BREAKING NEWS! Timisoara Saracens a pierdut finala Cupei Romaniei la rugby, contra CSM Bucuresti, intr-un meci disputat in Capitala, scor 14-24    Ion Dancea, unul dintre cei mai importanti jurnalisti banateni din generatia seniorilor, a decedat la varsta de 79 de ani    Societatea de Transport Public Timisoara a pus in vanzare, in premiera, biletul unic de calatorie valabil 60 de minute pe toate mijloacele de transport in comun    Judecatoria Timisoara explica semnificatia cuvantului interlop, in dosarul Lucian Boncu vs Dragos Bota: persoana interlopă este tocmai persoana care are o reputatie proasta, dubioasa, suspecta     Neta Saptebani a fost numita in functia de sef al Vamii Stamora Moravita, printr-un ordin emis de Ministerul Finantelor     Potrivit Bancii Angliei, economia Regatului Unit a suferit mari daune dupa referendumul pentru Brexit: aproximativ 800 de milioane de lire sterline pe saptamana sau de 4,7 milioane de lire sterline pe ora

IMUNITATEA LIDERILOR DE SINDICAT, ILEGALA! Curtea Constitutionala a hotarat ca articolul 60 din Codul Muncii, care-i protejeaza pe sindicalistii sefi, este neconstitutional! In urma acestei decizii, angajatorii pot concedia oricand un lider de sindicat

Gogosanu+Mihut

Curtea Constitutionala a Romaniei a dat o lovitura decisiva structurilor sindicale din Romania, dupa ce a decis sa anuleze o prevedere fundamentala a Codului Muncii.

Astfel, in Monitorului Oficial nr. 950 din 22.12.2015 a fost publicata decizia CCR din 24 noiembrie 2015, care stipuleaza faptul ca dispozitiile art. 60 alin.(1) lit.g) din Legea nr.53/2003, Codul muncii, sunt neconstitutionale. Cu alte cuvinte, daca inainte de aceasta decizie controversata, concedierea unui salariat nu putea fi dispusa „pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat”, in prezent, liderii de sindicat pot fi concediati mult mai simplu, aproape ca orice angajat.

La o prima vedere, decizia CCR, luata la sesizarea societatii austriece de panificatie Goodmills SA (care a preluat, in Romania, Titan SA), va genera abuzuri din partea angajatorilor. Acestia se pot acum descotorosi rapid de liderii de sindicat incomozi, fixandu-le norme de munca pe care sa nu le poata indeplini. „Daca lucrurile raman asa, din clipa de fata liderii de sindicat incomozi vor zbura pe capete”, spune Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS). Tot Costin afirma, insa, ca decizia CCR ar putea forta schimbarea in bine a miscarii sindicale din tara: „Miscarea sindicala este obligata sa se profesionalizeze, ca sa supravietuiasca. Pana acum, desi functia de delegat sindical de intreprindere exista in standardele ocupationale, nu a fost bagata in seama. S-a preferat situatia asta, in care exista o relatie de interdependenta intre angajator si liderul de sindicat. Pe de o parte, liderul de sindicat nu poate face prea multe pentru cei pe care ii reprezinta, fiind la cheremul angajatorului, pe de alta parte poate abuza de postura sa, cum s-a si intamplat”.

malcoci.budapesta

Au existat si situatii, precum cea a unei anumite fabrici de bere din tara, in care liderul de sindicat a ramas singurul angajat in firma, tocmai fiindca nu putea fi concediat. „In alte cazuri, s-au infiintat sindicate mici, cu doar cativa membri. Au existat multe actiuni in instanta ale Mital Steel, pentru ca, dupa privatizare, s-au infiintat zeci de organizatii sindicale. Erau peste 100 de lideri sindicali la cinci mii de angajati”, adauga Costin, care avertizeaza, insa, ca problema este mai complexa si se impun adaptari legislative la decizia CCR.

„Se impune o unificare a legislatiei, pentru a se permite o buna reprezentare a intereselor angajatilor si in cazul firmelor mici si mijlocii. Intr-o firma cu, sa zicem, 100 de angajati, dintre care 80 sau 70 sau 50 sunt intr-un sindicat, este limpede ca un lider de sindicat nu poate fi sustinut financiar din cotizatiile acestora, astfel incat sa nu mai depinda de salariu. Exista doua solutii: fie se accepta ca un lider de sindicat sa poata reprezenta mai multe firme, fie se face delegare de negociere catre federatie”.

In decizia CCR se precizeaza ca Institutia Avocatului Poporului, consultata in legatura cu sesizarea societatii Goodmills, a considerat ca dispozitiile de lege criticate sunt constitutionale, nefiind incalcate prevederile articolului 16 referitoare la egalitatea in drepturi.

„Salariatii se afla intr-o situatie diferita fata de salariatii lideri sindicali, intrucat numai acestia din urma contribuie la apararea drepturilor si la promovarea intereselor profesionale, economice si sociale ale salariatilor”, motiveaza institutia condusa de Victor Ciorbea. „Prevederile de lege criticate trebuie coroborate cu art.220 alin.(2) din Codul muncii si cu cele ale art.10 din Legea dialogului social nr.62/2011 si, ca urmare, protectia liderilor sindicali nu este absoluta, concedierea acestora fiind posibila in toate celelalte cazuri prevazute de Codul muncii (pentru motive care tin de persoana salariatului sau pentru motive care nu tin de aceasta persoana – art.61 si 65)”, se mai precizeaza in punctul de vedere al Avocatului Poporului. (Vlad Enciu)

Leave a Reply

%d bloggers like this: