MANASTIREA RADNA, INAUGURATA! Episcopia Romano-Catolica de Timisoara a inaugurat manastirea franciscana Maria Radna, dupa lucrari de reabilitare de peste 10 milioane de euro! Cardinalul Joachim Meisner a dat citire unei scrisori transmise de Papa Francisc

radna_impact6

Manastirea franciscana Maria Radna, din orasul aradean Lipova, a fost inaugurata partial, duminica, dupa lucrari de reabilitare in valoare de peste 10 milioane de euro, incepute in urma cu trei ani. La eveniment au participat mii de persoane, intre care numerosi oficiali europeni si un trimis al Papei Francisc.


Ceremoniile dedicate binecuvantarii lucrarilor de restaurare a Manastirii Maria Radna au inceput duminica dimineata si au durat pe tot parcursul zilei, in prezenta a numerosi oficiali din tari europene si cateva mii de credinciosi.

La eveniment au fost invitati, printre altii, Papa Francisc si presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, insa acestia nu au participat la ceremonie.

Papa Francisc a trimis un mesaj printr-un delegat special, cardinalul Joachim Meisner, arhiepiscop emerit de Köln. Acesta a citit in fata celor prezenti o scrisoare transmisa de Papa Francisc, in care s-a aratat ca evenimentul de la Lipova “este de importanta globala”.

Printre oficialii prezenti la ceremonia religioasa s-au numarat Hartmut Koschyk, insarcinat al Guvernului federal german pentru problemele imigrantilor si ale minoritatilor nationale germane din estul Europei, Soltész Miklós, secretar de stat pentru problemele cultelor, minoritatilor si asociatiilor civice in Guvernul ungar, Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, din partea Guvernului Romaniei, Király András, secretar de stat in cadrul Ministerului Educatiei, si Reinhold Gall, ministru de interne al Landului Baden-Württemberg si membru al Parlamentului regional.

impact5

Au mai fost prezenti parlamentari romani si straini, ambasadori si oficiali locali din mai multe tari, astfel incat accesul in biserica in care s-au tinut slujbele a fost posibil doar pentru cei aproximativ 400 de invitati speciali, iar miile de persoane au avut posibilitatea de a urmari ce se intampla in biserica pe doua ecrane uriase, amplasate in parcul din fata bazilicii.

In biserica au oficiaat peste douazeci de arhiepiscopi, episcopi si delegati diecezani din tara si strainatate, iar predica a fost rostita in limba germana de catre cardinalul Joachim Meisner, aceasta fiind imediat prezentata si in limbile romana si maghiara de doi preoti concelebranti.

Lucrarile de restaurare vor fi incheiate in 1 decembrie, conform noului termen, initial fiind prevazut ca santierul sa fie inchis in iulie, pentru ca la evenimentul de duminica sa existe acces in toate cladirile si parcurile din jur. Executia lucrarilor se afla, insa, la un stadiu de 80 la suta, existand imobile in care se lucreaza la finisaje, in timp ce parcurile si caile de acces din jur sunt in curs de reamenajare.

Programul de reabilitare de care beneficiaza manastirea este in valoare de 47,14 milioane de lei, adica peste 10 milioane de euro, fiind cea mai mare finantare primita de un lacas de cult din Romania. Pana la acest proiect, finantarile nu depaseau doua milioane de euro, conform reprezentantilor Episcopiei Romano-Catolice de Timisoara, de care apartine manastirea.

In complexul de cladiri au fost amenajate o biblioteca cu 10.000 de volume vechi, un muzeu, o expozitie permanenta si sali de conferinte, fiind restaurate trei cladiri declarate monumente istorice.

Reprezentantii manastirii au spus ca intregul complex va intra intr-un circuit turistic permanent de la finalul lui 2015, estimandu-se ca se va dubla numarul de vizitatori, acum fiind de 80.000 pe an.

Manastirea franciscana Maria Radna poarta hramul Maicii Domnului si, conform inscrisurilor, prima biserica a fost ridicata in 1520, dar lacasul a fost distrus de doua ori, sub ocupatia turceasca si de un incendiu. In biserica exista o icoana a Maicii Domnului, care nu a fost distrusa de turci si incendiu, motiv pentru care este considerata facatoare de minuni.

Biserica actuala a fost sfintita in 1767, iar in 1992 a fost declarata Basilica Papala Maica Harurilor. (Mara Ion)

 

Leave a Reply