EXCLUSIVISM! Academia lui Oprea, inaccesibila generalilor sau altor personalitati din Banat! ASSN se comporta ca o organizatie secreta, desi membrii acesteia beneficiaza de indemnizatii viagere de la stat

academia oprea

Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale (ASSN), cunoscuta sub denumirea de “Academia lui Oprea”, pare inaccesibila generalilor, chestorilor sau altor personalitati academice din zona Banatului. Desi in statutul organizatiei se specifica faptul ca din ASSN pot face parte “personalitati de o deosebita valoare stiintifica si profesionala din domeniile cercetarii stiintifice din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala”, deocamdata niciun banatean nu pare sa fi indeplinit criteriile de eligibilitate.


“Nu se stie cu exactitate motivul infiintarii acestei academii, mai cu seama ca grupul membrilor fondatori pare ca graviteaza in jurul a doua personalitati: Gabriel Oprea si George Maior. Este cel putin suspect faptul ca o organizatie finantata din bani publici sa se comporte ca o societate secreta, ezoterica, cu o lista de membri titulari in curs de clasificare. Criteriile de selectie a membrilor exista doar pe hartie, in conditiile in care accesul in academia lui Oprea pare subordonat relatiilor clientelare si intereselor obscure de grup”, ne-a declarat, confidential, unul dintre generalii Timisoarei.

Statutul ASSN stabileste o serie de criterii minimale pentru obtinerea calitatii de membru titular sau corespondent, impartite in doua categorii: (1) activitate publicistica si de cercetare stiintifica si (2) activitate didactica si stiintifica. La capitolul “activitate publicistica si de cercetare stiintifica”, membrii titulari sau corespondenti trebuie sa fie unici autori sau coautori de carti, manuale, cursuri universitare sau monografii, sa aiba articole publicate in reviste recunoscute de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice sau in volumele unor conferinte internationale sau sa fi fost implicati in proiecte de cercetare.

La capitolul “activitate didactica si stiintifica”, membrii titulari sau corespondenti trebuie sa fie profesori universitari titulari sau asociati, organizatori de conferinte in tara sau strainatate.

Potrivit Statutului, ASSN este formata din trei sectii de specialitate, respectiv Sectia de Stiinte Militare, Sectia de Ordine Publica si Sectia de Informatii si Securitate Nationala.

oprea_maior_hellvig

Tot prin statut este stabilit si numarul maxim de membri: 200, dintre care 50 sunt titulari, 50 – corespondenti, 50 – asociati si 50, membri de onoare. Membrii titulari si membrii corespondenti ai ASSN sunt alesi si remunerati pe viata, iar membrii asociati si de onoare sunt alesi pentru o perioada de 4 ani, cu posibilitatea de a fi realesi pentru un mandat. Potrivit legii ASSN, institutia se afla “in coordonarea stiintifica a Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si Serviciului Roman de Informatii”.

Denumirea initiala a acestei institutii, fondata in 2012 la initiativa unui grup de senatori si deputati – printre care Gabriel Oprea, Teodor Melescanu, Eugen Badalan si Eugen Nicolicea -, a fost Academia de Stiinte Militare (ASM). Primul presedinte, ales prin vot secret in 5 iulie 2012, a fost general-locotenent prof. univ. dr. Teodor Frunzeti.

Tot prin vot secret au fost alesi si ceilalti membri din conducere: vicepresedinte – chestor de politie prof. univ. Gheorghe Popa, secretar general – colonel (r) prof. univ. Gheorghe Boaru, seful Sectiei Militare, Informatii si Securitate Militara – general de brigada (r) prof. univ. Viorel Buta, seful sectiei Ordine Publica – general (r) prof. univ. Sergiu Medar si seful sectiei de Informatii – comisar-sef de politie prof. univ. Stefan Pruna.

Conducerea a fost schimbata intr-o sedinta din 29 ianuarie 2015 a Adunarii Generale a ASM, presedinte fiind ales George Maior, care demisionase cu doua zile inainte din functia de director al Serviciului Roman de Informatii. La data de 27 august 2015, George Maior a anuntat ca se suspenda de la conducerea ASSN pe timpul in care va fi ambasador, fiind inlocuit de Remus Pricopie, fost ministru al Educatiei.

Desi din ASSN fac parte cativa dintre cei mai puternici si influenti cetateni ai Romaniei, nimeni nu doreste sa vorbeasca deschis despre apartenenta la ASSN. O parte dintre academicienii identificati incearca sa se distanteze declarativ de aceasta entitate, sa minimalizeze pozitia pe care o au sau chiar sa o bagatelizeze, chiar daca sunt membri titulari si primesc o indemnizatie lunara de 2.700 de lei.

“Functia de presedinte al ASSN nu m-a transformat brusc, dintr-o persoana preocupata de chestiuni strategice, de teorii, concepte si implementarea lor in practica, intr-un birocrat cu veleitati de contabil. Nu am intocmit dosare ale potentialilor membri, nu am adunat punctaje, nu am verificat tabele de indeplinire a criteriilor. Ar fi fost ridicol si contraproductiv sa fi preluat astfel de sarcini de functionar, in loc sa ma ocup de partea de viziune si relationare externa pe care o presupune primordial functia de presedinte al unei Academii”, a precizat George Maior, in momentul in care a fost intrebat dupa ce criterii au fost admisi in academie o serie de personalitati controversate ale vietii publice.

Cu toate ca exista din 2012, iar, dupa adoptarea Legii din 2015, indemnizatiile membrilor sunt platite din bugetul de stat, ASSN este total netransparenta in privinta componentei sale.

Opacitatea ASSN a facut ca despre aceasta institutie sa se foloseasca termeni precum masonerie, cupola, academie ezoterica sau organizatie oculta. Intrebat care e componenta ASSN, vicepremierul Vasile Dincu, “tatal” Legii 544 privind liberul acces la informatiile de interes public, a raspuns ca nu este elegant sa isi demaste colegii, dar si ca nu e exclus ca lista membrilor acestei academii sa fi fost clasificata.

Paradoxal, cele mai importante institutii ale puterii executive, Presedintia si Guvernul, sunt reprezentate in ASSN. Doi academicieni sunt angajati ai Administratiei Prezidentiale – Dan Mihalache, seful Cancelariei Prezidentiale, si Teodor Frunzeti, consilier in Departamentul Securitatii Nationale, iar alti patru fac parte din actualul Guvern: Vasile Dincu, vicepremier si ministru al Dezvoltarii, Adrian Curaj, ministru al Educatiei, Petre Toba, ministru de Interne, si Gigel Paraschiv, secretar de stat in Ministerul Educatiei.

Un al cincilea angajat al Guvernului, Gabriel Liviu Ispas, secretar de stat in Ministerul Educatiei, si-a dat demisia din ASSN in urma cu circa o luna, lucru confirmat chiar de el. (Vlad Enciu)

One thought on “EXCLUSIVISM! Academia lui Oprea, inaccesibila generalilor sau altor personalitati din Banat! ASSN se comporta ca o organizatie secreta, desi membrii acesteia beneficiaza de indemnizatii viagere de la stat

  1. sa fim seriosi, cine are c…ie atat de mari in Timisoara? Benga, Bala, Andras, Radoi? nu cred

Leave a Reply