JUDETUL FARA VIOLURI! Timisul conduce in topul judetelelor unde infractiunea de viol fie nu exista, fie intervine impacarea partilor, fie nu sunt cercetate de procurori! Statistica a fost realizata de un membru al CSM, judecatorul Cristi Danilet!

viol

In contextul in care un deputat cere, printr-o initiativa legislativa, pedepse de pana la 25 de ani de inchisoare pentru violatori si pedofili, judecatorul Cristi Danilet, membru CSM, a intocmit un autentic top al infractiunilor de viol, pentru perioada 2011 – 2015, raportat la fiecare judet in parte.


Baza “cercetarii” a constitutit-o doar dosarele in care procurorii au finalizat ancheta penala si au formulat acuzatii impotriva autorilor infractiunilor. Astfel, magistratul a constatat ca in Romania exista cateva judete in care numarul violurilor, raportat la numarul populatiei, este in extrem de mare, in timp ce,  la polul opus, exista si judete unde asemenea infractiuni fie nu exista, fie nu au fost cercetat. Ba, chiar, a fost descoperit un judet unde, in 2014 si 2015, nu s-au inregistrat infractiuni la viata sexuala.

“Atentionez ca, desi statisticile demonstreaza o crestere a numarului de infractiuni de viol, respectiv a celor de act sexual cu un minor, Noul Cod Penal intrat in vigoare la 1 februarie 2014 prevede pedepse mai blande pentru autori decat codul penal anterior”, atentioneaza judecatorul, omitand faptul ca, in Noul Cod Penal pedepsele nu se mai contopesc, ci se aduna matematic.

Plecand de la aceasta atentionare, Cristi Danilet a descoperit ca, in fiecare judet, anual, procurorii sesizeaza instantele pentru comiterea a 18 infractiuni pe an. Cele mai multe infractiuni pentru care s-au instrumentat aceste dosare sunt cele de viol, respectiv cele de act sexual cu un minor.

cristi_danilet

“Judetul in care sunt cele mai multe dosare cu infractiuni care privesc viata sexuala este Iasi, unde se inregistreaza o crestere constanta a numarului de astfel de dosare. In anii 2011 si 2012 au fost de 2,5 ori mai multe dosare decat media; in anul 2014 a fost o explozie de dosare, de 5 ori mai mult decat media; iar pana la jumatatea anului curent s-au inregistrat 34 de dosare, cam cat inregistreaza un judet de top intr-un singur an. Judetul Vaslui a ocupat locul doi in anii 2011 si 2012 si locul trei in anul urmator. Municipiul Bucuresti se mentine din anul 2013 pana in prezent pe locul doi. Urmatoarele judete in top 5 sunt Constanta si Galati. Cele mai putine dosare de acest gen au fost inregistrate, in perioada 2011-2014, in Covasna si Harghita. Mai mult, in Covasna nu a fost inregistrat niciun dosar din ianuarie 2014 pana acum”, a constatat judecatorul.

Asadar, in perioada analizata, pe primele 5 locuri se situeaza judetele: Vaslui, Iasi,. Botosani. Vrancea, Mehedinti, iar pe ultimele locuri se situeaza judetele: Timis, municipiul Bucuresti, Bihor, Harghita si Covasna.

“Mentionez ca aceste cifre exprima doar numarul de dosare in care procurorii au formulat acuzatii. Evident, numarul de infractiuni reale comise este mai mare decat numarul de infractiuni sesizate (pentru ca victima alege sa nu depuna intotdeauna plangere la politie/parchet), care la randul sau este mai mare decat numarul de infractiuni pentru care procurorii formuleaza acuzatie (pentru ca nu intotdeauna exista probe pentru a dovedi sustinerile victimei). Faptul ca intr-un judet se inregistreaza mai multe dosare ca in alt judet nu inseamna neaparat ca in primul se comit mai multe astfel de infractiuni, ci poate ca procurorii si lucratorii de politie judiciara sunt mai eficienti ca in celalalt judet. Nu am insa datele necesare care sa confirme sau sa infirme aceasta asertiune”, mai scrie magistratul.

In final, sa mai spunem ca proiectul de lege care inaspreste pedepsele pentru violatori si pedofili, intocmit de liderul PRU, deputatul Bogdan Diaconu, va fi depus, probabil, saptamana viitoare la Parlament și este rezultatul consultarii publice de pe pagina de socializare a liderului PRU, care a antrenat aproape 4 milioane de vizualizari in mediul online, peste 37 de mii de like-uri și peste 51.000 de share-uri. Proiectul prevede ca, prin modificarea articolelor 218-222 din Codul Penal, pedepsele in cazurile de viol și pedofilie sa mearga pana la 25 de ani de inchisoare.

Textul legii prevede chiar inchisoarea pe viața atunci cand violul ”a avut ca urmare moartea victimei”. In cazul infracțiunii de pedofilie, in afara prevederii unei pedepse cu inchisoarea de la 15 la 25 de ani, chiar și fapta unei persoane majore de a-i propune unui minor un act sexual se pedepsește cu inchisoarea de la 5 la 10.  (Vlad Enciu)

Leave a Reply