CELEBRARE! Ziua Mondiala a Teatrului, sarbatorita si la Timisoara! Spectacolul „Scene dintr-o casnicie” se joaca, din nou, cu casa inchisa

teatru1

Duminica, 27 martie, intreaga lume teatrala isi sarbatoreste ziua. Teatrul National din Timisoara a ales sa marcheze  Ziua Mondiala a Teatrului oferind publicului noul sau spectacol „Scene dintr-o casnicie”, de Ingmar Bergman, in regia lui Radu Jude. Spectacolul cu care celebrul regizor de film a decis sa debuteze in teatru, a avut premiera  luna aceasta.


Povestea cuplului perfect retraseaza, cu o hiperluciditate in egala masura dureroasa si comica –  complicatul desen al relatiilor dintre oameni, cu firele care ii leaga, ca si cu cele care se rup din egoism, nesiguranta sau comodittate.

Spectacolul, care are in distributie trei dintre cei mai cunoscuti actori ai Teatrului National din Timisoara, Claudia Ieremia, Alina Ilea si Ion Rizea, este programat duminica, de la ora 19, la Sala 2 si se joaca cu casa inchisa. Cu aceeasi ocazie, va fi citit mesajul aniversar prilejuit de Ziua Mondiala a Teatrului transmis, anul acesta, de regizorul rus Anatoli Vasiliev, unul dintre cei mai importanti regizori de teatru europeni.

Ziua Mondiala a Teatrului a fost creata de Institutul International de Teatru in cadrul Congresului Mondial din 1961, la Viena si a fost sarbatorita prima oara in 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Natiunilor, la Paris.

De atunci, in fiecare an, la aceeasi data, comunitatea teatrala internationala, artisti si public deopotriva, precum şi centrele nationale din cele 100 de tari membre ale Institutului International de Teatru, celebreaza Ziua Mondiala a Teatrului, ca un moment de afirmare a fortei de comunicare a artei scenice, ca mod de expresie a umanitatii, dincolo de toate frontierele geografice sau culturale, lingvistice, religioase sau politice.  (M.I.)

Leave a Reply