PROCURORI VS AVOCATI! 20 de centimetri in plus pentru procurori, in disputa cu avocatii! Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca procurorii trebuie sa stea mai sus decat avocatii in salile de judecata

sala judecata

Consiliul Superior al Magistraturii a transat, oarecum, disputa dintre avocati si procurori pe tema locurilor ocupate in sala de judecata, stabilind ca interesele statului au prioritate in comparatie cu cele ale justitiabililor.


Cu alte cuvinte, gruparea procurorilor din CSM a reusit sa impuna o “discriminare pozitiva” pentru reprezentantii acuzarii, in competitia – macar de imagine – cu cei ai apararii, statuandu-se ca procurorii de sedinta sa fie cu o treapta mai sus decat avocatii. Astfel, prin Hotararea CSM nr.1152 din 17.12.2015, procurorii raman pozitionati in salile de judecata la nivel superior fata de avocati, diferenta fiind de 20 cm, fara ca Sectia pentru judecatori sa tina cont de regulile existente intr-o Justitie democratica.

Articolul 5 din aceasta Hotararea a Sectiei pentru judecatori este clar in acest sens: “Biroul judecatorilor va fi amplasat pe una din laturile salii de sedinta, cu fata spre public, pe un podium avand inaltimea cuprinsa intre 40-50 cm, in imediata apropiere a caii de acces speciale. Biroul procurorului va fi situat distinct de cel al judecatorilor, in partea opusa spatiului amenajat pentru persoanele private de libertate, pe un podium avand inaltimea intre 40 si 50 cm si va fi orientat astfel incat sa asigure procurorului o vizibilitate buna atat spre biroul judecatorilor, cat si spre public. Locul avocatului care pune concluzii va fi situat pe un podium avand inaltimea cuprinsa intre 20-30 cm”. 

Prin aceasta hotarare se revine la hotararea CSM din 2012, de inspiratie sovietica, spun carcotasii instantelor, in care existau aceleasi reglementari superioare pentru procurori. La finele anului 2015, CSM a rediscutat si decis, discret, aceste pozitii, motivandu-se noul Regulament de ordine interioara al instantelor judecatoresti aprobat prin Hotararea 1375/2015.

Pozitionarea procurorului in salile de judecata la acelasi nivel cu judecatorul a suscitat, de-a lungul timpului, multe dezbateri, stiut fiind ca procurorul,  reprezentant al intereselor statului, este egalul avocatului intr-un proces echitabil, avocatul nefiind altceva decat un reprezentant al intereselor cetateanului. (Vlad Enciu)

Leave a Reply