comodat, de livrare de marfuri, facturi, bilete la ordin, procese verbale de compensare)”, a precizat DIICOT, intr-un comunicat de presa.

 Mai mult, membrii grupului au trecut si la executari silite de milioane de euro. “Membrii gruparii au intocmit facturi false cu specificatia avans piatra bruta si de stingere a sumelor astfel datorate prin emitere de bilete la ordin din partea Aton in valoare de aproximativ 75 milioane euro, in scopul crearii obligatiei de plata din partea Aton si garantarii platii prin 5 bilete la ordin semnate de inculpatul Tunea Daniel si avalizate in numele altor societati din cadrul grupului Aton, de catre inculpatii Ivanescu Lucian si Mois Cristian Florin. In acest scop biletele la ordin au fost introduse la plata, in urma executarii silite obtinandu-se in mod fraudulos sume importante, de ordinul milioanelor de euro, din patrimoniul partilor vatamate”, au mai retinut procurorii DIICOT, care au stabilit ca prejudiciul total creat firmelor din grupul Aton este de 33 milioane de euro.

Astfel, Tribunalul Arad a dispus condamnarea Nicolae Man la 15 ani de inchisoare, a Mihaelei Cipleu si a Violetei Morariu la cate 12 ani de inchisoare, iar Tunea, Mois, Ivanescu si Popa Dan la 4 ani de inchisoare cu suspendare. De asemenea, instanta a dispus recuperarea intregii sume fraudate de la toti inculpatii, cea mai mare parte fiind trecuta in contul lui Mann. Sentinta nu este definitiva, putand fi atacata cu apel la Curtea de Apel Timisoara. (G.I.)

 

Leave a Reply