EXCLUSIV! Procurorii timisoreni, obligati sa redeschida ancheta in dosarul accidentului de la Liceul Nikolaus Lenau! In prima faza a anchei au fost audiati fostul primar Gheorghe Ciuhandu, viceprimarul Adrian Orza, dar si Nicusor Miut si Aurelia Junie

lenau

Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara vor fi nevoiti sa redeschida ancheta in dosarul accidentului produs pe strada Gheorghe Lazar din Timisoara, in toamna anului 2012, cand o tanara care se deplasa pe trotuar a fost lovita de bucati mari de tencuiala si caramida desprinse de pe cladirea Liceului Nikolaus Lenau.


Initial, procurorul de caz a dispus clasarea dosarului, iar plangerea formulata de partea vatamata Andrada Maria Andreianu – eleva la vremea accidentului, in prezent studenta – impotriva solutiei de clasare a fost respinsa imediat de catre prim-procurorului Irina Claudia Chivu.

“Se constata in concret ca fapta nu mai constituie infractiunepotrivit legii noi datorita modificarilor legislative ce au intervenit asupra elementelor constitutive ale infractiunii, in sensul ca potrivit noii legi este necesar ca fapta sa produca leziuni traumatice sau afectarea sanatatii unei persoane care sa necesite pentru vindecare mai mult de 90 de zile de ingrijiti medicale sau sa fi produs o infirmitate, un prejudiciu estetic grav si permanent, avortul sau punerea in primejdie a vietii persoanei vatamate, conditii care nu sunt indeplinite in cauza, respectiv persoana vatamata Andreianu Andrada Maria a avut nevoie de 75 de zile de ingrijiri medicale”, spune prim-procurorul Irina Claudia Chivu in ordonanta de respingere a plangerii de clasare a dosarului.

Mai atenti la argumentele tinerei care a suferit o serie de traumatisme prin strivire care au necesitat 75 de zile de ingrijiri medicale, magistratii Judecatoriei Timisoara au decis, in data de 5 august, sa desfiinteze ordonanta de clasare din dosarul 14504/P/2012 si sa trimita cauza inapoi procurorului pentru completarea urmaririi penale.

In prima faza a anchetei, in tentativa de a descoperi persoana vinovata de vatamarea corporala grava a elevei Andrada Andreianu, procuroarea Adriana Ghimis-Roates a audiat-o pe Diana Magdalena Popoviciu, directoarea adjuncta a liceului, iar ulterior pe toti capii Primariei Timisoara, in conditiile in care cladirea Liceului Nikolaus Lenau apartine municipalitatii. Reprezentanta liceului a declarat ca, inca din 2008, s-au facut mai multe demersuri la Primarie pentru alocarea fondurilor necesare repararii fatadei cladirii, insa acest lucru nu s-a intamplat.

2 001

Citati la Parchet pentru a spune motivele nealocarii fondurilor necesare pentru repararea cladirii Liceului Lenau, cladire care devenise un adevarat pericol public pentru trecatori, primarul Gheorghe Ciuhandu, viceprimarul Adrian Orza, fostul director de la Patrimoniu, Nicusor Miut, sefa Directiei Dezvoltare din cadrul Primariei Timisoara, Aurelia Junie, au declarat la unison ca nu s-au executat reparatii pentru ca aceasta cladire necesita reparatii capitale, iar municipalitatea nu dispunea de fondurile necesare unei asemenea operatiuni. Aura Junie a expus procurorului modul in care Primaria Timisoara a incercat sa obtina fondurile necesare reparatiei, inca din 2009, cand s-au demarat actiunile pentru realizarea documentatiei tehnice pentru accesarea de fonduri UE pentru reabilitarea Liceului Nikolaus Lenau.

Tot in 2009 a fost depusa cererea de finantare cu documentatia aferenta la ADR Vest, ce a fost considerata eligibila, insa datorita epuizarii fondurilor a ramas pe lista de asteptare, aceasta reintrand in discutie in 2014, cand a fost semnat si contractul de finantare. Intre timp, in anii 2011 – 2012, au fost demarate discutii cu KFW pentru introducerea partiala a lucrarilor de reabilitare in cadrul contractului  de finantare incheiat de municipiul Timisoara cu Guvernul German.

In 2012, Guvernul German a aprobat finantarea lucrarilor de reabilitare a fatadei, acoperisului si curtii interne, fiind demarate procedurile de achizitie a contractului de lucrari, care au fost incheiate in ianuarie 2013. Junie a mai aratat ca ordinul de incepere a lucrarilor finantate prin KFW a fost dat in martie 2013, iar ordinul de incepere a lucrarilor a fost dat in 02.07.2014. De asemenea, in declaratia sa, fostul primar Gheorghe Ciuhandu a dezvaluit ca de administrarea patrimoniului scolar din Timisoara se ocupa Directia Patrimoniu, coordonata pana la data de 22.06.2012 de viceprimarul Adrian Orza.

Cu toate aceste declaratii la dosar, in prima faza a anchetei, procuroarea Adriana Ghimis-Roates n-a reusit sa stabileasca cu exactitate in responsabilitatea cui era cladirea Liceului Nikolaus Lenau, pentru a putea fi tras la raspundere penala pentru vatamare corporala din culpa. Clementa sa fata de persoanele responsabile de mentinerea cladirii intr-o stare avansata de degradare nu se va mai putea manifesta si in partea doua a anchetei, de aceasta data fiind obligatorie identificarea persoanelor care, prin indiferenta edilitara, au pus in pericol trecatorilor prin fata liceului german din Timisoara. (Gh. Ilas)

One thought on “EXCLUSIV! Procurorii timisoreni, obligati sa redeschida ancheta in dosarul accidentului de la Liceul Nikolaus Lenau! In prima faza a anchei au fost audiati fostul primar Gheorghe Ciuhandu, viceprimarul Adrian Orza, dar si Nicusor Miut si Aurelia Junie

  1. Eu numita Andreianu Andrada Maria tin sa va precizez ca la monentul accidentului aveam 25 de ani si nu mai eram nici macar studenta

Leave a Reply