UN NOU SERVICIU SECRET! Unitatea Nationala de Informatii privind Pasagerii (UNIP), care se va infiinta in cadrul Politiei de Frontiera, are rolul de a preveni eventualele amenintari teroriste din cursele aeriene! Noua unitate va depista de la sol pasagerii cu potential terorist

serviciu secret

Datele de identificare ale pasagerilor care urmeaza sa aterizeze pe teritoriul Romaniei vor fi preluate si evaluate de o unitate speciala constituita in cadrul Politiei de Frontiera, pentru a preveni eventualele amenintari teroriste.


Conform Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, o ordonanta cu privire la utilizarea unor date din registrele cu numele pasagerilor, pentru prevenirea si combaterea actelor de terorism si a infractiunilor care ameninta securitatea nationala.

Astfel, in cadrul Politiei de Frontiera a fost infiintata Unitatea Nationala de Informatii privind Pasagerii (UNIP), care va prelua datele transmise de catre transportatorii aerieni privind pasagerii zborurilor avand puncte de plecare, escala sau destinatie finala pe teritoriul Romaniei.

“Sistemul de informare inaintea sosirii pasagerilor va permite autoritatilor nationale competente sa efectueze evaluari relevante din perspectiva potentialelor amenintari la adresa securitatii nationale in scopul contracararii acestora”, a anuntat MAI.

Sursa citata a precizat ca, in 2012, Comisia Europeana a lansat un apel de proiecte finantabile pentru infiintarea unor astfel de unitati nationale, care, ulterior, vor permite crearea la nivelul UE a unei retele care, prin interconectare, va putea permite statelor membre o valorificare eficienta a informatiilor astfel obtinute, cu scopul asigurarii securitatii interne a Uniunii.

La nivel european exista deja state care au adoptat legislatia privind colectarea si utilizarea acestor date, precum Franta, Danemarca si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, precum si tari care sunt in curs de adoptare a unei astfel de legislatii.

Costul total al infiintarii acestei noi unitati este de 151.506,99 euro, co-finantarea din partea Comisiei Europene fiind in valoare de 88,49 la suta. (Gh. Ilas)

Leave a Reply