PROTEST! Baroul Timis cere inlaturarea avocatului Ioan Chelaru din functia de vicepresedinte al UNBR! “Conduita dumnealui este vadit contrara intereselor profesiei de avocat!”, acuza contestatarii

ChelaruZL31

Baroul Timis a adoptat o hotarare prin care se solicita Uniunii Nationale a Barourilor din Romania revocarea avocatului Ioan Chelaru din functia de membru si vicepresedinte al Comisiei Permanente.


“Conduita dumnealui este vadit contrara intereselor profesiei de avocat, iar incompatibilitatea intervenita nu-i mai permite sa reprezinte avocatii romani in cadrul Comisiei Permanente”, se precizeaza in Hotararea nr. 4 din 2 februarie 2016 a Consiliului Baroului Timis, totodata exprimandu-se opozitia fata de propunerile de modificare a Legii 514/2003 a consilierilor juridici.

Revolta avocatilor din Timis a fost starnita de tendinta manifestata de Ioan Chelaru, in calitate de senator PSD si vicepresedinte al Senatului, de a sustine interesele consilierilor juridici, aflate in concurenta cu cele ale avocatilor.

In acest sens, in 15 decembrie 2015, la Senat a fost inregistrata o Propunere legislativa privind modificarea si completarea Legii nr. 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic, precum si a Legii nr. 200 din 2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.

Paradoxal, adresa de inaintare a fost semnata de catre avocatul Ioan Chelaru, vicepresedinte al UNBR, presedinte al Academiei de Stiinte Juridice din Romania, presedinte al Uniunii Juristilor din Romania, consilierul juridic Catalin Boboc si notarul public Liviu Bogdan Ciuca, vicepresedintele Academiei de Stiinte Juridice din Romania.

Potrivit art. 4 din Legea nr. 514/2003, ”Consilierul juridic in activitatea sa asigura consultanţa si reprezentarea autoritaţii sau instituţiei publice in serviciul careia se afla ori a persoanei juridice cu care are raporturi de munca, apara drepturile si interesele legitime ale acestora in raporturile lor cu autoritaţile publice, instituţiile de orice natura, precum si cu orice persoana juridica sau fizica, romana sau straina; in condiţiile legii si ale regulamentelor specifice unitaţii, avizeaza si contrasemneaza actele cu caracter juridic”.

Potrivit propunerii, art. 4 din Legea nr. 514/2003 se modifica si va avea urmatorul cuprins: (1) Activitatea profesionala a consilierului juridic se realizeaza prin: a) asistenta si consultanta juridica; b) redactarea, avizarea si contrasemnarea pentru legalitate a actelor cu caracter juridic; c) atestarea continutului si a datei certe pentru validitatea actelor juridice intocmite in numele entitatii juridice reprezentate, precum si atestarea identitatii acesteia; d) reprezentarea in fata instantelor judecatoresti, a organelor de urmarire penala, a autoritatilor cu atributii jurisdictionale, a notarilor publici si a executorilor judecatoresti, a organelor administratiei publice si a altor entitati de drept public si privat; e) apararea cu mijloace specifice a drepturilor si intereselor legitime ale statului, institutiilor si autoritatilor publice, ale persoanelor juridice de drept public si privat, precum si a altor entitati interesate; f) activitati de conciliere, negociere, management juridic si audit juridic; g) opinii juridice, elaborare de proiecte de acte juridice. (2) Activitatile prevazute la alin. (1) se realizeaza pentru persoanele juridice de drept public si privat.”

Perspectiva acestor modificari la Legea consilierilor juridici i-a enervat de-a binelea pe membrii Consdiliului Baroului Timis, in conditiile in care o buna parte din aceste atributii profesionale se regasesc si in Legea 51/1995 a profesiei de avocat. (Gh. Ilas)

Leave a Reply