PONTA, LA DNA! Premierul Victor Ponta a fost chemat la DNA pentru a i se comunica datele expertizei din dosarul Rovinari – Turceni! In acest dosar, Ponta este urmarit penal pentru fals, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani

ponta DNA

Premierul Victor Ponta a fost citat la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţa rezultatele expertizei din dosarul Rovinari -Turceni, in care este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani. Dupa 15 minute a iesit si a declarat ca va reveni pentru declaratii, insotit de avocat, cand va fi chemat de procuror.


“Da! Mi s-a dat expertiza. Am platit cu 2.000 lei in plus taxe, dar nu le mai cer de la statul roman”, a afirmat premierul, intrebat de rezultatele expertizei si cat s-a stabilit prejudiciul. “Acum stau pe picioare foarte bine!”, a adaugat acesta, ironic, facand aluzie la critica episcopului de Giurgiu, PS Ambrozie, care, in 15 august, la slujba de la Manastirea Putna, a spus ca atunci cand duc povara neamului pe umeri, pe unii ii lasa genunchii, se opereaza, si ca ar fi bine sa nu-i lase si mintea.

Ultima oara, Victor Ponta a fost la DNA in data de 13 iulie, cand a fost anuntat ca in dosar s-a dispus efectuarea unei expertize financiar-contabile si ca procurorii au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce ii apartin in dosarul Rovinari – Turceni in care acesta este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani.

Tot atunci, DNA i-a schimbat calitatea in acest dosar din suspect in inculpat, premierul prevalandu-se de dreptul la tacere, astfel ca nu a dat o declaratie in fata procurorului.

“In cauza, procurorii au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatului Ponta Victor-Viorel. Inculpatului Ponta Victor-Viorel i s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala”, se arata intr-un comunicat al DNA.

Potrivit sursei citate, procurorii DNA au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Victor Ponta, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat “Ponta Victor-Viorel”, in prezent prim-ministru, sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata, spalarea banilor.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta ca o parte insemnata din sumele obtinute de catre SCA “Sova si Asociatii” de la complexurile energetice Turceni si Rovinari a fost destinata exclusiv interesului personal al lui Dan Sova si al persoanelor din sfera sa relationala.

La data 6 mai 2015, in contextul documentarii, de catre procurori, a aspectelor privind relatiile contractuale ale societatii de avocatura SCA “Sova si Asociatii”, s-a dispus predarea, de catre autoritatea fiscala competenta, a tuturor inscrisurilor existente privind actele de inspectie fiscala efectuate la Cabinetul de Avocat “Ponta Victor Viorel”.

Conform DNA, in urma analizarii inscrisurilor, in raport de probele ce fusesera deja administrate in cauza, a rezultat ca, la 30 august 2007, intre SCA “Sova si Asociatii”, reprezentata de Dan Sova, si Cabinetul Individual de Avocat “Ponta VicVictor-Viorel”, reprezentat de Victor Ponta, s-a incheiat o conventie de conlucrare profesionala, avand ca obiect conlucrarea celor doua parti in dosarele de natura penala, de drept penal al afacerilor, precum si in alte cauze in care se va ivi necesitatea. Conventia s-a incheiat pe o perioada nedeterminata.

In conventie s-a prevazut ca, pentru lucrarile profesionale efectuate in conlucrare, onorariile sa fie incasate de societatea de avocati, iar avocatul Victor Ponta sa primeasca o suma fixa de 2.000 euro, pentru care va emite o factura lunara. Prin act aditional, arata procurorii, incepand cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/luna onorariul avocatului Victor Ponta.

Conventia de conlucrare s-a incheiat in luna decembrie 2008, moment in care Victor Ponta a devenit ministru.

Pentru presupusele activitati efectuate in conlucrare, avocatul Victor Ponta a emis in perioada octombrie 2007 — decembrie 2008 un numar de 17 facturi fiscale in valoare de 181.439,98 lei, precizeaza DNA.

Procurorii sustin ca facturile fiscale au fost transmise spre decontare societatii de avocati SCA “Sova si Asociatii”, care a efectuat plata contravalorii lor, dupa care le-a inregistrat in contabilitate.

“Sumele aferente celor 17 facturi reprezinta cheltuieli ce nu au la baza operatiuni reale, avand in vedere ca, in realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat niciun fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare. Sova Dan-Coman a fost singura persoana cu drept de dispozitie in privinta oricaror actiuni de orice natura care implicau societatea de avocati. Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfasurate in perioada mai-octombrie 2011, Ponta Victor-Viorel s-a inteles cu Sova Dan-Coman ca acesta sa intocmeasca in cadrul societatii de avocati rapoarte de activitate juridica, pretins a fi prestata de Ponta Victor-Viorel, corespunzatoare celor 16 luni cat a durat conventia. Intrucat specializarea juridica lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal s-a stabilit ca activitatile sa vizeze asistenta juridica in dosare de natura penala in legatura cu clientii societatii de avocati. Astfel, in cursul lunii august 2011, s-au intocmit in fals 16 inscrisuri corespunzatoare cate unei luni din intervalul septembrie 2007 — decembrie 2008”, arata DNA.

sova

“Cele 16 inscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda ‘copy paste’ dupa modelul inscrisurilor privind activitatea juridica desfasurata de mai multi avocati din cadrul SCA ‘Sova si Asociatii’, avocati care au declarat ca nu au conlucrat niciodata cu Ponta Victor-Viorel. In realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat niciuna din activitatile respective, nici macar in parte. Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obtinute de la SCA ‘Sova si Asociatii’ pentru cumpararea a doua apartamente de lux intr-un complex rezidential situat in Bucuresti”, mai spune DNA.

De asemenea, in perioada 11 noiembrie 2008 — iunie 2009, Victor Ponta a mai beneficiat de foloase din partea societatii de avocati, constand in transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10.

In tot acest timp, societatea de avocati a platit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aproximativ 6.000 lei/ luna) si alte obligatii catre firma de leasing, in total, 79.641,11 lei.

In luna iunie 2009, Victor Ponta a preluat leasingul autoturismului fara sa mai achite vreo suma de bani societatii de avocati.

DNA mai precizeaza ca autoturismul a fost achizitionat de societatea de avocati SCA “Sova si Asociatii”, la solicitarea expresa a lui Victor Ponta. (Vlad Enciu)

 

Leave a Reply