EXPLOZIV! Arestarea fostilor sefi ai Politiei Timis, un act de razbunare al fostului inspector sef, scos din sistem pe usa din dos? Oamenii pusi in functii cheie de comisarul sef Sandel Palade au venit din Jandarmerie si au rude si prieteni in serviciile secrete locale

palade

Reveniti la serviciu dupa cateva luni de arest preventiv, fostii sefi ai Inspectoratului de Politiei al Judetului Timis, Sorin Muntean si Florin Bolbos, asteapta finalizarea anchetei declansate de catre procurorii DNA Timisoara si trimiterea in judecata sau eventuala clasare a dosarului.

Desi au trecut aproape noua luni de la navalirea procurorilor, flancati de mascati, in sediul IPJ Timis si retinerea celor doi ofiteri, ancheta pare ca bate pasul pe loc, desi Lavinia Magdalena Macovei, procurorul sef al DNA Timisoara, a audiat sute de martori in tentativa de a gasi probe clare si directe care sa-i incrimineze pe Munteanu sau Bolbos, pentru a trece de stadiul indiciilor temeinice si a suspiciunilor rezonabile.

Deocamdata, dupa cum ne-au dezvaluit unii avocati angajati in dosar, probele sunt destul de “subtiri”, iar procurorii risca o achitare a inculpatilor in instantele de judecata daca nu-si vor sustine acuzatiile de abuz in serviciu cu probe concrete.

In conditiile in care toata lumea se intreaba pe cine au suparat cei doi ofiteri atat de tare incat sa se dispuna bagarea lor “la beci”, desi in alte dosare de abuz in serviciu nu s-a pus nici macar problema retinerii suspectilor pentru 24 de ore, trebuie sa spunem ca unii analisti cu experienta suspecteaza, la modul retoric, un act de razbunare al fostului inspector sef al Politiei Timis, comisarul sef Sandel Palade, care a fost fortat sa plece din sistem pe usa din dos, fiind pensionat pe caz de boala, in februarie 2010, cu cateva zile inainte de a implini varsta de 45 de ani.

scornea_IPJ

Domnia lui Palade la Politia Timis a fost una extrem de zbuciumata pentru subordonatii sai, in conditiile in care acesta a folosit Biroul de Inspectie Interna pentru a-si intimida subordonatii si, de multe ori, pentru a-i sanctiona nejustificat.

Si pentru ca avea nevoie de un om de nadejde care sa-i sustina tactica de management, la nici o luna dupa ce a fost instalat in fruntea IPJ Timis, in 21 februarie 2008, Sandel Palade l-a adus la sefia Serviciului Cabinet pe comisarul sef Nicolae Aurel Scornea, iar la Biroul Inspectie Interna pe comisarul sef Traian Tataru. Ce au in comun cei doi ofiteri, care ocupa aceleasi functii si in prezent? Ambii au lucrat la Jandarmeria Romana si au fost transferati la Politia Timis la inceputul anului 2006, pe vremea mandatului lui Cristinn Lepadat.

Asadar, dupa ce si-a pus oameni de nadejde la cele doua departamente, Sandel Palade si-a rezolvat si o oarecare protectie informativa, prin detasarea Mihaelei Scornea, sotia sefului de la Cabinet, de la Economic la Serviciul Judetean Anticoruptie Timis (DGA), condus la acea vreme de inspectorul principal Sorin Matei, si avansarea Silviei Tataru, sotia lui Traian Tataru, la Unitatea Teritoriala de Analiza a Informatiilor Timis (UTAI). “A dispărut dictatura din IPJ Timis. Palade reprezinta pentru instituţie cea mai neagră pagina din istoria sa. Si-a batut joc de multi politisti profesionisti. Este trist ca Palade iese prin usa din spate a institutiei si pleaca la pensie. Nu stiu daca va mai avea curaj sa calce prin institutia in care a fost sef timp de doi ani”, declara presei comisarul sef Doinel Malcoci, liderul sindicatului din Politia Timis, imediat dupa pensionarea lui Palade.

mirescu

Desi Sandel Palade n-a mai fost vazut prin institutia de autoritate de pe bulevardul Take Ionescu, oamenii pe care i-a girat si pus in functii se pare ca n-au stat degeaba.

Cum altfel s-ar putea interpreta faptul ca inspectorii sefi care i-au succedat lui Palade in fruntea Politiei Timis, atat comisarul sef Gheorghe Popescu, cat si comisarul sef Sorin Muntean, si-au pus punct carierelor prin retinere sau arestare preventiva, ba chiar Gheorghe Popescu – condamnat la inchisoare cu suspendare pentru luare de mita? Pure coincidente? “In dosarul de coruptie al Politiei Timis aflat la DNA exista foarte multe rapoarte informative privitoare la Muntean si Bolbos semnate de Mihaela Scornea, de la DGA”, ne-a dezvaluit un avocat.

In contextul in care, actualul inspector sef Ioan Mirescu este inconjurat de aceeasi fosti jandarmi cu rude in cadrul DGA si UTAI, si prieteni apropiati la STS, cum este amicitia dintre Tataru si Cornel Iures, ne intrebam cat poate sa dureze mandatul sau la conducerea IPJ Timis, in cazul in care va deranja, cumva, acest grup puternic de interese? “Am dispus prin ordin ca accesul in incinta Inspectoratului de Politie al Judetului Timis sa se faca strict dupa reguli, ca la alte institutii de autoritate cum este Parchetul, DNA sau Jandarmeria, nu dupa cum dicteaza unele interese de moment”, a precizat inspectorul sef Ioan Mirescu la o intrevedere cu sefii de servicii, atragand atentia ca un alt moment de navalire violenta a mascatilor in cladire si perchezitii discretionare ale procurorilor nu trebuie sa se mai repete… (Vlad Enciu)

 

10 thoughts on “EXPLOZIV! Arestarea fostilor sefi ai Politiei Timis, un act de razbunare al fostului inspector sef, scos din sistem pe usa din dos? Oamenii pusi in functii cheie de comisarul sef Sandel Palade au venit din Jandarmerie si au rude si prieteni in serviciile secrete locale

  1. interesanta teorie! desi nu cred ca informatiile de pe la Cabinet si Control Intern erau atat de penale incat pe Muntean si Bolbos sa-i ia DNA

  2. Mirescu un personaj interesant . Subofiter- ofiter- sef !? Sotia- fica- la frontiere ofiterese , ginerele la cadastru pile si alte rude la frontiera . Neaparat tre sa fie chestor !

  3. cum se face ca toti amintiti in articol sunt olteni? sa intelegem ca oltenii vor sa controleze IPJ pe la spate? ciudate preferinte mai aveti, mai baieti

Leave a Reply