FARA SECRETE BANCARE! ANAF va intra in posesia listei cu persoanele care deschid un cont bancar sau inchiriaza o cutie de valori! Bancile vor raporta aceasta situatie zilnic, asa cum e prevazut in Codul de Procedura Fiscala

anaf

Bancile vor fi obligate, incepand cu data de 1 ianuarie, sa raporteze zilnic Agentiei Nationale de Administrare Fiscala lista persoanelor care isi deschid sau inchid un cont bancar, de orice fel, inchiriaza sau renunta la o cutie de valori. Schimbarea este prevazuta in noul Cod de Procedura Fiscala, care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016.


“Institutiile de credit sunt obligate sa comunice organului fiscal central, in fiecare zi lucratoare, urmatoarele informatii aferente zilei bancare anterioare: lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica ce deschid ori inchid conturi, precum si datele de identificare ale persoanelor care detin dreptul de semnatura pentru conturile deschise la acestea; lista persoanelor care inchiriaza casete de valori, precum si incetarea contractului de inchiriere“, se arata in proiectul de Ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea procedurii de furnizare a acestor informatii.

Potrivit documentului, prin conturi se intelege toate tipurile de conturi de care poate dispune un client, indiferent de moneda, iar informatiile furnizate se vor referi inclusiv la modificarile survenite dupa data deschiderii contului cu privire la cel putin un element de structura din formatul de raportare pus la dispozitie de catre ANAF.

“La prima transmitere institutiile de credit vor comunica si urmatoarele: lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica, ce detin conturi deschise la data de 31.03.2016, conturi inchise in perioada 01.01.2010 – 31.03.2016, indiferent de data deschiderii, precum si datele de identificare ale persoanelor care au detinut/detin dreptul de semnatura pentru acestea“, se mai arata in proiectul de Ordin al presedintelui ANAF.

De asemenea, institutiile de credit vor fi obligate ca, la solicitarea organului fiscal central, sa comunice, pentru fiecare titular care face subiectul solicitarii, toate rulajele si/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum si informatiile si documentele privind operatiunile derulate prin respectivele conturi. Si in acest caz, prin conturi deschise se intelege toate tipurile de conturi de care poate dispune un client, indiferent de moneda si daca acestea sunt deschise sau au fost deschise si figureaza inchise la momentul efectuarii solicitarii. (Mara Ion)

Leave a Reply