DREPTUL LA VOT! Deputatul Cornel Samartinean atrage atentia asupra urgentarii adoptarii legii votului prin corespondenta! “PNL are datoria de a gasi solutiile tehnice pentru asigurarea dreptului fundamental la vot al romanilor din strainatate”

samartinean-impact

Deputatul Cornel Samartinean atrage atentia colegilor de partid ca trebuie gasite solutii politice pentru adoptarea legii votului prin corespondenta, pana in luna noiembrie, intrucat legislatia nu poate fi amendata cu mai putin de un an inaintea scrutinului.


“PNL are datoria de a gasi solutiile tehnice pentru asigurarea dreptului fundamental la vot al romanilor din strainatate. Proiectul votului prin corespondenta a fost considerat o prioritate a sesiunii parlamentare trecute, dupa alegerile prezidentiale existand consultari la Palatul Cotroceni si un acord de principiu. Cu toate acestea, a fost modificata legislatia electorala, dar nu s-a convenit asupra unui proiect de lege, la Parlament fiind inregistrate in prezent patru initiative pe aceasta tema, doua din partea puterii si doua din partea opozitei. Prin pozitiile exprimate fata de acest proiect de lege, reprezentantii coalitei de guvernare in Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, propunerilor legislative privind modificarea Legii partidelor politice si a Legii privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale sustin doar la nivel declarativ, faptul ca doresc ca prin adoparea acestei legi  sa se respecte drepturilor romanilor aflati in afara granitelor tarii, in special dreptul fundamental la vot, precum si securizarea votului. In realitate au tergiversat cat au putut de mult lucrarile din comisia de specialitate”, precizeaza deputatul intr-un comunicat de presa.

Acest efort trebuie urgentat chiar daca PNL a avut inca de la inceputul anului 2015 o lista insemnata de prioritati legislative, cum este si pachetul legilor electorale, respectiv votul prin corespondenta, legea finantarii partidelor politice, dar si altele care tin de cadrul legislativ al domeniului economic, social, educational, si nu in ultimul rand regional.

“Obiectivele pe care PNL si le-a propus a fi atinse provin din realitatea de zi cu zi a romanilor”, considera politicianul. “PNL va continua sa actioneze politic prin toate parghiile politice pe care le are la dispozitie ca partid de opozitie. Tocmai de aceea, incepand de luni, 5 octombrie 2015, parlamentarii PNL au intrat in greva japoneza pentru promovarea Legii votului prin corespondenta. Protestul a fost initiat ca urmare a blocajului sistematic instituit de PSD in adoptarea acestui proiect legislativ”, se mai mentioneaza in aceata declaratie politica. (Mara Ion)

 

Leave a Reply