TRANZACTIA ANULUI! Fabricile de apa minerala Bucovina din Timisoara, Vatra Dornei si Giurgiu – vandute de catre fratii teroristului Omar Hayssam unei companii din Polonia! Sirienii au preluat afacerea “cu japca”, in 1999, dupa ce l-au imprumutat pe timisoreanul Theodor Stanis cu 1.420.000 dolari

Bucovina11

Compania poloneza Maspex Wadowice a semnat un contract conditional pentru preluarea companiei Rio Bucovina, producatorul apei minerale Bucovina.


Tranzactia include achizitionarea celor trei facilitati de productie ale societatii Rio Bucovina din Vatra Dornei, Timisoara si Giurgiu, precum si a brandului “Bucovina”. Rio Bucovina detine o cota de aproape 10% din piata romaneasca a apelor imbuteliate, conform datelor de piata aferente perioadei aprilie-mai 2015.

Fratii lui Omar Hayssam, condamnati la inchisoare in dosarul fugii sirianului din tara, detineau o felie importanta din piata autohtona a apelor minerale. Compania Rio Bucovina, al treilea jucator din piata, a reintrat discret in 2013 controlul familiei lui Omar Hayssam. Fratii sirianului au preluat afacerea prin intermediul unui SRL bulgaresc din orasul Ruse. Procurorii care i-au investigat pe cei doi Omar sustin ca ei au fost doar simpli interpusi pentru Hayssam, care conducea cu autoritate afacerile familiei.

Grupul Maspex a intrat pe piata romaneasca in anul 1996 si este unul dintre cei mai mari investitori polonezi in Romania. Printre brandurile detinute de Maspex se numara Tedi, Tymbark, La Festa, Ekland, Coffeeta si Salatini. Preluarea companiei Rio Bucovina va fi cea de-a treia pe care Grupul Maspex o realizeaza in Romania.

Romania reprezinta pentru Maspex o a doua piata ca marime, dupa Polonia, atat din punctul de vedere al cifrei de afaceri si al investitilor efectuate, cat si ca putere de cumparare.

“Pe piata apelor minerale nu am fost prezenti pana acum, iar aceasta este o categorie care se afla in crestere. In prezent, segmentul apelor minerale ocupa o cota de 50% din piata bauturilor nealcoolice din Romania. Comparativ, piata bauturilor racoritoare reprezinta 10%. Brandul Bucovina va creste semnificativ competitivitatea noastra si va consolida pozitia companiei pe piata romaneasca. In plus, in Romania consumul de apa imbuteliata se afla inca la un nivel scazut, comparativ cu alte tari din Europa, ceea ce, cu certitudine, ne creeaza o perspectiva de dezvoltare, la aceasta contribuind si tendintele spre un mod de viata sanatos”, a declarat Krzysztof Pawinski, Presedintele Consiliului de Adminstratie al Grupului Maspex Wadowice

Pana sa faca obiectul unei tranzactii catre polonezii de la Maspex Wadowice, apa minerala Bucovina a avut o istorie extrem de zbuciumata, presarata cu furturi, inselaciuni, acte de camatarie si complicitati la nivel inalt.

In anul 1999, intr-o plangere penala inregistrata la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti (nr. 530/ 4.06.1999), omul de afaceri Johann Theodor Stanis, cel care a construit aceasta afacere, a descris cu lux de amanunte modul in care i-au fost luate fabricile de la Timisoara si Vatra Dorne, iin contul unui imprumut a carui garantie, firma “Rio Soft Drinks”, a fost executata inainte de termenul scadent.

hayssam

 “In cursul anului 1998, i-am cunoscut la Bucuresti pe numitii Omar Mohamad si Hayssam Mohamad, care cunosteau deja multe aspecte legate de persoana si activitatea mea, cat si a firmelor mele, aratandu-se interesati sa punem bazele unei colaborari de perspectiva. Initial am convenit cu cei doi sa cesionez lui Omar Mohamad o parte din actiunile pe care le detineam la SC “Bucovina Mineral Water” SA, incheind si actele aferente intelegerii noastre, astfel acesta dobandind calitatea de coactionar in procent de 1/4 din totalul actiunilor, ulterior majorandu-l prin efectuarea de noi cesiuni de la alti actionari. Prin luna martie 1998, am avut unele probleme de ordin financiar, astfel ca intre subsemnatul si Omar Mohamad a intervenit, la data de 30.03.1998, un contract de imprumut prin care am primit o suma mai mica decat cea cuprinsa in cuprinsul actului, diferenta intre suma primita in realitate si cea fictiv mentionata in act reprezentand dobanda pe care urma sa mi-o perceapa imprumutatorul cu ocazia restituirii, la data de 30.04.1999, stabilita drept termen scadent, cand obligatia mea devenea exigibila. Pentru a avea garantia restituirii imprumutului, numitul Hayssam Mohamad a pretins sa semnez o serie de acte cu privire la garantarea cu totalul actiunilor mele detinute la SC “Rio Soft Drinks” SA din Timisoara”, se dezvaluie in plangerea adresata Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.

Conform contractului de imprumut autentificat sub nr. 347, in data de 30.03.1998 Omar Mohamad i-a dat lui Stanis Johann, cu titlu de imprumut de consumatie, suma de 1.420.000 USD, adica echivalentul a circa sase miliarde de lei vechi. Conform documentului in cauza, restituirea banilor trebuia facuta pana la data de 30 aprilie 1999.

“In cazul in care imprumutatul nu achita integral in termenul convenit, prezentul inscris, ce constituie titlu executoriu, va fi investit cu formula executorie. Imprumutatul garanteaza suma imprumutata cu cele 136.377 actiuni detinute ca actionar – persoana fizica – la societatea comerciala SA, cu sediul in Timisoara, str. Dumitru Gruia nr. 7, astfel ca imprumutatorul este in drept sa ceara fara somatie, fara punere in intarziere sau chemare in judecata, investirea prezentului inscris cu formula executorie si sa solicite executarea silita”, se precizeaza in acel document de imprumut, iar aceasta prevedere contractuala a fost speculata de afaceristii arabi pentru a intra in posesia fabricii. “Rio Soft Drinks” a intrat in grupul de firme coordonate de Omar Hayssam prin executarea garantiei inainte de termen.

Cu alte cuvinte, creditorul Omar Mohamad nu a mai asteptat pana la data de 30 aprilie 1999 pentru a cere investirea contractului de imprumut cu formula executorie, asa cum era stipulat in document, ci a devansat acest termen cu aproape o luna. Printr-un act aditional la statutul societatii incheiat la data de 22 martie 1999, Omar Mahomad a intrat in firma si a devenit actionar majoritar.

In anul 2000, Theodor Stanis s-a inbolnavit subit si a decedat, insa fiul sau, Alin Stanis, a incercat sa faca lumina in aceasta afacere cu ajutorul instantelor de judecata. Plecand de la originea afacerii cu apa minerala Bucovina, pusa pe picioare in 1991 la Timisoara si extinsa in 1993 la Vatra Dornei, Alin Stanis a atacat legalitatea investirii cu formula executorie a contractelor de imprumut, inainte de expirarea termenului scadent.

„Directorul fabricii din Timisoara a furat insa cu nerusinare, iar tata pentru a salva afacerea a inceput sa ia bani cu camata”, povesteste Alin Stanis. „Tata l-a pus apoi director pe Mihai Petrachioiu, fost sef al Serviciului Economic din Politia Timis, care i-a intermediat relatia cu Omar Hayssam. Tata avea nevoie de bani si i-a cedat lui Hayssam 20% din “Bucovina”.

Arabul a profitat de datoriile tatei si, in 1998, a preluat toate actiunile la fabrica din Vatra Dornei”. In scurt timp, timisoreanul a pierdut si actiunile la „Rio Soft Drinks“, dupa ce a imprumutat de la fratele sirianului, Mohamad Omar, suma de 800.000 de dolari, obligandu-se sa-i restituie 1.420.000 de dolari. Contractul de imprumut stipula ca garantie actiunile de la „Rio Soft Drinks“. O zi mai tarziu, la notarul Octavian Radulescu, se autentifica un act aditional prin care Stanis ceda actiunile fratelui lui Hayssam. Pentru cesionare era nevoie, insa, de acordul celorlalti actionari. „Semnatura tatei este falsa, si trei actionari dintre cei cinci care apar acolo nu erau atunci in tara. Actul a fost un fals, iar tata a pierdut firma”, sustine Alin Stanis. Johann Stanis a depus plangere penala impotriva notarului Octavian Radulescu, dar Parchetul Curtii de Apel Bucuresti a decis neinceperea urmaririi penale. „Prin biroul meu trec zilnic sute de persoane. Nu-mi amintesc de acest caz”, a sustinut notarul Radulescu cand a fost intrebat despre acest caz, recunoscand, totusi, ca Hayssam i-a fost client.

Revenind la afacerea prin care polonezii au cumparat fabricile de apa minerala si brandul Bucovina, contractul va intra in vigoare doar daca tranzactia va fi aprobata de Consiliul Concurentei si dupa actiunea de due diligence. (Gh. Ilas)

 

 

Leave a Reply