BREAKING NEWS! PSD a convocat, astazi, Comitetul Executiv, unde se va stabili daca Liviu Dragnea mai poate ramane in fruntea partidului dupa condamnarea la 3 ani si jumtatate de inchisoare cu executare    Cucsa, Gavrilita, Pau, Simonis si Suciu sunt parlamentarii de Timis care au votat modificarile la Codul Penal care transforma Romania intr-un rai al borfasilor     Cornel Samartinean, liderul PMP Timis exclude posibilitatea ca mandatul de consilier judetean pierdut de Roxana Iliescu sa fie preluat de vreun popular racordat la interesele altui partid    Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara au decis ca familia santajata si amenintata de interlopul Bogdan Tirca sa fie protejata de Politie    Mai multi angajati ai Filarmonicii Timisoara au avut castig de cauza, la Judecatoria Timisoara, in dosare care au avut ca obiect litigii de munca     Autoritatile din Columbia au confiscat 14 replici ale tricourilor selectionatei nationale de fotbal, participanta la Cupa Mondială 2018, care erau impregnate cu 5 kilograme de cocaina si urmau sa fie trimise in Olanda

APELUL BOCANCILOR! Politistii din Timis sunt revoltati de perspectiva angajarii in sistem a 2.500 de persoane din sursa externa! “Aceste incadrari genereaza incompetenta si coruptie!”

MAI2

Ministerul Afacerilor Interne a anuntat pe pagina sa de Facebook ca incepand cu 15 februarie va demara procedurile de angajare a 2.500 de politisti, sub lozinca „Si tu poti fi colegul nostru!”. Totodata, 1.000 de agenti de politie vor avea ocazia sa devina ofiteri.

„O prioritate a ministrului afacerilor interne este reducerea deficitul de personal la nivelul structurilor MAI. Astfel, o prima etapa este organizarea concursurilor pentru un numar de 1.000 de agenți de politie care vor avea ocazia sa treaca in corpul ofițerilor, bineinteles, dupa promovarea examenului. Incepand cu 15 februarie a.c., vor fi initiate procedurile de incadrare din sursa externa pentru un numar de 2.500 de posturi destinate structurilor operative”, se arata in mesajul MAI, postat pe Facebook.

Acest anunt a provocat o reactie dura din partea politistilor din sistem, care protesteaza pe retelele de socializare impotriva deprofesionalizarii Politiei Romane.

“Speram ca atat politistii in activitate, si in mod special viitorii politisti aflati inca pe bancile institutiilor de invatamant pentru formarea politistilor, sa nu ezite si sa formuleze plangeri penale, petitii si reclamatii catre institutiile competente impotriva celor responsabili, avand in vedere ca acestia din urma vor fi supusi unor prejudicii directe in cazul aplicarii unei asemenea masuri”, recomanda politistii cu vechi state de serviciu pe forumul de discutii al site-ului politisti.ro.

In opinia acestora, legislatia actuala nu permite incadrarile directe pentru functiile specifice de politisti.

incadrari MAI

“Exista o singura exceptie pentru anumite specializari ori calificari profesionale, pentru care Ministerul Internelor nu poate asigura formarea profesionala initiala prin reteaua proprie de institutii de invatamant, dar aceste prevederi nu sunt aplicabile pentru functiile de agenti de politie”.

In tendinta de a combate intentia Ministerului Afacerilor Interne de a deschide portile pentru 2.500 de persoane care-si doresc o cariera de politist la “apelul bocancilor”, semnatarii petitiei de pe politisti.ro arata ca, din punct de vedere legal, art. 9, alin.(1), din Legea nr. 360 din 6 iunie 2002 privind Statutul politistului, stabileste foarte clar ca politistii provin din randul absolventilor institutiilor de invatamant ale Ministerului de Interne.

“Politistii provin, de regula, din randul absolventilor institutiilor de invatamant ale Ministerului Administratiei si Internelor. Cu titlu de exceptie, alin (3) al aceluiasi articol prevede posibilitatea exceptionala de incadrare din sursa externa a unor “specialisti” cu studii corespunzatoare cerintelor postului. Pentru unele functii pot fi incadrati direct sau transferati din institutiile publice de aparare si siguranta nationala specialisti cu studii corespunzatoare cerintelor postului si care indeplinesc conditiile legale. Incadrarea unor specialisti in politie se realizeaza prin concurs sau examen, dupa caz”, se stipuleaza in articolul de lege care, in viziunea semnatarilor, nu permite angajarea de politisti din sursa externa.

“Este de notorietate faptul ca prin aceste incadrari directe sunt angajati doar pe baza de cumetrii, relatii si pile, tot felul de nepoti, nepoate, neveste, amante, fine, matusi, nasi, unchi etc., care nu sunt capabili sa promoveze un examen de admitere intr-una dintre institutiile de invatamant pentru formarea politistilor, dar cauta tot felul de modalitati imorale si ilegale sa patrunda peste noapte in sistemul politienesc.

Acest fenomen al angajarilor din sursa externa peste tot in lume genereaza doar incompetenta si coruptie, pentru simplul fapt ca se desfasoara in baza traficului de influenta si a unor criterii ce nu au absolut nicio legatura cu performanta”, se acuza pe forumul de discutie al politistilor. Asemenea masura este vazuta ca un dezastru.

“Angajarea unor oameni fara o minima pregatire politieneasca este un demers pompieristic, menit sa afecteze atat prestigiul institutiei, cat si imaginea politistului in ochii cetateanului, dar si raporturile profesionale dintre politisti”. Pe de alta parte, angajarile din sursa externa sunt calificate drept “paleative” pentru combaterea coruptiei din sistem.

doinel-malcoci

 

“Persoanele intrate in sistem prin angajare din sursa externa nu au mentalitate de spagari, atat de prezenta in Politia Romana! Nu se poate spune ca angajarile directe deprofesionalizeaza politia, pentru ca majoritatea celor care vin au absolvit facultati civile, deci vin cu un alt sistem de gandire, mult mai logic. Nu ascund faptul ca si eu am fost angajat din sursa externa si nu cred ca nu m-am aliniat, in timp, standardelor profesionale din Politia Romana. Mai mult, ca un semn ca inginerii care ajung in politie chiar sunt profesionisti, trebuie sa spunem ca actualul ministru de Interne, domnul chestor Petru Toba, a intrat in sistem prin angajare din sursa externa”, a declarat la o emisiune TV liderul de sindicat al politistilor din Timis, comisarul sef Doinel Malcoci. (Gh. Ilas)

2 Responses to APELUL BOCANCILOR! Politistii din Timis sunt revoltati de perspectiva angajarii in sistem a 2.500 de persoane din sursa externa! “Aceste incadrari genereaza incompetenta si coruptie!”

  1. Zaher says:

    Timisul este fruncea!!!Prin arestul IPJ au trecut,o data,altii de 2 ori(Popescu,Bolbos,Munteanu),adica spuma politiei,niste spagari de notorietate,ofiteri superiori,cu scoli de militie,politie!!!Si rezultatul:Timisul conduce in topul hotiilor,drogurilor,prostitutiei.RUSINE!!!ofiterilor superiori infractori!!!

    • Rocco says:

      Bolbos a intrat pe usa din dos la apelul bocancilor direct plutonier, la fel si Munteanu tot incadrat direct ,de unde scoli militare?

Leave a Reply

%d bloggers like this: