SHOW OF FORCE! Patrularea politistilor si jandarmilor in mediul stradal a dus la scaderea infractiunilor cu 13 la suta! Media zilnica a patrulelor care actioneaza in strada, la nivel national, aproape 5.000

show of forces

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a realizat o “radiografie” a activitatii politistilor, jandarmilor si pompierilor din primele doua luni ale anului 2016, iar rezultatele bune par sa confirme trendul ascendent in privinta asigurarii sigurantei cetateanului, in conditiile in care numarul infractiunilor stradale a scazut cu 13 la suta. Prezentam integral comunicatul Ministerului Afacerilor Interne.


Faptele de natura judiciara, care reprezinta 65,2% din totalul celor sesizate, au scazut cu mai mult de 7%, iar infractiunile stradale au scazut cu peste 13%. Aceste rezultate inregistrate de la inceputul acestui an sunt datorate in mare masura suplimentarii numarului de patrule care au actionat in mediul stradal.

Din dispozitia ministrului afacerilor interne, Petre Toba, numarul patrulelor care au actionat in strada in luna februarie a ajuns la o medie zilnica de 4.850, in crestere cu 8 %, fata de luna ianuarie. De asemenea, au fost utilizate mai multe patrule mixte, formate din politisti si jandarmi, media zilnica a acestora in luna februarie fiind de 965 pe zi.

Acelasi trend de diminuare a infractionalitatii se inregistreaza si in mediul rural, unde numarul infractiunilor a scazut la inceputul acestui an cu 3,5%, cele mai semnificative scaderi fiind inregistrate in cazul infractiunilor de furt din curti, anexe si gospodarii (o scadere cu 26,5% fata de perioada similara a anului trecut).

In domeniul combaterii criminalitatii economico-financiare, inceputul anului 2016 a fost marcat de o intensificare a actiunilor de combatere a evaziunii fiscale, Politia Romana desfasurand in luna ianuarie peste 20 de actiuni cu efective marite. A fost dispusa inceperea urmaririi penale in peste 500 de dosare penale si s-au instituit masuri preventive impotriva a peste 100 de persoane.

Pentru asigurarea recuperarii prejudiciului identificat, precum şi pentru scoaterea din circuitul ilegal a bunurilor ce fac obiectul infracţiunilor, angajatii Ministerului Afacerilor Interne, sub coordonarea procurorilor, au instituit masuri asiguratorii asupra unor bunuri a caror valoare depaseste 150 milioane de lei.

perchezitii_jandarmi

In luna februarie, structurile MAI impreuna cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor au demarat o actiune la nivel national pentru combaterea evaziunii fiscale din domeniul comertului cu marfuri alimentare si legume-fructe, fiind desfasurate verificari la peste 2.500 de societati comerciale si persoane fizice si aplicate peste 1.000 de sanctiuni contraventionale in valoare de 1,2 milioane lei. Au fost constatate 209 infractiuni si confiscate bunuri in valoare de aproximativ 200.000 lei.

Și in anul 2016 protejarea fondului forestier ramane o prioritate pentru structurile MAI, fiind continuate actiunile comune organizate in cadrul operatiunii SCUTUL PADURII. In luna ianuarie a acestui an au fost organizate peste 3.000 de controale in urma carora s-a ridicat aproximativ 4.000 metri cubi de material lemnos, in vederea stabilirii provenientei, iar 404 persoane sunt cercetate in legatura cu infractiuni silvice.

Anul trecut, spre exemplu, au fost desfasurate peste 32.500 de actiuni in fondul forestier national, pe drumurile forestiere si publice, precum si in punctele de depozitare a materialelor lemnoase fiind confiscat peste 150.000 metri cubi de material lemnos, mai mult decat dublu cantitatii confiscate in anul 2014. De asemenea, au fost cercetate peste 7.300 de infractiuni silvice (peste 40% fiind constatate din oficiu), fiind inceputa urmarirea penala pentru 2.215 persoane.

In scopul cresterii gradului de responsabilizare a mediului privat pentru respectarea prevederilor legale in domeniul situatiilor de urgenta si protectie civila, in prima parte a anului au continuat acţiunile de control la baruri, cluburi şi discoteci, iniţiate la finele anului 2015, şi s-au efectuat 99 de controale la asemenea obiective din zona centrului istoric al Municipiului Bucureşti.

Un alt obiectiv care a fost analizat de conducerea MAI a vizat asigurarea resurselor financiare din fonduri externe nerambursabile, in acest moment la nivelul MAI fiind in implementare 8 proiecte in cadrul Fondului pentru Securitate interna, 6 granturi in cadrul Mecanismului Financiar Norvegian si 47 de granturi finantate de Comisia Europeana si alte surse de finantare nerambursabila.

Alte 14 fise de proiect au fost aprobate, iar 38 sunt in evaluare, MAI intentionand sa achizitioneze anul acesta echipamente destinate actiunilor de cautare-salvare urbana pentru situatii generate de calamitati dar si pentru ambulante.

Corelat obiectivului de organizare in bune conditii a alegerilor locale, in luna februarie a.c. a debutat procesul de planificare a misiunilor si activitatilor din competenta MAI asociate alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale, in contextul in care, incepand cu 22 martie a.c. sunt planificate primele activitati din Calendarul actiunilor din cuprinsul perioadei electorale, adoptat prin Hotarare de Guvern.

Analiza de etapa realizata la nivelul conducerii MAI a concluzionat ca toate obiectivele propuse sunt in curs de indeplinire, ministrul afacerilor interne insistand asupra respectarii intocmai a graficului de implementare a acestor obiective prioritare ale acestui an. (V.E.)

Leave a Reply