BRACONAJ IN DIRECT! Doi vanatori care au impuscat ilegal un cerb carpatin, surprinsi de camerele video instalate de WWF Romania in padure! Unul dintre braconieri este chiar padurarul din zona (Vezi VIDEO)

braconieri

Un caz recent de braconaj la cerb, comis pe raza Ocolului Silvic Otelu Rosu, in Muntii Tarcu, a fost surprins de camerele video instalate de WWF Romania in Siteul Natura 2000.


Surprinzator este faptul ca unul dintre braconierii care participa la partida de vanatoare clandestina este angajat al Ocolului Silvic Otelu Rosu, care gestioneaza fondul de vanatoare.

Fapta este demonstrata de camerele video instalate de WWF Romania in zona, ce arata clar ca pe 11 si 12 septembrie 2015, un grup de persoane intra in padure si se intorc cu trofeul de cerb.

In urma sesizarii autoritatilor competente de catre WWF-Biroul Resita, s-a primit confirmarea ca nu a fost emisa o autorizatie de vanatoare la cerb pe fondul cinegetic respectiv, ba mai mult, una dintre persoanele din imagini este un angajat al Ocolului Silvic Otelu Rosu, care gestioneaza fondul de vanatoare.

“Acest caz ne arata foarte clar ca, din pacate, braconajul este un fenomen prezent in padurile noastre. Braconajul este o crima care afecteaza biodiversitatea si comunitatile locale si WWF va face tot posibilul  pentru ca astfel de fapte sa fie pedepsite si urmarite cu strictete de autoritati. Dar ca sa oprim braconajul este nevoie nu doar de autoritati, ci si de implicarea oamenilor, a comunitatilor locale, ca astfel de crime sa nu ramana nedescoperite. Speram ca aceasta speta sa fie un exemplu clar de lupta eficienta impotriva braconajului si sa inspire si pe altii sa depuna plangeri adresate autoritatilor competente, ori de cate ori se intalnesc cu astfel de fapte grave”, a declarat Magor Csibi, director WWF-Romania, intr-un comunicat remis Descopera.

WWF- Romania deruleaza in Carpatii din sud-vestul Romaniei proiectul Salbaticia din Carpati, bogatie pentru oameni. O activitate foarte importanta aici o reprezinta evaluarea faunei salbatice cu scopul de a identifica posibile coridoare ecologice, pentru asigurarea conectivitatii intre populatii de fauna specifica conditiilor noastre geografice.

Astfel, WWF Romania monitorizeaza prin intermediul unor camere video fauna din arealul Parcurilor Nationale Semenic-Cheile Carasului, Cheile Nerei-Beusnita, Domogled-Valea Cernei, Retezat, Parcul Natural Portile de Fier si situl Natura 2000 Muntii Tarcu.

„WWF nu tolereaza braconajul si depune toate eforturile pentru ca cei vinovati in cazul de fata sa primeasca pedepse aspre. Pana acum am primit asigurari ca se vor lua masuri, suntem in legatura permanenta cu autoritatile si vom monitoriza cazul pana la capat”, se mai arata in comunicat.

Printre cele mai braconate animale din Romania se numara porcul mistret, caprioara si cerbul. Carpatii de Sud-Vest reprezinta una dintre cele mai mari zone de salbaticie din Europa si una dintre cele mai bogate zone naturale din tara, ce se intinde pe o suprafata de peste 300.000 de hectare. (Mara Ion)

Leave a Reply