DEBUT DE STAGIUNE! Teatrul National din Timisoara incepe in forta stagiunea 2015-2016 cu spectacolul „Meteorul” de Friedrich Dürrenmatt! “Comedia isi introduce spectatorii in istoriile hilare, absurde sau pur si simplu cotidiene ale unui om pe care lumea nu-l lasa in pace sa moara!” (P)

meteorul_IP

In aceste zile actorii Nationalului repeta la foc continuu, pregatind doua noi spectacole care vor iesi la public in saptamanile ce urmeaza. Spectacolul care deschide stagiunea este, cu siguranta, momentul cel mai asteptat de publicul timisorean. „Meteorul” de Friedrich Dürrenmatt, in traducerea lui Aurel Buteanu, ofera  publicului ocazia de a se reintalni cu echipa unui alt proiect extrem de apreciat al Nationalului, Viata e vis.


Este vorba despre regizorul Mihai Maniutiu, actorii Marian Ralea, Claudia Ieremia, Ion Rizea, Calin Stanciu jr., si scenograful Adrian Damian,  care, de aceasta data, fac echipa cu actorii Catalin Ursu, Florin Ruicu, Alecu Reus, Mirela Puia, Cristina König, Benone Viziteu, Robert Copot, Costel Tovarnitchi, Dana Borteanu, Raul Lazarescu si Stefan Roman, muzicienii Sorina Anghelescu, Felix Burghelea si Bogdan Cotarta. Muzica spectacolului apartine Adei Milea, coregrafa Vava Stefanescu alaturandu-se, de asemenea, echipei de creatie.

„Meteorul”,  un spectacol pe cat de complet, pe atat de complex, este una dintre cele mai cunoscute comedii ale scriitorului si dramaturgului elvetian Friedrich Dürrenmatt. In lectura regizorului  Mihai Maniutiu, comedia ”Meteorul” isi introduce spectatorii in istoriile hilare, absurde sau pur si simplu cotidiene ale unui om pe care lumea nu-l lasa in pace sa moara. Avanpremiera spectacolului este programata marti, 15 septembrie, de la ora 19, la Sala 2 a Teatrului National. Premiera va avea loc duminica, 27 septembrie, de la aceeasi ora, in aceeasi locatie.

Daca la finalul anului trecut publicul a fost rasfatat cu varianta de concert, ultima zi a lunii septembrie este dedicata Povestii cu majuscula: Teatrul National readuce pe scena mare povestea frumoasei care a scapat bestia de blestem in premiera Disney „Beauty and the Beast” – Spectacolul.

meteorul_IP2

 

Muzica apartine lui Alan Menken, versurile sunt creatia lui Howard Ashman si Tim Rice, pe un text de Linda Woolverton, iar traducerea in limba romana este semnata de Geanina Jinaru-Dobos. Distributia reuneste, in acest spectacol realizat in coproductie cu Opera Nationala Romana din Timisoara actori, muzicieni si balerini: Cristina Vlaicu, Matei Chioariu, Victor Bucur, Doru Iosif,  Alexandru Pintea, Alina Ilea, Daniela Bostan, Adrian Jivan, Iulian Iosip, Loredana Borlovan, Alina Chelba, Sabina Bijan, Diana Nitu, Bogdan Spiridon, Devis Alazaroae, baletul, corul si orchestra Operei Romane. Regia spectacolului este semnata de Somogyi Szilard, secondat de Bori Támas. Conducerea muzicala apartine lui David Crescenzi. Coregrafia apartine Evei Duda, costumele sunt creatia Alinei Latan, iar video-designul este semnat de Lucian Matei.

Premiera va avea loc miercuri, 30 septembrie, de la ora 19, in Sala Mare a Teatrului National, fiind urmata joi, 1 octombrie, de o a doua reprezentatie. Biletele s-au pus in vanzare la Agentiile Teatrului National si online, pe www.tntimisoara.com.

 

Foto: Adrian Piclisan / TNTm

Leave a Reply