SURPRIZA! Procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, propunerea Ministerului Justitiei pentru functia de Procuror General al Romaniei! Acesta a “luat fata” mult mai titratilor Codrut Olaru si Oana Haineala

augustin lazar

Ministrul Justitiei a surprins pe toata lumea justitiei cu optiunea sa pentru pentru functia de procuror general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PiCCJ).


In timp ce previziunile specialistilor oscilau intre Oana Haineala si Codrut Olaru, ministrul Justitiei a trimis catre Presedintie, pentru numire, un nume la care nu se astepta nimeni.

Augustin Lazar, 58 de ani, procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, este preferatul ministrului Raluca Pruna, iar optiunea sa urmeaza sa fie analizata, zilele urmatoare, de Sectia pentru procurori a CSM si, in cazul unui aviz pozitiv, de seful statului.

“Domnul procuror Augustin Lazar are o experienta relevanta in management judiciar, avand o vechime in functia de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani in functii de conducere. Ca procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, a coordonat si instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmarirea si repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, in care a fost necesara o vasta cooperare judiciara internationala.

Anterior, ca procuror sef la sectia de anticoruptie, urmarire penala si criminalistica din cadrul PICCJ a participat nemijlocit la actiunea de reformare si modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele crearii structurilor specializate de parchet din cadrul acestei institutii.

In desemnarea propunerii, ministrul justitiei a avut in vedere indeplinirea criteriilor de integritate, vechimea neintrerupta in Ministerul Public, experienta profesionala si manageriala relevanta si capacitatea decizionala. Ministrul justitiei multumeste tuturor procurorilor care au participat la procesul de selectie pentru ocuparea functiei de procuror general al PICCJ, pentru implicare si profesionalism”, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Justitiei.

Augustin Lazar este considerat ca fiind unul dintre cei mai profesionisti procurori din tara, autorul unor dosare grele precum „Aurul dacic”. (V.E.)

Leave a Reply