EXECUTIE IN DIRECT! Doi jurnalisti au fost impuscati mortal in timpul unui interviu! In ultimul deceniu si-au pierdut viata nu mai putin de 720 de jurnalisti, dintre care, 66, doar in 2014!

alison parker

Doi jurnalisti au fost impuscati mortal, miercuri dimineata, in statul american Virginia in timp ce realizau un interviu transmis in direct de postul local de televizune WDBJ7, anunta Reuters.


In timpul transmisiunii in direct au putut fi auzite impsucaturi si tipete, potrivit sursei citate.

Jurnalista Alison Parker (27 de ani) si cameramanul Adam Ward (24 de ani) si-au pierdut viata in urma incidentului.

Directorul general al postului de televiziune WDBJ7 a aparut in direct pentru a le transmite telespectatorilor ca “Este o datorie foarte trista pentru mine sa va transmit ca Alison si Adam au murit in aceasta dimineata…”.

In ultimii ani, numarul angajatilor mass-media care au murit in timp ce-si faceau meseria a crescut semnificativ, in special pe fondul conflictelor din tari precum Siria, Ucraina, Irak sau Libia. In total, 720 de jurnalisti si-au pierdut viata in ultimul deceniu.

Dincolo de riscurile la care sunt expusi jurnalistii, un subiect controversat il reprezinta si libertatea acestora in exercitarea meseriei. Un raport intocmit in anul 2014 de Freedom House arata ca presa este doar „partial libera” in Romania si in alte 67 de tari, printre care Republica Moldova, Grecia, Croatia, Bulgaria, Serbia, Ungaria si Italia. Raportul anual intocmit de Reporteri Fara Frontiere arata ca, in 2014, 66 de jurnalisti si-au pierdut viata, 119 au fost rapiti, iar alti 178 au fost incarcerati.

Doua treimi dintre decesele inregistrate s-au petrecut in zone de razboi, inclusiv in Siria, tara aflata pe primul loc in topul celor mai periculoase pentru angajatii din presa, Palestina – in special in Fasia Gaza -, estul Ucrainei, Irak si Libia. In total, 15 jurnalisti au murit anul trecut in Siria, 7 in Palestina, 6 in Ucraina, 4 in Irak, 4 in Libia, iar alti 30 in diverse tari de pe glob. (Vlad Enciu)

Leave a Reply